Acasă Analize Hidroelectrica se pregăteşte de grevă generală

Hidroelectrica se pregăteşte de grevă generală

de M G

hidroel-6„De astăzi, începem să ne blocăm în hidrocentrale şi, dacă nu se rezolvă problemele pe care le-am ridicat, trecem la grevă generală, cu respectarea condiţiilor, inclusiv cea privind asigurarea unei treimi din activitatea normală”, a declarat Nicolae Aurariu, preşedintele Hidrosind, organizaţia sindicală a angajaţilor din Hidroelectrica. O grevă generală la cel mai mare producător din ţară va avea ca efect majorarea preţurilor la energie. Conducerea interimară a companiei precizează că nu poate semna un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) pentru că nu există un buget de stat şi, în consecinţă, nici un buget al Hidroelectrica. Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie, a chemat sindicaliştii la masa negocierilor, ceea ce a condus la întreruperea protestului. Totuşi, Hidrosind anunţă că, dacă nici la minister nu vor găsi înţelegere, vor continua acţiunile de protest.

Reamintim, peste 150 de sindicalişti, membri ai Hidrosind, au pichetat joi, între orele 12:00-14:00, sediul Hidroelectrica, cerând negocierea Contractului Colectiv de Muncă. Protestarii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de conducerea Hidroelectrica, care nu „dă semne” că ar fi dispusă să încheie un nou CCM pentru anul următor. Actualul CCM este valabil până la 31 decembrie 2016.

„Ne manifestăm nemulţumirea faţă de conducerea Hidroelectrica, conducerea duală, atât directorat, cât şi Consiliul de Supraveghere (CS), care nu dă semne că ar dori cu adevărat să încheiem un contract colectiv pentru anul următor. Concret, contractul colectiv de muncă pe care îl avem în prezent expiră la 31 decembrie 2016. Conform legii, am început negocierile cu 45 de zile înainte. Dânşii au prezentat o propunere foarte simplă, de prelungire a actualului CCM, pe 12 luni, fără nicio mărire salarială”, a declarat Nicolae Aurariu, preşedinte Hidrosind.

Acesta a precizat că, în pofida faptului ca Hidroelectrica a înregistrat un profit record, de 1,5 miliarde de lei, nivelul de trai al angajaţilor este mai scăzut în 2016 faţă de 2012.

„Nu cerem lucruri ce nu ni se cuvin! Hidroelectrica este compania cu cel mai mare profit din ţară. Credeţi că acest profit s-a făcut singur sau „din pixul” conducerii?! Nu! Noi am muncit mai mult şi mai bine! Este adevărat, ne-au ajutat şi condiţiile meteo, dar, dacă n-am fi fost noi, angajaţii, numai conducerea ce-ar fi făcut?! Suntem acum cu apoximativ 40% mai puţini angajaţi decât eram în 2012. Ceea ce înseamnă că am muncit mai mult şi mai bine! Dacă am participat atunci când companiei i-a mers prost (ni s-au redus salariile şi am rămas atât de puţini angajaţi), ni se pare normal să paticipăm şi atunci când companiei îi merge bine! Noi, după 3-4 ani de super profit înregistrat de Hidroelectrica, de achitare a datoriilor pe care le-am avut către diverşi creditori, de disponibilizări făcute (de la 5.200 de oameni, am ajuns la 3.300), de tăieri de salarii şi de alte drepturi, care s-au operat în 2012, 2013, chiar şi în 2014, deşi s-a mai pus ceva la loc în 2015-2016, nu am ajuns la nivelul de la care am plecat în 2012! Pe scurt, nivelul salarial, venitul mediu al omului, este mai mic în 2016 faţă de 2012, în condiţiile în care a plecat 40% din personal, iar profitul a crescut extraordinar!”, a declarat Nicolae Aurariu.

Preşedintele Hidrosind a mai precizat că mai mulţi angajaţi Hidroelectrica, cu funcţii de conducere, au beneficiat de salarii mărite, prime şi bonusuri. „În schimb, constatăm că, în ultimii ani, o serie de salariaţi, cu funcţii de conducere, au beneficiat de prime, bonusuri, de salarii cu depăşirea limitelor salariale prevăzute din CCM. Aproape toţi managerii, mai ales cei din Executiv, au beneficiat de depăşirea ale limitelor salariale prevăzute în CCM şi, pe lângă acestea, au încasat bonusuri pentru performanţă, dar uitându-se că performanţa n-au făcut-o doar dânşii, ci 3.000-4.000 de oameni din toată ţara, care nu au primit nimic. Au primit şi premii, în timp ce noi, „muritorii de rând” –  nimic! În aceste condiţii este normal să vrem să ne manifestăm nemulţumirea”, a mai spus liderul de sindicat.

Începând de vineri seara, din centralele mari, în primul rând cele subterane, nimeni nu mai pleacă acasă. Cei aflaţi în tură îşi vor vedea de activitate în instalaţii, iar ceilalţi se vor bloca, practic, în hidrocentrale, dar fără a afecta activitatea. „Până duminică dimineaţa, în ziua alegerilor, vor fi în aceste centrale cel puţin 4 din cele 5 ture”, a mai spus Nicolae Aurariu.

Acesta a precizat că, dacă nici aşa nu le vor fi rezolvate revendicările, vor începe demersurile pentru declanşarea grevei generale la Hidroelectrica.

În prezent, Hidroelectrica asigură aproximativ 25% din necesarul de energie al ţării. În perioadele de vârf, în România se produc aproximativ 10.000 MWh/h, din care circa 2.500 MWh/h sunt asiguraţi de Hidroelectrica. Astfel, dacă se declanşează greva generală, Hidroelectrica va mai asigura doar 800 MWh/h. Restul de 1.700 MWh/h va trebui asigurat de către alţi producători. Cum vântul nu prea bate, deficitul va trebui asigurat de termocentralele pe gaze şi pe cărbune. Dar, din păcate, dacă se va răci şi mai mult, iar cererea populaţiei pentru energie electrică şi gaze naturale va creşte, termocentralele pe gaze nu vor mai funcţiona la capacitate maximă, iar cele pe cărbune nu vor putea suplini deficitul de producţie. Astfel, singura soluţie va fi importul de electricitate. Dar la ce preţuri!

„Alba-neagra” la Ministerul Energiei

Înainte de a începe protestul hidroenergeticienilor, Ministerul Energiei transmitea, la solicitarea Focus-Energetic.ro, un punct de vedere în care, practic, „se spăla pe mâini”: „Ministerul Energiei încurajează, așa cum a făcut și în alte cazuri, dialogul permanent și deschis între sindicate și conducerea societății Hidroelectrica, pentru identificarea unor soluții corecte și întemeiate”.

După câteva ore, când au constatat că „se îngroaşă gluma”, iar hidroenergeticienii chiar s-au blocat în hidrocentrale, aceiaşi reprezentanţi ai ministerului au chemat sindicaliştii la negocieri.

Sindicatul a anunţat că, „după două ore de protest conform programului, în urma discuţiilor purtate cu oficiali din cadrul Ministerului Energiei, aceştia au realizat mult mai repede decât administraţia Hidroelectrica SA, cât de gravă este situaţia. În urma implicării ministerului în medierea conflictului dintre sindicat şi conducerea dualistă a Hidroelectrica, în încercarea soluţionării acestuia, am hotărât să întrerupem protestul în această seară”, se arată într-un comunicat al Hidrosind.

Totuşi, sindicaliştii sunt hotărâţi să continue protestele, dacă nici la minister nu li se rezolvă revendicările. „Începând de luni, 12 decembrie, reprezentanţii sindicatului vor sta la masa discuţiilor la minister, urmând să stabilim programul acţiunilor viitoare funcţie de rezultatul negocierilor”, precizează comunicatul Hidrosind.

Sindicaliştii au ţinut să precizeze că „acest demers (n.r. – blocarea în hidrocentrale) nu are o conotaţie politică şi nu este îndreptat împotriva actualului premier, aşa cum se încearcă să se speculeze deja. Deşi pare nepotrivit, am ales acest moment (cu 2 zile înainte de alegerile parlamentare) din raţiuni de calendar de negociere şi forţaţi chiar de refuzul efectiv al administraţiei de a negocia: CCM expiră la 31.12.2016, mandatul Directoratului în 28 decembrie, iar mandatul Consiliului de Supraveghere în 24 decembrie. Prin urmare, termenul limită pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit, de comun acord cu administraţia, pentru 23 decembrie, dată până la care nu se întrevede o rezolvare a problemelor noastre”.

Conform Hidrosind, negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă au început pe data de 15 noiembrie 2016, dar până joi, 8 decembrie, s-au convenit mai puţin de 10 articole. „Toate solicitările noastre au rămas fără rezultat până în prezent, toate adresele trimise Consiliului de Supraveghere şi Directoratului au rămas fără răspuns. Când să mai protestăm, când vom avea un nou Consiliu de Supraveghere şi un nou Directorat, care îşi vor declina orice responsabilitate???”, se mai arată în comunicat.

„Conducerea Hidroelectrica, acţionarii – Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea (principalul opozant la revendicările noastre, deşi este acţionarul minoritar), Guvernul actual şi cel viitor ar trebui să-şi pună întrebarea : în ianuarie, dacă nu va fi un nou Contract Colectiv de Muncă la nivelul companiei, care să satisfacă cerinţele noastre, ce se va întâmpla în sistemul energetic, dacă aceşti oameni, care acum stau în centrale, nu vor mai sta înăuntru, ci afară? Cine va porni hidrogeneratoarele? Cine la va supraveghea şi de unde? Din Bld. Mihalache 15-17 (n.r. – sediul Hidroelectrica), din clădirea Premium Point de pe strada Buzeşti (n.r. – sediul Fondului Proprietatea), din Splaiul Independenţei nr. 202 E (n.r. – sediul Ministerului Energiei) sau cumva din Piaţa Victoriei!?”, se mai arată în comunicatul Hidrosind.

din aceeasi categorie