Acasă Stiri InterneHidro Hidrosind contestă concedierile

Hidrosind contestă concedierile

de GM

Sindicatul Hidrosind al angajaţilor din Hidroelectrica va contesta în instanţă toate deciziile de concediere primite de salariaţii Hidroelectrica, în condiţiile în care reprezentanţii sindicatului au constat că nu există criterii clare şi corecte pentru întocmirea listelor de disponibilizări, se arată într-un comunicat de presă.

“Deşi a trâmbiţat în toată presa că va îndrepta erorile făcute în februarie de directorii de sucursale cu ocazia primului val de concedieri, domnul administrator repetă greşelile acestora”, se mai arată în comunicatul Hidrosind.

“În data de 21.05.2013, 304 salariaţi au primit preavize de concediere. Văzând listele cu cei care urmează să fie disponibilizaţi după 15 zile, constatăm că nu există criterii clare şi corecte pentru întocmirea acestora. Nici profesionale, nici sociale. Singurul criteriu a fost secretul desăvârşit în care au fost întocmite aceste liste, în Bucureşti, de către domnul Borza (n.r. – Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica) în persoană. Au primit preavize, la fel ca în februarie, persoane care sunt unici întreţinători de familie, cu copii minori; femei aflate în concediu de îngrijire copil; salariaţi aflaţi în concediu medical; persoane cu pregătire şi conduită profesională ireproşabilă. Au fost revocaţi şi trecuţi pe alte funcţii mai mulţi salariaţi, care nu au săvârşit nicio abatere disciplinară, cu rezultate profesionale deosebite, fără nicio explicaţie, printr-o simplă decizie semnată de Borza”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sindicaliştilor, contrar legii, au primit preavize de concediere sau au fost revocaţi din funcţiile deţinute persoane din conducerea sindicatului, ca o continuare a presiunilor din ultima perioadă la adresa liderilor de sindicat.

În acest context, reprezentanţii Hidrosind arată că singurul motiv plauzibil pentru aceste disponibilizări este faptul că administratorul judiciar al Hidroelectrica nu reuşeşte să atingă ţinta profitului bugetat, de 100 milioane euro, “din motive care ţin atât de conjunctura economică, cât, mai ales, de propriile neputinţe sau erori manageriale”.

Mai mult, sindicatul subliniază faptul că, din cauza altor decizii greşite luate de administratorul judiciar, precum reducerea exagerată a programului anual de mentenanţă pentru anul 2013 sau stoparea programului de investiţii fără o prioritizare prealabilă a acestora, se pune în pericol siguranţa exploatării instalaţiilor şi echipamentelor hidroenergetice şi sunt trimişi în şomaj mii de salariaţi de la societăţile dependente de Hidroelectrica – Hidroserv, TCH, institutele de proiectare etc.

“Toate aceste măsuri au fost luate absolut arbitrar, fără a ţine seama de nicio altă părere. Vom contesta în instanţă toate deciziile de concediere, imediat după ce acestea vor fi înmânate salariaţilor în cauză. Domnul administrator nu doreşte un dialog real cu partenerul social; mai mult, suntem ameninţaţi cu denunţarea CCM )n.r. – Contractl Colectiv de Muncă), un CCM pe care l-am renegociat şi semnat în decembrie 2012 chiar cu domnul Borza şi pe care domnia sa oricum nu-l respectă. Dacă domnul administrator doreşte să declanşeze o grevă în sistemul energetic, atunci să denunţe CCM!”, se mai arată în comunicatul Hidrosind.

Reamintim, un număr de 304 angajaţi ai Hidroelectrica au fost disponibilizaţi, printre care şi fostul director general al companiei, Traian Oprea, urmând ca alţi 150 de salariaţi să fie concediaţi în luna iunie. Remus Borza arăta, în 10 mai, că, până la sfârşitul acestui an, 650 de oameni vor părăsi structurile Hidroelectrica şi ale Hidroserv-urilor, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească între 5-12 salarii compensatorii.

Până la ultimele disponibilizări anunţate, Hidroelectrica avea 13 sucursale şi 4.887 de salariaţi.

“Dorim să atragem încă o dată atenţia Preşedintelui României, în calitate de Preşedinte CSAT, Primului Ministru, Ministrului Economiei, Ministrului Delegat pentru Energie că sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă în prezent la Hidroelectrica. Consecinţele administraţiei Borza sunt punerea în pericol a siguranţei sistemului energetic naţional şi mii de şomeri în economia românească, în contradicţie cu programul de guvernare”.

Sindicaliştii au transmis, recent, o adresă, “într-o ultimă încercare de a ne face ascultaţi şi de a găsi împreună o modalitate de atenuare a consecinţelor dezastrului Borza la Hidroelectrica”. (vezi facsimil) adresa Hidrosind.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012. Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei este de 26 iunie 2013.

din aceeasi categorie