Acasă MediuDezvoltare Durabila Încă 2.000 ha de pădure virgină

Încă 2.000 ha de pădure virgină

de L M

Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine a fost completat cu alte peste 2.000 de hectare de păduri de stat administrate de Romsilva. Pădurile au fost identificate în județul Gorj. Până acum, în catalog sunt cuprinse aproape 25.000 ha de păduri virgine și seculare.

Cele 2.077,16 hectare de păduri aflate în proprietatea statului au fost identificate în judeţul Gorj, pe raza Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei, în opt zone de pădure din administrarea Ocolului Silvic Baia de Aramă. „Introducerea acestor păduri în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine exclude orice lucrare silvică sau altă intervenţie umană, suprafeţele de pădure fiind supuse regimului de protecţie integrală”, se arată într-un comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva.

Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine cuprinde 20.373,92 de hectare păduri ce se încadrează în categoriile funcţionale păduri virgine şi cvasivirgine, din acestea 17.172,76 hectare, echivalentul a 84,2% din total, fiind păduri aflate în proprietatea statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Procesul de identificare şi includere a suprafeţelor în acest document este continuu, în fiecare an fiind analizate sute de mii de hectare de fond forestier aflat în proprietatea publică a statului.

În 2017, Romsilva şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, în colaborare cu WWF România şi Greenpeace România, au introdus 24.679,4 hectare de păduri virgine şi seculare de fag în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO. Dintre acestea, 24.341,3 de hectare se află în proprietatea publică a statului şi administrate de Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează, în prezent, 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietate publică a statului şi 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă totală de 852.820 de hectare, 582.785 fiind păduri, din care 174.065 de hectare se află în zone de protecţie strictă sau integrală. În ultimii trei ani, zonele de protecţie strictă sau integrală au fost extinse, la propunerea specialiştilor Romsilva, cu aproximativ 20.000 de hectare.

din aceeasi categorie