Acasă Analize Hidrosind acuză comportamentul lui Borza

Hidrosind acuză comportamentul lui Borza

de GM

Pe 26 iunie este programată şedinţa judecătorească prin care Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă. Federaţia Sindicală Hidrosind, a angajaţilor producătorului de electricitate în hidrocentrale, solicită autorităţilor o analiză a măsurilor luate în această perioadă şi a consecinţelor insolvenţei Hidroelectrica, şi acuză, într-un comunicat de presă, „experienţa traumatizantă, datorită comportamentului sub orice critică al administratorului judiciar”, din această perioadă.

“Dispreţul permanent manifestat faţă de salariaţi, limbajul grobian, ameninţările la adresa conducerii Hidrosind ori de câte ori aceasta a luat poziţie împotriva sa, presiunile puse pe salariaţi şi pe liderii de sindicat din teritoriu, imixtiunea directă în problemele sindicatului, unele măsuri care afectează funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor energetice, alte măsuri luate în interes personal, sunt doar câteva dintre abuzurile săvârşite de administratorul judiciar. O parte dintre acestea au stat la baza formulării de către Hidrosind, sub semnătura preşedintelui (n.r. – Decebal Sulea), a unor plângeri penale împotriva domnului Borza (n.r. – şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica)”, se mai arată în comunicat.

“Singurele măsuri foarte vizibile şi intens mediatizate luate de administratorul judiciar au fost împotriva salariaţilor : Hidroelectrica avea 5.239 salariaţi în iunie 2012, a bugetat un număr de 4.900 salariaţi pentru finalul anului 2013, dar a ajuns, deja, la 4.550 în iunie 2013! În aceste două zile rămase sunt convins că administratorul judiciar îşi va dovedi încă o dată “puterea şi determinarea” şi va disponibiliza, pe ultima sută de metri, salariaţi utili societăţii şi persoane indezirabile domniei sale”, se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea.

În plus, în comunicat se arată că administratorul judiciar „a încălcat toate regulile dialogului social, ale moralităţii şi bunului simţ, concediind fără respectarea prevederilor CCM (n.r. – Contractul Colectiv de Muncă) privind criteriile de disponibilizare şi plata salariilor compensatorii sute de salariaţi, după bunul său plac: unici întreţinători de familie, bolnavi de cancer, persoane cu handicap sau alte boli grave, femei însărcinate sau aflate în concediu de îngrijire a copilului, salariaţi aflaţi în concediu medical, ingineri, economişti, muncitori şi informaticieni la grămadă. Printre aceştia, şi lideri de sindicat. Iar presiunile asupra liderilor continuă. Cu toate acestea, am atacat şi vom ataca în continuare în instanţă toate deciziile de concediere. Deja am câştigat în dosarele privind plăţile compensatorii, pentru cei concediaţi în luna februarie. Am sesizat şi CNCD (n.r. – Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării), pentru ultima mare ispravaăa domnului Borza, cea privind concedierea mamelor din Hidroelectrica”, se mai arată în comunicat.

“Atrag atenţia Primului Ministru, Ministrului Economiei, Ministrului delegat pentru Energie: acest personaj (n.r. – Remus Borza) susţine, în diverse cercuri, că va fi numit Preşedinte al Directoratului la Hidroelectrica. Un personaj care nu ştie ce înseamnă dialogul, care nu ştie să respecte legea, nu are ce să caute în fruntea vreunei instituţii! Este deja prea mult că AGA l-a numit membru în Consiliul de Supraveghere!”, adaugă Decebal Sulea în comunicatul de presă.

Reamintim, Hidrosind a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi a solicitat luarea măsurilor legale împotriva companiei, precum şi a administratorului judiciar Remus Borza, în legătură cu disponibilizarea unor prospete mămici.

Pe de altă parte, într-un comunicat al Hidroelectrica, se arată că decizia de concediere a unei salariate, aflată în concediu medical, a fost confirmată de Tribunalul Buzău. „Cu toate că art. 60, alin1 din Codul Muncii stabileşte interdicţii la concedierea salariaţilor în următoarele cazuri: incapacitate temporară de muncă; pe durata în care femeia salariată este gravidă; pe durata concediului de maternitate; pe durata concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului; pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical; pe durata efectuării concediului de odihnă, alineatul 2 al articolului de mai sus derogă de la dispoziţiile primului alineat în situaţia în care angajatorul este supus insolvenţei, împrejurare în care se află şi Hidroelectrica SA”, se arăta în comunicat.

Modificări la acte

Pe site-ul Hidroelectrica, Planul de Reorganizare al companiei cuprinde şi Actul Constitutiv actualizat (vezi document ataşat Act Constitutiv si Anexa). Poate cea mai importantă modificare se referă la faptul că Hidroelectrica nu va mai avea o conducere compusă din director general, adjunct etc, ci va avea un Directorat, condus de un Preşedinte (care se va numi şi director general executiv sau Cheif Executive Officer – CEO). Sindicaliştii spun că Remus Borza şi-ar dori să devină noul CEO al Hidroelectrica.

Pe de altă parte, încă din 29 mai, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), a hotărât ca, din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, să facă parte, printre alţii, Remus Vulpescu (în prezent administrator special al companiei) şi Remus Borza (administrator judiciar al companiei).

Conform Anexei la noul Act Constitutiv, AGA aprobă doar împrumuturile şi garaţiile pentru credite ce depăşesc 50 milioane de euro, precum şi investiţiile de peste 10 milioane de euro. În rest, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere aprobă cheltuirea banilor. De exemplu, contractele de achiziţie sub 5 milioane de euro sunt aprobate de către Directorat, Consiliul de Supraveghere fiind doar informat. Cele peste această sumă sunt aprobate şi de către Consiliul de Supraveghere, iar AGA va fi doar informată în privinţa aceasta.

Printre activităţile secundare pe care le poate avea producătorul de electricitate, conform Actului Constitutiv actualizat, se numără acvacultură maritimă, intermedieri în comerţul cu produse diverse, activităţi ale agenţiilor de turism, activităţi de telecomuunicaţii prin satelit, activităţi ale centrelor de îngrijire medicală, ba chair şi activităţi de editare a jocurilor pe calculator.

Planul de Reorganizare cuprinde şi un tabel al creanţelor datorate băncilor. Există 12 împrumuturi contractate de Hidroelectrica, în valoare de 2,53 miliarde de lei, pentru care s-au plătit la termen şi urmează să se plătească, în continuare, ratele, la scadenţele stipulate în contracte. La 31 mai 2013, Hidroelectrica mai avea credite în valoare de 100 milioane euro, 100 milioane lei şi 184.000 dolari.

Pe de altă parte, compania are, în total, creanţe certe şi sub condiţie de plătit în valoare de 1,17 miliarde de lei. Până la 30 iunie va plăti 273,87 milioane de lei, până la 31 decembrie 2013 – alte 524,27 milioane lei, iar până la sfârşitul anului viitor – restul de 370,49 milioane lei. De remarcat, cea mai mare parte a cerditorilor vor fi plătiţi până la sfârşitul lunii iunie, în condiţiile în care, pe 26 iunie, instanţa se va pronunţa în privinţa ieşirii companiei din insolvenţă.

Numai 7 creditori ai Hidroelectrica nu-şi vor primi banii până la ieşirea companiei din insolvenţă. Fondul Proprietatea, care are de încasat dividendele aferente anului 2010, va primi lunar, în perioada iulie – decembrie 2013, câte 7,84 milioane lei, astfel că, la sfârşitul anului, va fi primit întreaga sumă, în valoare de 47 milioane lei. Celălalt acţionar al Hidroelectrica, Ministerul Economiei, are de încasat 254,9 milioane lei, reprezentând tot dividendele aferente anului 2010. Ministrul va primi anul acesta, începând cu luna iulie, 63,7 milioane de lei (10,6 milioane lei lunar), iar restul de 127,45 milioane lei îl va primi până la sfârşitul anului viitor.

Două companii private vor primi, de asemenea, eşalota până la sfârşitul anului viitor, banii datoraţi de Hidroelectrica. Energomontaj va încasa, lunar, câte 1 milioan de lei, în total 6,43b milioane lei anul acesta şi alte 6,43 milioane lei până la sfârşitul lui 2014. Hidroconstrucţia, care are creanţe certe şi sub condiţii în valoare de 85,1 milioane lei, va primi, în perioada iulie – decembrie 2013 câte 3,94 milioane lei (23,6 milioane lei în total), alte 42,5 milioane lei urmând să le primească de la Hidroelectrica până la sfârşitul anului 2014.

Complexul Energetic Oltenia, ce are de încasat 49,75 milioane lei, va primi 24,87 milioane lei în ultimele 6 luni din 2013 şi alte 24,87 milioane lei până la sfârşitul anului viitor. Nuclearelectrica, ce deţine o creanţă de 28,7 milioane lei, va primi 7,19 milioane lei în acest an şi 14,36 milioane lei în 2014. Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) sunt cel de-al şaptelea creditor al Hidroelectrica, cu o creanţă certă de 309,5 milioane lei şi singurul ce nu-şi va primi banii până la sfârşitul anului viitor. Conform Programului de plată al creanţelor exigibile la data de 30 iunie 2013, ce face parte din Planul de reorganizare, ANAR va încasa 77,37 milioane lei în 2013 şi 154,75 milioane lei în 2014, în total 232,12 milioane lei.

din aceeasi categorie