Acasă MediuDezvoltare Durabila Încă un pădurar ucis de hoții de lemn

Încă un pădurar ucis de hoții de lemn

de L M

Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, anunță Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva. Acesta este cel de-al doilea caz de pădurar ucis în exercițiul funcțiunii în decurs de aproximativ o lună.

Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi poliţiştii fac cercetări la faţa locului, precizează comunicatul Romsilva. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii. La faţa locului, s-a deplasat de urgenţă directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihailescu, care a transmis un mesaj de condoleanţe.

Acesta este al doilea angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

„Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva s-au menţinut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice. De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite”, se menţionează în comunicat.

Cererile sindicaliștilor silvici

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn, se arată într-un comunicat de presă al Federației.

„Am atras atenția în nenumărate rânduri că pădurarul face paza pădurilor fără a fi dotat cu uniformă de serviciu și echipament de protecție, fără un minim de dotare cu mijloace de apărare și fără o pregătire în acest sens, de cele mai multe ori fără armament sau cu armament de serviciu ineficient, fără mijloace de transport și de comunicație, fiind adesea doar sub protecția divină!”, se spune în comunicat.

Potrivit documentului, sindicaliștii silvicultori au protestat în stradă și au cerut și modificarea Statutului Personalului Silvic astfel încât să fie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, redată demnitatea profesiei de silvicultor, asigurată dotarea cu armament de serviciu eficient și mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport și comunicații adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor și asigurarea unor condiții decente de salarizare pentru întreg personalul silvic!

Sindicaliștii atrag atenția că, al jumătatea lunii septembrie, un alt silvicultor, de la Iași, a fost omorât de hoții de lemne. „În loc să fie legiferat în regim de urgență Statutul Personalului Silvic, plenul Camerei Deputaților, în ședința din 14 octombrie 2019, a retrimis Proiectul la Comisia pentru agricultură și silvicultură timp de două săptămâni la solicitarea unor politicieni, care ori nu vor, ori nu pot să înțeleagă problemele reale cu care se confruntă personalul silvic care apără pădurea cu prețul vieții!

În opinia noastră, toate acestea au la bază campania de denigrare pornită din partea unor politicieni aflați vremelnic la conducerea destinelor silviculturii românești, atacurile concertate ale anumitor ong-uri „de mediu” care nu mai văd pădurea din pricina intereselor și prezentarea uneori voit deformată a realității din sectorul silvic”, susține Federația Silva. La această situație au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic din suprafețele retrocedate și lăsarea fără pază a circa 10 % din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

Federația Silva va solicita din nou Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a Proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest, dacă va fi cazul.

„Totodată, vom solicita Președintelui României convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor și să fie dispuse măsuri urgente de sprijinire a silvicultorilor în activitatea de pază de către instituțiile de forță ale statului (Poliție, Jandarmerie)”, completează comunicatul Federației Silva

ONG-urile solidare cu silvicultorii în doliu

„Activiștii de mediu se declară extrem de îngrijorați de creșterea cazurilor de violență asupra pădurarilor la care asistăm în ultimii ani: peste 600 de silvicultori au fost agresați, 6 dintre ei au murit. Trebuie să înțelegem că la aceste riscuri suntem supuși cu toții: pădurari, activiști de mediu sau simpli turiști care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală”, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.

Potrivit documentului, Maramureșul este județul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai anul trecut au fost depistați 90.000 de metri cubi de lemn, și acesta este doar vârful aisbergului. 90.000 mc nu pot ieși din pădure cu căruța. Pentru asta e nevoie de utilaje grele, infrastructură și complicitatea autorităților. „Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanțate din furtul de lemn nu fac pași în spate. Măsurile luate de autorități nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracționalitatea din păduri este în creștere”, atrage atenția Greenpeace.

Ecologiștii consideră că singura soluție eficientă în înlăturarea acestor acte de violență este stoparea ilegalităților din pădure. „Avem violență asupra celor ce apără legea pentru că în păduri activează o vastă rețea de oameni certați cu legea. Cauza acestor crime este, în mod evident, rețeaua infracțională din domeniul forestier, susținută de milioanele de metri cubi de lemn care dispar anual din pădure. E firesc ca pădurarii să ceară dreptul la arme de apărare în contextul în care autoritățile par incapabile să gestioneze situația. Dar înarmarea pădurarilor nu este soluția: violența naște violență”, mai spune comunicatul.

Greenpeace România, DeClic și Agent Green vor organiza, pe 3 noiembri, un marș în Capitală pentru a atrage atenția asupra tăierilor de păduri. Acum, cele trei organizații neguvernamentale au anunțat că la acest marș își vor arăta și solitaritatea cu silvicultorii aflați în doliu.

 

 

 

din aceeasi categorie