Acasă Analize Impact la taxa de monopol natural

Impact la taxa de monopol natural

de GM

Impactul taxei suplimentare din energie pentru activităţile cu caracter de monopol natural asupra afacerilor GDF Suez Energy România este de 7 – 8 milioane euro pe an, a declarat preşedintele companiei, Eric Stab, după participarea la Adunarea Generală a Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME).

“Pentru un an, în funcţie de volumele distribuite, impactul noii taxe este de 7 – 8 milioane euro. Sper ca, după doi ani, să nu mai avem această taxă. Cu cât încetează mai repede, cu atât mai bine. Introducerea ei este un semnal negativ, iar mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate”, a afirmat Eric Stab.

Acesta a precizat că investiţiile GDF Suez Energy România se ridică la 120 milioane euro în 2013, însă nivelul acestora ar putea scădea pe termen lung, în condiţiile introducerii taxelor suplimentare.

“Cu cât vom avea mai multe taxe, cu atât vom fi nevoiţi să scădem nivelul investiţiilor. Pentru acest an avem bugetaţi pentru investiţiile în toate proiectele derulate la nivel naţional 120 milioane euro. Atât am investit şi în 2012. Am finalizat un parc eolian în Brăila şi îl construim în prezent pe al doilea, în zona Galaţi. Primul are o capacitate de 48 MW, iar cel de-al doilea 50 MW”, a spus preşedintele companiei.

Eric Stab a menţionat că introducerea noilor taxe din domeniul energetic a avut loc, practic, fără consultarea companiilor.

“Taxa a fost o veste proastă pentru industrie, a fost o decizie luată fără consultare reală, fără a fi fost anunţat ceva înainte. Înseamnă cost adiţional, în raport cu veniturile. Trebuie să vedem cum ne va afecta investiţiile următoare. Am fost informaţi de noua taxă cu 24 de ore înainte să se publice pe site-ul Ministerului Finanţelor”, a afirmat acesta.

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat că reprezentanţii companiilor din energie au participat la negocieri şi au ştiut “din prima clipă” de taxele ce urmau să fie introduse.

“Toţi au ştiut. Companiile au şi participat la negocieri. Unii erau în favoarea unei creşteri de 90% pentru consumator şi 10% pentru ei, dar după au nuanţat. Au ştiut din prima clipă, iar unii dintre ei au spus că este bine să existe şi un fond social”, a afirmat Iulian Iancu.

Guvernul a aprobat, în 22 ianuarie 2013, trei Ordonanţe de Urgenţă (OUG), ce se aplică din 1 februarie 2013, până în 31 decembrie 2014 şi care introduc taxe pe resursele naturale (0,5% din cifra de afaceri), pe veniturile suplimentare datorate liberalizării preţului gazelor naturale (între 30% şi 60% din acestea) şi taxa de monopol natural (0,1 lei/MWh-ul transportat şi 0,75 lei/MWh-ul distribuit). Practic, aceasta este OUG ce a luat companiile prin surprindere, pentru celelalte două existând consultări cu mediul de afaceri.

Conform Ministerului de Finanţe, cele trei noi taxe aduc venituri suplimentare la buget de aproximativ un miliard de lei. Astfel, impozitul suplimentar pentru dereglementarea sectorului gazelor naturale aduce la buget 641 milioane lei în plus, taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale – 106,9 milioane lei, iar taxa de monopol natural – 257,5 milioane lei.

din aceeasi categorie