Acasă Stiri ExterneAmerica Începe summitul “Iniţiativa celor Trei Mări”

Începe summitul “Iniţiativa celor Trei Mări”

de M G

Klaus Iohannis

În perioada 17 – 18 septembrie, preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea summit al Iniţiativei celor Trei Mări – Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică – un proiect care reuneşte 12 ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia). La eveniment vor fi prezenţi nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe, precum şi preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, secretarul Energiei din SUA, Rick Perry şi preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer.

Proiectul a fost prezentat la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de la New York, ca o iniţiativă a preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, şi a preşedintelui polonez Andrzej Duda. În august 2016, în cadrul unui forum desfăşurat la Dubrovnik (Croaţia), a fost adoptată o declaraţie comună a celor 12 state, iar în vara anului 2017 a avut loc, la Varşovia (Polonia), al doilea forum al iniţiativei, la care a participat şi preşedintele american Donald Trump, manifestare dedicată relaţiei transatlantice.

Spaţiul celor 12 state care au aderat la demers apare ca o cale ce uneşte Nordul cu Sudul Europei. Iniţiativa urmăşeşte cooperare în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

”Obiectivul Forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei”, mai informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri luni, 17 septembrie a.c., şi ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu.

În seara zilei de 17 septembrie, preşedintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Marţi, 18 septembrie a.c., va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, preşedintele României va susţine declaraţii de presă, alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi de Rick Perry, secretarul Energiei al SUA.

Iniţiative la Iniţiativă

Reuniunea are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune, în trei domenii principale – energie, transporturi şi digital. Două mari proiecte de infrastructură s-au aflat până acum pe agenda iniţiativei: reţeaua de autostrăzi “Via Charpatia” şi un proiect de transport pentru gaze naturale lichefiate (LNG). “Via Charpatia” ar trebui să lege portul lituanian Klaipeda de cel grecesc Salonic. Drumul ar urma să treacă prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România (unde apare şi o legatură cu portul Constanţa), Bulgaria şi Grecia şi va include autostrăzi deja aflate în exploatare din Polonia, Ungaria şi Slovacia. Proiectul pentru LNG implică un terminal de gaze din Polonia, deja operaţional în portul baltic Swinoujscie, şi un al doilea, care ar trebui finalizat anul viitor în Croaţia, pe insula Krk. Conducte de transport vor lega ţările membre ale iniţiativei, iar proiectul se constituie într-o alternativă la gazul rusesc, de care depind multe dintre statele membre ale proiectului Trei Mări.

România va propune la summitul de la Bucureşti al Iniţiativei şi alte proiecte, printre care „Rail 2 Sea”, care priveşte o rută feroviară de 3.663 km, din portul Gdansk şi se termină la Constanţa. În domeniul digital, România oferă, printre altele, ideea creării unei platforme pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor Trei Mări, care va oferi posibilitatea identificării factorilor de poluare, dar şi de efectuare a unor analize de risc.

Un al doilea proiect vizează crearea unei platforme digitale inteligente pentru tranzacţionarea serviciilor de transport şi logistică, în timp ce a treia propunere a României se referă la definirea şi dezvoltarea unei foi de parcurs către un sector energetic digitalizat şi sustenabil şi crearea unei platforme digitale în domeniul stocării energiei.

În domeniul transporturilor România propune şi proiectul “FAIRway Danube” pentru reabilitarea şi întreţinerea şenalului Dunării şi afluenţilor săi navigabili.

La capitolul energie, România este interesată de dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale pe coridorul BRUA.

Fond de finanţare pentru proiecte

Pentru finanţarea proiectelor, oficialii Iniţiativei celor Trei Mări au decis înfiinţarea unui fond de investiţii în valoare de 100 de miliarde de euro, o iniţiativă a Bank Gospodarstwa Krajowego, banca naţională poloneză de dezvoltare. Banca va colabora cu 11 instituţii bancare din spaţiul iniţiativei, o scrisoare de intenţie urmând a fi semnată chiar la Bucureşti, potrivit presei internaţionale. Fondul va începe să lucreze anul viitor şi nu va avea un sediu, board-ul de directori urmând să se întâlnească pe rând, în ţările membre.

Proiectele Iniţiativei au ajuns atât în atenţia Statelor Unite cât şi a Chinei, care studiază modul în care poate apropia iniţiativa Trei Mări de prooiectul One Belt, One Road; puţin paradoxal, Bruxelles-ul nu s-a pronunţat încă, oficial, în privinţa proiectului (neoficial, au existat destule voci care au acuzat Iniţiativa celor Trei Mări ca fiind un proiect separatist).

din aceeasi categorie