Acasă Stiri InterneGaze Încă o amânare la termocentrala Iernut

Încă o amânare la termocentrala Iernut

de M G

Centrala electrică pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, pe care o construiește Romgaz, nu va fi finalizată până la finalul acestui an, așa cum era programat. Cel mai probabil, aceasta va livra electricitate în prima parte a anului viitor. Pentru că sistemul energetic național se baza pe producția de aici, a fost ”revigorată” veechea centrală de aici.

Centrala de la Iernut nu va fi gata până la finalul acestui an, a spus directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru. Acesta a explicat că, alături de problemele legate de pandemie, de modificările proiectului (pentru că solul nu era propice construcției, au fost montați suplimentar aproape 1.000 de piloți), o altă cauză a întârzierilor este legată de efectele celebrei OUG 114/2018, care a crescut salariile din construcții. Acestea constituie un cost suplimentar apărut, iar companiile implicate în proiect nu le pot trece decât parțial pe nota de plată către Romgaz.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după 1990, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW, și prima investiție realizată de o companie în care statul român este acționar majoritar. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Duro Felguera – Romelectro. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, apoi noul termen avansat a fost finalul anului. Adrian Volintiru nu a putut avansa un termen clar de finalizare a noii centrale, spunând doar că ar fi vorba despre prima parte a anului 2021.

Anticipând problemele la noua centrală, managementul Romgaz a pus în funcțiune un grup de 200 MW de la vechea centrală de la Iernut, după cheltuieli suplimentare pentru ca unitatea să se conformeze condiționalităților de mediu. Potrivit oficialilor companiei, Romgaz va avea funcționali, în această iarnă, circa 260 MW ai centralei vechi.

Romgaz vrea să înceapă și construcția unei noi centrale la Mintia

Pe de altă parte, Adrian Volintiru a anunțat că ANAF a acceptat să ridice sechestrul instituit pe un teren de la Mintia al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, teren pe care Romgaz intenționează să construiască o nouă centrală pe gaze naturale, cu o capaciitate de 400 MW.

Romgaz ar avea nevoie de doar câteva hectare de teren pentru noua investiție. Problema este că terenul făce parte dintr-o suprafață mai mare, asupra căreia ANAF avea instituit sechestru, din cauza datoriilor bugetare ale CEH. Potrivit lui Volintiru, Fiscul a acceptat dezmembrarea părții din teren de care are nevoie producătorul de gaze și ridicarea sechestrului de pe respectiva porțiune, astfel că investiția poate merge înainte.

Centrala de la Mintia se numără printre cele mai importante și mai avansate proiecte investiționale ale Romgaz, fiind deja finalizat studiul de fezabilitate și existând și posibilitatea de a fi accesate resurse pentru implementare prin Fondul de modernizare în energie al UE. Valoarea totală a investiției este estimată la circa 300 milioane euro.

din aceeasi categorie