Acasă MediuDezvoltare Durabila HS Timber a scăpat de „penalitatea” FSC

HS Timber a scăpat de „penalitatea” FSC

de L M

HS Timber Group, fosta Holzindustrie Schweighofer, a scăpat de „penalitatea” FSC, organismul de certificare fiind gata pentru o nouă cerere de asociere din partea companiei. În 2017, celebrul sistem de certificare s-a dezasociat de HS Timber Group din cauza neregulilor în aprovizionarea cu lemn. În acest fel, compania a rămas fără certificare, cu consecințe financiare directe, având în vedere că, în lipsa acestei certificări, multe lanțuri de magazine nu au mai vrut să comercializeze produsele fostei Holzindustrie Schweighofer. Între timp, compania a pus în practică toate măsurile solicitate de FSC, acum fiind gata de a depune o nouă cerere de certificare.  

„FSC (n.r. – Forest Stewardship Council) a încetat dezasocierea de HS Timber Group”, a anunțat, marți, 2 noiembrie 2021, într-o conferință de presă, Kim Carstensen, directorul general al FSC. Potrivit acestuia, decizia finală a fost luată de Comitetul Director al FSC și apoi de Comitetul pentru Soluții, ce s-au reunit în septembrie 2021, când au constatat că au fost îndeplinite condițiile de încetare a dezasocierii. „Acum, HS Timber Group poate urma calea certificării normale. FSC va monitoriza în continuare compania, pentru a se asigura că nu se vor încălca politicile de asociere”, a precizat oficialul FSC.

Dezasocierea s-a produs în urma reclamațiilor făcute de WWF Bon, care au vizat recoltări ilegale de lemn din România. „Acest lucru este obișnuit. Orice organizație poate face o reclamație atunci când organizațiile certificate de noi se implică în activități ilegale”, a precizat Kim Carstensen. Dezasocierea nu s-a produs de prima dată, ci după a doua investigație. „Dezasocierea înseamană că HS Timber și-a pierdut certificarea FSC și dreptul de a utiliza mărcile FSC”, a precizat Kim Carstensen.

Din investigații a rezultat că s-a achiziționat lemn ilegal, sistemele Due Diligente erau inadecvate, nu se putea stabili dacă lemnul provenea din surse verificabile, la care s-au adăugat încălcări ale legilor legate de transportul masei lemnoasă de către HS Timber și „asocierea cu indivizi sau companii de aprovizionare care au activități criminale sau corupte”, a spus oficialul FSC.

„Am reușit să îmbunătățim performanța acestei companii și impactul ei în România. După dezasociere, HS Timber și-a exprimat interesul de a lua mpsurile necesare pentru a întrerupe această dezasociere”, a mai spus Kim Carstensen.

Chiar de atunci, din 2017, FSC și HS Timber au stabilit condiții și cerințe care trebuiau îndeplinite de companie pentru încetarea dezasocierii, a spus oficialul FSC. „Este o procedură obișnuită să lucrăm cu părțile interesate ca să înceteze dezasocierea, cu măsuri care trebuie implementate pentru a se corecta deficiențele raportate și, în același timp, de a plăti daune pentru toate violările și ilegalitățile comise”, a precizat Kim Carstensen.

Primul pas a fost ca HS Timber să elaboreze un plan de acțiuni pe care trebuia să-l implementeze. „Unele dintre acestea se referă la consolidarea sistemului de Due Diligence, implementarea unui sistem global de trasabilitate a masei lemnoase. S-a avut în vedere și o investigație independentă de a se compensa deținătorii de terenuri care au fost deposedați și apoi crearea unui fond pentru pentru proiecte cu impact social și de mediu”, a spus oficialul FSC. La acestea s-a adăugat și nevoia de a mări transparența în comunicarea și colaborarea cu părțile interesate.

Marc Jessel, chief system integrity officer la FSC, a spus că a fost înființat un fond de trust, gestionat independent, în valoare de 500.000 de dolari disponibili pe parcursul a 10 ani, pentru plăți compensatorii pentru acești proprietari de terenuri din România.

Liber pentru FSC

„Astăzi, 2 noiembrie 2021, Forest Stewardship Council (FSC) și-a anunțat decizia de a pune capăt dezasocierii de HS Timber Group. O analiză cuprinzătoare a operațiunilor HS Timber Group de către o echipă de auditori independenți a condus la această decizie. HS Timber Group este foarte mulțumit de rezultatul final al acestui proces lung și intensiv desfășurat într-un cadru public”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Din ianuarie 2017, HS Timber Group a implementat un plan de acțiune pentru un lanț de aprovizionare sustenabil și sigur în România, care depășește cu mult toate cerințele legale, susține documentul. În decembrie 2020, FSC a autorizat Soil Association Certification Limited să efectueze o verificare independentă de către terți a HS Timber Group, pentru a evalua conformitatea companiei cu Condițiile Cadru ale FSC.

„Verificarea independentă a combinat analiza evaluării documentare, verificarea pe teren, auditurile la fața locului, precum și interviurile cu angajații HS Timber Group și un proces de consultare a părților interesate. Raportul confirmă evoluțiile tangibile și semnificative ale operațiunilor HS Timber Group și a recunoscut eforturile companiei de a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil și sigur”, arată comunicatul.

Compania atrage atenția că, încă din aprilie 2017, a început aplicarea unor măsuri de remediere a situației prima pe listă fiind lansarea propriului sistem de monitorizare GPS Timflow, ce urmărește fiecare camion care livrează bușteni din România la fabricile de cherestea HS Timber Productions și verifică de unde provine lemnul (www.timflow.com).

„Timflow este obligatoriu pentru toate camioanele care intră în fabricile de cherestea HS Timber Productions și integrează caracteristici de securitate, cum ar fi coordonatele GPS ale punctului de încărcare, traseul transportului, documentația privind lemnul și fotografiile încărcăturii camionului la locul de încărcare – din toate unghiurile camionului. Toate aceste informații sunt accesibile publicului în orice moment la www.timflow.com, lucru unic în industria europeană a lemnului”, precizează documentul.

 

din aceeasi categorie