Acasă Analize ”Inflaţie” de certificate verzi

”Inflaţie” de certificate verzi

de GM

energie verdePeste 2,675 milioane certificate verzi au fost tranzacţionate în 2014 pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi (PCCV), administrată de OPCOM. De remarcat, doar în primele 11 luni ale anului trecut, Transelectrica a emis 11,7 milioane de certificate verzi, iar alte 6,5 milioane CV au fost amânate, conform legislaţiei în vigoare. Ceea ce înseamnă că, anul trecut, au fost tranzacţionate pe PCCV doar 22,8% din certificatele emise! De altfel, se zvoneşte că se pune problema diminuării valorii minime a unui certificat verde, astfel încât acestea să se poată tranzacţiona.

Conform datelor publicate pe site-ul OPCOM, în prima lună a anului preţul de tranzacţionare a fost de 197 lei/CV, în februarie a coborât la 190 lei/CV şi în martie – la 160 lei/CV. Începând din aprilie şi până la finele anului, preţul s-a stabilizat la 130,69 lei/CV, valoare minimă anunţată de ANRE.

Certificatul Verde (CV) reprezintă o formă de susţinere a energiei electrice produse din surse regenerabile şi atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie

Sistemul de cote obligatorii şi certificate verzi reprezintă un mecanism de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziţia de către furnizori a unui număr de certificate verzi corespunzător cotelor obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru 2014 a fost de 11,1%.

Certificatele verzi se pot tranzacţiona la un preţ minim de 27 euro şi un preţ maxim de 55 euro, la care se adaugă inflaţia din zona euro.

În primele 11 luni ale anului 2014, în România erau 636 producători din surse regenerabile, puterea instalată totală apropiindu-se de 5.200 MW, dintre care 3.220 MW în ferme eoliene, 1.291 MW – fotovoltaice, 580 MW – microhidrocentrale (MHC), iar 102 MW – în centrale pe biomasă. Eolienele au primit aproape 4 milioane de certificate verzi (alte 3,5 milioane CV fiind amânate), fotovoltaicele – 5 milioane CV (alte 2,5 milioane CV fiind amânate), MHC – 1,6 milioane CV (alte 0,5 milioane CV fiind amânate), iar centralele pe biomasă – un million de CV.

din aceeasi categorie

2 comentarii

Gerula ianuarie 13, 2015 - 11:59 am

Microhidrocentralele reprezinta, in ansamblu, cel mai amplu si grav dezastru ecologic din Romania contemporana. In ciuda impresiei celor care nu prea s-au intalnit in viata lor cu ecologia, datorita impactului dramatic si ireversibil asupra ecosistemelor acvatice, campania de exterminare a raurilor de munte prin MHC-uri este chiar mai grava decat marea defrisare din ultimii 25 de ani. Dupa cum se vede mai sus, pentru doar 580 de MW, am distrus majoritatea raurilor pretioase ecologic care reusisera sa scape de hidrocntralele comuniste. Cum se poate ca autoritatile sa permita asa ceva, mai mult, sa premieze prin certificate verzi asa ceva!? Isi mai inchipuie cineva ca nu avem de-a face cu cea mai ampla si nociva retea de coruptie?

George ianuarie 22, 2015 - 3:01 pm

Cine spune ca scaderea pretului minim la certificate duce la cresterea vanzarilor habar nu are despre ce vorbeste. Problema mare este ca a fost scazuta cota anuala pentru energie verde de la 16% la 11%, de aici rezulta ca furnizorii de energie trebuie sa acopere doar 11% din energie vanduta cu CV-uri. De exemplu: – necesarul de Cv pe anul 2014 a fost de 10 mil. de CV iar emise au fost 17 mil. CV ( pentru ca au fost acordate acreditari care sa acopere planul prevazut in legea 220, plan in care pentru anul 2014 cota era 16%) , deci 7 mil. de CV devin hartie igienica ( sau Zewa cum vreti sa-i spuneti, aaaa scuze , nu Zewa ca macar Zewa are valoare) care , chiar si cu o valoare de 0.5 lei/Cv tot nu le cumpara nimeni pentru ca nu are nevoie nimeni de maculatura inutila!!!!!!! In concluzie, daca o sa mai conduca un ministru ” bidon” sau fuctionari avansati direct din posturi de ” lipitori de afise” un domeniu asa important precum energia…..o sa se ducă totul de râpa …

Comments are closed.