Acasă Stiri ExterneAfrica Iar se scumpesc “lumina” şi gazele. Şi nu se vor opri aici

Iar se scumpesc “lumina” şi gazele. Şi nu se vor opri aici

de M G

Comitetul de reglementare al ANRE a decis majorarea tarifelor la energie electrică cu circa 3,45 lei pe lună (pentru un consum de 100 kWh). DE asemenea, se aşteaptă o majorare cu circa 6% a preţurilor la gaze naturale. Cum nu există o bursă mondială a gazelor naturale, preţul acestora ţine cont de cel al petrolului, dar cu un decalaj de 6 – 9 luni. După o perioadă de cvasi-stagnare la circa 50 de dolari, preţul barilului d ţiţei a ajuns la aproape 60 dolari. Ceea ce înseamnă că va urma o nouă majorare a preţului la gaze naturale. Mult mai repede se vor scumpi, însă, carburanţii. Şi asta după ce autorităţile au anunţat că preţul gazelor nu va creşte cu mai mult de 2% până în aprilie 2018!

„În şedinţa din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componentă de piaţă concurenţială (CPC) (n.r. – la energie electrică) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienţilor finali casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal. (…) Astfel, a rezultat o creştere medie, la nivel naţional, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, faţă de creşterea medie cu 0,1 lei/ kWh, care ar fi rezultat conform propunerilor FUI”, potrivit unui comunicat al ANRE.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a explicat că acest lucru înseamnă că, la un consum mediu de 100 de kWh/lună, factura va fi mai mare cu 3,45 de lei, potrivit Agerpres.

„În vederea avizării, ANRE a luat în considerare următoarele elemente: rezultatele licitaţiei PCSU din 12-13.09.2017; preţurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacţiilor încheiate pe OPCOM pe toate pieţele la termen, în perioada 9.08.2017-20.09.2017; energia necesară pentru pentru profilarea curbelor de consum şi echilibrare”, se notează în comunicatul citat.

Pe de altă parte, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, prezent la Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a anunţat că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului.

„În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piaţa de gaze naturale şi impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuţie şi furnizare au venit către noi”, a spus Calotă. Potrivit acestuia, ANRE va recunoaşte doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori.

„Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64 (n.r. – OUG 64/2016 privind liberalizarea preţului de producţie al gazelor), ar fi trebuit să respectăm calendarul, unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei/MWh, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a explicat oficialul ANRE.

Acesta a adăugat că, luând în calcul aceste date, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6%, în medie, de la 1 octombrie.

„Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, şi pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creşterea medie va fi în jur de 6%”, a subliniat Emil Calotă.

Reamintim, în luna martie, Niculae Havrileţ anunţa că preţul gazelor naturale va rămâne cvasi-constant.

„ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor”, a explicat preşedintele ANRE, Niculae Havrileț, la conferinţa „De ce liberalizăm piaţa de gaze? Cine poate beneficia de a competiţie reală şi ce şanse are România de a deveni un hub regional de gaze?”, organizată de publicaţia Energy-Center.

„Practic, în ceea ce privește prețul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică, de 1-2%, pentru consumatorii casnici, pentru întregul an gazier, de acum încolo, până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferențe mari față de prețul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare. Nu discutăm decât dacă vor fi diferențe mai mari de 5% față de acest preț”, a subliniat șeful reglementatorului. Ceea ce se pare că tocmai s-a întâmplat, din moment ce se pune problema majorării preţului la gaze cu 6%.

Reamintim, în România, potrivit OUG 64/2016, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă a fost complet liberalizat.

Creşte şi preţul petrolului

Cotaţia barilului de petrol Brent a crescut la bursa ICE Futures din Londra (de referinţă pentru piaţa europeană) cu 3%, ajungând la închidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, pe fondul majorării cererii şi al tensiunilor geopolitice, transmite BBC, preluat de Agerpres.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude (de referinţă pentru piaţa americană) a crescut cu 1,56 dolari, ajungând la la valoarea de 52,22 dolari.

„Reducerea producţiei începe să funcţioneze şi reechilibrarea este în desfăşurare”, a apreciat Gene McGillian, de la Tradition Energy.

Luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol în Turcia şi pe pieţele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independenţă. Aceste tensiuni, alături de majorarea cererii, în special din China, au dus luni la creşterea preţul petrolului ţiţeiului pe plan global.

Reechilibrarea pieţei petrolului înregistrează progrese mai lente decât se estima, dar procesul va accelera în semestrul doi din 2017, a afirmat recent secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

Acesta a menţionat creşterea semnificativă a cererii de ţiţei, reducerea producţiei în conformitate cu acordul încheiat de ţările membre OPEC şi statele producătoare din afara cartelului şi majorarea stocurilor în SUA printre motivele accelerării reechilibrării pieţei petrolului în semestrul doi din 2017.

Recent, producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să se alăture cartelului, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

Reamintim, în luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 – martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă, creşterea preţului a dus şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei.

Vestea proastă este că, o dată cu scumpirea ţiţeiului, se vor scumpi, din nou, gazele naturale şi, ca urmare, şi energia electrică!

din aceeasi categorie