Acasă MediuDezvoltare Durabila Încă o tentativă pentru stabilirea Strategiei Forestiere Naționale

Încă o tentativă pentru stabilirea Strategiei Forestiere Naționale

de L M

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și-a stabilit ca termen luna noiembrie ca să stabilească opțiunile strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere a României pentru următorii 10 ani. Tot de vreo 10 ani, mai fiecare ministru responsabil cu Pădurile a adus în discuție definitivarea Strategiei Forestiere Naționale. O variantă a ajuns chiar până în faza avizului de mediu. N-a avut noroc! N-a fost adoptată nicio strategie.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a început procesul de fundamentare a opțiunilor strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere a României pentru următorii 10 ani. Demersul se va finaliza cu cel mai actualizat document care va include opțiunile factorilor interesați din sector în ceea ce privește politica publică ce ar trebui să fie aplicată de autoritatea centrală în următoarea decadă, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

„Pentru elaborarea documentului strategic, Ministerul Mediului va primi sprijinul a peste 200 de experți, care s-au alăturat acestui demers”, susține ministerul. Aceștia sunt reprezentanți ai universităților de profil, institutelor de cercetare, ocoalelor silvice de stat și private, gărzilor forestiere, asociațiilor de proprietari de păduri, organizațiilor non-guvernamentale, dar și ai industriei de exploatare și prelucrare a lemnului. Cei 200 de experți vor participa la discuții în cadrul a trei grupuri de lucru: grupul socio-economic, grupul de mediu și grupul de guvernanță.

Conform calendarului de lucru, documentul privind opțiunile strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere din următorii 10 ani va fi finalizat până în 30 noiembrie 2020. Întâlnirile grupurilor de lucru sunt programate în perioadele 7-20 septembrie 2020 și 19 octombrie – 7 noiembrie 2020. Începând cu 16 noiembrie, anul curent, documentul rezultat va fi dezbătut public.

„României îi lipsește o strategie pentru pădurile țării, care să fie urmată de toți actorii din acest sector. Fără aceasta riscăm să ne trezim cu provocări climatice sau de altă natură pentru care să nu fim suficient de pregătiți. Anul acesta, vremea rea a pus la pământ păduri întregi din Europa: peste 200 de milioane de metri cubi de lemn au fost doborâți de manifestările severe ale vremii. România a fost printre cele mai puțin afectate state de acest fenomen. Însă, schimbările climatice și adaptarea pădurilor la acestea, protejarea biodiversității și amenințările ei, lemnul de foc necesar populației, provocarea de a asigura resurse pentru industria lemnului, preocuparea pentru surse continue de finanțare pentru întregul sector – sunt teme care trebuie gândite și planificate în proiecția următorilor 10 ani. Sper ca acest document pe care-l vom finaliza în luna noiembrie să fie o bază solidă pentru viitoarea Strategie Națională Forestieră a României”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie