Acasă MediuDezvoltare Durabila Încălzirea cu peleți cu liste de așteptare

Încălzirea cu peleți cu liste de așteptare

de L M

Dacă prețurile la energie electrică și gaze naturale au crescut extraordinar, dar totuși se găsesc, în cazul produselor din lemn pentru încălzire situația stă puțin altfel. Prețurile la peleți și brichete din rumeguș s-au majorat, dar nu în aceeași măsură ca la gaze, dar nu se găsesc. La magazine se fac liste de așteptare, peleții fiind cei mai căutați, pentru că se folosesc la centrale termice drept combustibil. În aceste condiții, magazinele de bricolaj care comercializează peleți au majorat prețurile cu aproximativ 50% față de anul trecut.

Lista cauzelor care au dus la criza de pe piață a peleților pleacă de la apetitul românilor pentru centrale care folosesc astfel de combustibil și până la iarna lungă de anul trecut.

„Vânzarea de centrale, sobe, șeminee, termo-șeminee de peleți a atins anul acesta cifre record în România”, se arată într-un răspuns la HS Timber Group (n.r. – fosta Holzindustrie Schweighofer) pentru Focus Energetic. În plus, consumul de peleți a crescut în întreaga Europă, iar energia electrică și termică s-au scumpit. Pe de altă parte, pe piața românească a lemnului se manifestă o criză generală, unde materia prima este cea mai scumpă din Europa, susține HS Timber Group. La această situația a contribuit reglementarea excesivă în domeniul silvic în perioada 2020 – 2021, ceea ce a dus la reducerea disponibilității materiei prime lemnoase pe piața internă, iar primăvara rece, care s-a prelungit până în iunie, a epuizat resursele.

„Cererea de peleți s-a dublat în ultimii ani. Din ce în ce mai multe gospodării trec de la folosirea combustibililor fosili la peleți din lemn ecologic, precum și alte alternative ecologice în sistemele de încălzire. La sfârșitul lunii august a acestui an, HS Timber Productions a vândut cu 50% mai mulți peleți decât în 2020”, precizează compania. În aceste condiții, pentru asigurarea cererii crescute, HS Timber Group a trebuit să crească importurile de materie primă, mai ales că România reprezintă una dintre principalele piețe pentru peleți. Contextul actual a dus la extinderea semnificativă a cotei de piață pentru peleți, susține compania.

De fapt, peleții se obțin din „deșeuri de lemn” cum ar fi rumeguș, talaș și tocătură. „Nu sunt prelucrați bușteni suplimentari pentru a produce peleți la HS Timber Group”, precizează compania în răspunsul său pentru Focus Energetic. HS Timber Group este una dintre principalele companii producătoare de peleți din România, cu o capacitate de producție la nivel de grup de 858.000 tone de peleți pe an.

Lupta pentru lemn

Pe piața mondială s-a manifestat o cerere accentuată de lemn, fapt ce a determinat și o majorare semnificativă a prețului materiei prime. În România, primii care au reclamat această situație au fost producătorii din industria mobilei, care au susținut că nu mai pot avea acces la materia primă decât la prețuri foarte mari. De fapt, toate tipurile de lemn au înregistrat creșteri de prețuri foarte mari.

Odată cu venirea iernii, au început să apară probleme cu lemnul pentru foc, sub orice formă ar fi el. Prețul lemnului de foc, care este un produs rezidual, a ajuns să fie mai mare decât cel folosit pentru prelucrare. Astfel, industria de profil a tras un semnal de alarmă că lemnul, în loc să fie prelucrat superior, are toate șansele să ajungă pe foc. Pe de altă parte, lemnul reprezintă principala sursă de încălzire din România, 3,5 milioane de gospodării încălzindu-se cu lemn.

Pentru prețul excesiv la energie electrică și gaze naturale, autoritățile au luat ceva măsuri; pentru lemn nu s-a făcut nimic.

din aceeasi categorie