Acasă Economie Hidroelectrica pompează bani la buget: plătește, la timp, taxe de aproape un sfert de miliard de lei

Hidroelectrica pompează bani la buget: plătește, la timp, taxe de aproape un sfert de miliard de lei

de M G

Bogdan BADEA

Hidroelectrica, cel mai mare producător intern de energie electrică, a achitat către bugetul de stat, la data de 25 martie, suma de 189 de milioane lei reprezentând impozit pe profit şi TVA, urmând ca, până la data de 31 martie, să plătească taxe şi impozite locale în valoare de 34 milioane de lei, în total 223 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, managementul Hidroelectrica a luat decizia de a plăti la termen sarcinile fiscale ce revin companiei şi „de nu a face uz de posibilitatea de amânare a achitării acestora în contextul problemelor generate de COVID-19”.

„Este o decizie pe care am luat-o pentru a sprijini autorităţile centrale şi locale în efortul de limitare şi combatere a COVID-19. Suntem conştienţi că este nevoie de un efort financiar semnificativ pe care statul român îl face pentru cetăţenii săi şi considerăm că şi noi, la rândul nostru, trebuie să ne alăturăm acestui demers. Este un moment în care toate companiile cu forţă financiară, aşa cum este şi Hidroelectrica, trebuie să arate solidaritate. Oricât de tentante ar putea părea facilităţile şi înlesnirile fiscale oferite în aceste zile, noi, cei care avem posibilitatea de a ne plăti îndatoririle trebuie să o facem, din spirit de responsabilitate socială. Banii noştri merg acolo unde este nevoie de ei: către acţiunile de vindecare a celor bolnavi, către protejarea celor vulnerabili şi către păstrarea vie a economiei româneşti”, a declarat Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii ale sectorului energetic românesc şi unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat al României. În 2018, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,94 miliarde lei raportat la o cifră de afaceri de 4,26 miliarde lei. Pentru anul 2019, Hidroelectrica estimează o cifră de afaceri de 4,15 miliarde lei şi un profit net de 1,33 miliarde lei. La aceste valori se estimează că societatea va distribui dividende către statul român în sumă de 867 milioane lei, cu un procent de distribuire de 90% din profitul net distribuibil.

din aceeasi categorie