Acasă Stiri InterneGaze Începe SIREN 2021

Începe SIREN 2021

de M G

Iulian IANCU

Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME) organizează, o dată la doi ani, cel mai mare forum regional dedicat domeniului energetic – FOREN. Între edițiile FOREN, CNR – CME a hotărât să organizeze și un simpozion dedicat aceluiați sector: SIREN. Prima ediție a SIREN, organizată sub egida Ministerului Energiei, are loc online, între 6 și 8 septembrie și are ca temă centrală „Sectorul Energtic Românesc – Șansa unui nou început”. Focus Energetic este partener media al evenimentului. Toți cei interesați să participe la eveniment o pot face prin accesarea link-ului: https://bit.ly/3qZ6nWp.

Multitudinea de factori externi cu impact asupra sectorului energiei din România (criza sanitară și noua viziune europeană a unui sector energetic neutru față de climă) și interni (necesitatea regândirii priorităților investiționale) generează condițiile unei noi viziuni și a unei noi abordări a sectorului, pentru îmbunătățirea dezvoltării acestuia în perspectiva unui nou început. Ritmul tot mai accelerat de transformare a tehnologiilor și apariția noilor tehnologii în sectorul energiei impun readaptarea politicilor aferente, transpuse printr-un cadru legislativ și de reglementare adecvat.

În acest context și coroborat cu misiunea declarată a CNR-CME, s-a considerat utilă organizarea bienală a unui Simpozion Național al Energiei (SIREN), care să analizeze aspecte privind tranziția sectorului românesc al energiei către țintele autoangajate de către România, ca stat membru al UE, și care – prin concluziile rezultate – să poată contribui la realizarea unor decizii corecte, se mai arată în comunicat.

„Necesitatea și importanța evenimentului este dată de oportunitatea lansării economice la nivelul Uniunii Europene, a relansării economiei europene și a promovării programelor de finanțare și de ajutor, cum sunt Green Deal, Next Generation, Just Transition Fund, inițiate de Uniunea Europeană și la care statele membre sunt, în acest moment, parte. Este necesară redesenarea întregului cadru legislativ, pachetul 55, care presupune schimbarea Legii energiei electrice, a energiei regenerabile, a eficienței energetice, deci, a legislației primare”, a declarat Iulian Iancu, președintele CNR – CME.

Vorbind despre oportunitățile unice pe care le are România, generate de aceste programe, ca și de interesul manifestat de către marile companii la nivelul României, Iulian Iancu a menționat că „România se află acum, pentru prima dată, într-un proces de stabilire a orientării strategice la nivelul autorităților locale. Este prima dată când autoritățile locale, în acest nou context, își creionează și își stabilesc strategiile energetice, strategii de dezvoltare locală și în care, pentru prima dată, apar proiecte de la stocarea de energie cu hidrogen, pompe de caldură de mare dimensiune sau energie geo-termală în strat la mare adâncime, până la proiectele legate de biomasă, legate de off shore wind, legate de conversia gazelor naturale în hidrogen. Deci, toate aceste tehnologii sunt o noutate, toate sunt o prioritate pentru România, toate sunt subiecte ale acestei dezbateri, și credem că în România trebuie să fie o permanentă analiză, dezbatere a acestor teme și oportunități”.

Iulian Iancu a mai subliniat și diferențele dintre FOREN – Forumul Regional al Energiei și SIREN – Simpozionul Român al energiei, ambele evenimente fiind organizate de către CNR-CME și a evidențiat următoarele: „FOREN este patronat de către Consiliul Mondial al Energiei, unde abordăm temele la modul general, teme europene, teme mondiale, dar nu ne-am dedicat exclusiv României. Acum, acest lucru devine o oportunitate, tocmai pentru că aceste subiecte se află pe agendele României și ale Europei. Este o necesitate să avem un simpozion dedicat energiei și mediului economic românesc, SIREN, generat tocmai de aceste teme și oportunități. SIREN va fi organizat sub patronajul Ministerului Energiei, iar la eveniment participă toate companiile și toți experții domeniului energiei, care vor dezbate noutățile și oportunitățile sectorului”.

„Scopul SIREN 2021 este acela de a sublinia orientarea României către o directie strategică, către viziunea privind strategia energetică, proiectele relevante, oportunitățile de țară, sursele de finanțare, industria de echipamente și, nu în ultimul rând, programul educațional pentru formarea de noi cadre și noi specialiști. Întreaga dezbatere se va concretiza într-un document – sinteză, care va fi pus la dispoziția decidenților economici și politici, precum și a autorităților locale, spre considerare”, a declarat, la rândul său, Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR-CME.

Simpozionul SIREN 2021, din 6-8 septembrie 2021, este structurat pe patru paneluri de discuții (sesiuni înseriate): Panel 1 – Politici energetice generale privind tranziția în energie; Panel 2 – Programe guvernamentale și Politici Investiționale; Panel 3 – Tehnologii inovatoare; Panel 4 – Politici comerciale, piață, consumator.

Printre subiectele propuse în dezbaterea SIREN 2021 se numără: Decarbonarea sectorului Energiei din România. Premise, condiții și perspective; Gazul natural combustibilul de tranziție în România; Strategia energetică a României; Strategia României privind hidrogenul; Politici de implementare a tehnologiilor inovatoare; Cel mai recent val de construcție a SER. Este infrastructura pregatită?; Energia termică – Politici de susținere și promovare a soluțiilor eficiente; Politici financiare sustenabile; Strategia României pentru gestionarea deșesurilor radioactive; Continuarea lucrărilor de explorare – condiție esentială privind descoperirea de noi rezerve de țiței și gaze; Digitalizarea sectorului românesc al Energiei – o necesitate; Tehnologii inovatoare necesare: Stocarea Energiei, Power to X, Hidrogenul; Utilizarea eficientă a energiei; Perspectiva exploatării gazelor din zona offshore a Mării Negre; Provocări ale producatorilor de energie electrică pe bază de cărbune; Perspectivele privind exploatarea și prepararea minereului de uraniu în România; Focalizarea pe consumator; Umanizarea Energiei; Utilizarea eficientă a energiei; Soluții impuse de societate vs. cerute de tehnologie; Accesibilitate și egalitate socială; Soluții bazate pe cerere; De la consumatorul vulnerabil la utilizatorul activ de energie (prosumer); Piața liberalizată: efecte asupra consumatorilor; Piața europeană integrată: consecințe / beneficii pentru sectorul energie din România; Actualizarea Directivei Europene privind Taxarea energiei si interesele Romaniei etc.

La eveniment și-au anunțat participarea Virgil Popescu, ministrul Energiei, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, Dumitru Chiriță, președintele ANRE, Sandor Bende, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, directori generali ai companiilor de stat și private din sector, analiști, specialiști etc.

Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) este o organizatie profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial, care cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei. CNR-CME este principala organizaţie din domeniul energiei din România si este membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. CNR-CME concentrează interesele diferitelor instituții și organizații din România interesate în problemele energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurator, ale specialiștilor și ale societății civile.

din aceeasi categorie