Acasă Stiri InterneHidro Hidroelectrica anulează, din nou, licitația pentru retehnologizarea de la Vidraru

Hidroelectrica anulează, din nou, licitația pentru retehnologizarea de la Vidraru

de M G

Hidroelectrica a anulat, din nou, licitația pentru retehnologizarea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din țară, cea de la Vidraru. Este a treia încercare eșuată de a demara modernizarea centralei de pe râul Argeș.

Potrivit site-ului SEAP – SICAP (anunțul CAN1032279), procedura competitivă de negociere pentru rfetehnologizarea AHE Vidraru a fost anulată pentru că “au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme“. Anunțul subliniază că, potrivit Legii 99/2016 privind achizițiile publice, art. 225 (1) lit. a), “Entitatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului sectorial/acordului-cadru în următoarele cazuri: dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare admisibilă”.

De remarcat, procedura de selectare a prestatorului lucrărilor de retehnologizarea AHE Vidraru a fost reluată pentru a treia oară, achiziţiile anterioare fiind anulate tot ca urmare a prezentării unor oferte neconforme tehnic.

Reamintim, un comunicat de presă din 29 iulie 2019 arăta că, “la sediul Hidroelectrica, au fost deschise candidaturile depuse în cadrul procedurii de achiziție sectorială prin negociere competitivă pentru retehnologizarea AHE Vidraru. Valoarea estimată a lucrărilor este de 82.151.039 Euro, sumă la care se adaugă TVA, iar anunțul de participare a fost publicat în data de 9 mai a.c. pe platforma e-licitatie.ro, precum și pe http//ted.europa.eu“.

La această a treia tentativă de retehnologizare a hidrocentralei s-au înscris cinci ofertanți: VOITH HYDRO Gmbh & Co KG Austria, Consorțiul ROMELECTRO SA – LITOSTROJ ENGINEERING a.s., Asocierea GE Hydro France SAS – Elecnor SA – Grid Solutions Romania SRL, Asocierea GULSAN INSAAT SANAYI TURIZM NAKLIYAT VE TICARET a.s. –ZHEFU Holding Group Co. LTD, SINOHYDRO CORPORATION LIMITED.

Potrivit comunicatului de presă, “ulterior deschiderii documentelor de candidatură, comisia de evaluare va efectua analiza și evaluarea acestora, urmând să se pronunțe cu privire la ofertanții admiși pentru etapele urmatoare“.

”Este vorba de o retehnologizare cu o complexitate tehnică deosebită a unui obiectiv strategic din portofoliul Hidroelectrica. Ne dorim selectarea celor mai bune soluții și implementarea celor mai moderne tehnologii pentru AHE Vidraru. Nu vom face rabat de la niciuna dintre cerințele de calitate a lucrărilor. Motivul pentru care am optat pentru achiziția prin negocierea competitivă este acela că procedura este una flexibilă și care permite societății noastre obținerea celor mai avantajoase soluții tehnice. Finanțarea lucrărilor se va face din surse proprii ale societății și dorim ca, în schimbul sumelor pe care suntem dispuși să le cheltuim, să obținem un nou ciclu de viață – de cel puțin 30 de ani, pentru Vidraru”, declara la acel moment, în comunicat, Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica.

Centrala Vidraru este amplasată pe malul drept al râului Argeș, la nord de satul Căpățâneni, într-o cavernă situată la 104 m sub nivelul râului. Prin puterea instalată de 220 MW (4 turbine Francis de 55 MW), centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic național, deoarece participă și la reglajul frecvență – putere, asigurând, totodată, servicii de sistem.

Principalele componente ale amenajarii sunt barajul Vidraru, priza, derivația și centrala. Derivația cuprinde aducțiunea sub presiune, castelul de echilibru, casa vanelor de la puțul fortat, puțul fortat, distribuitorul și galeria de fugă. Barajul din beton, în arc, cu înălțimea de 166 m, realizează o acumulare multianuală cu volumul util de 320 milioane mc.

din aceeasi categorie