Acasă EconomieIndustrie Guvernul negociează cu TAROM achiziţia unei aeronave

Guvernul negociează cu TAROM achiziţia unei aeronave

de GM

avion taromPremierul Victor Ponta a declarat că va fi negociată cu TAROM achiziţionarea unei aeronave destinate executării zborurilor speciale, sens în care a semnat decizia de constituire a unei comisii interministeriale. În prezent, flota TAROM include 24 aeronave Airbus, Boeing şi ATR.

Întrebat dacă s-a format comisia pentru achiziţionarea unor avioane pentru demnitari, premierul a răspuns: „Da, cu un reprezentat al Administraţiei Prezidenţiale, al Guvernului. Conform legii care e în vigoare de mult timp, nu e de acum, în măsura în care avem un avion sau mai multe avioane oficiale, pot fi folosite de către preşedinte, prim-ministrul, preşedintele Senatului şi la Camerei şi vom negocia cu cei de la TAROM, nu cumpărăm din altă parte, ci cu cei de la TAROM achiziţionarea unei aeronave care să servească ca şi aeronavă de protocol”.

Ponta a precizat că va fi vorba despre o aeronavă „normală”, şi nu una transatlantică, scrie Agerpres.

Întrebat dacă este vorba şi despre un elicopter, el a afirmat: „Avem. Dacă vreţi, avem şi elicopter”.

Premierul Victor Ponta a semnat miercuri decizia de constituire a Comisiei Interministeriale pentru negocierea achiziţionării unei aeronave, a produselor şi serviciilor aferente în scopul constituirii unei capabilităţi destinate executării zborurilor speciale.

Potrivit actului publicat în Monitorul Oficial de miercuri, preşedintele acestei Comisii este ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Din comisie mai fac parte alte nouă persoane, acestea reprezentând instituţii precum Administraţia Prezidenţială, SRI, SIE, MApN, Ministerul Finanţelor, Cancelaria Primului-Ministru, RAAPPS, MAE şi Autoritatea Aeronautică Română.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 11 mai, că există discuţii despre achiziţionarea unei aeronave oficiale şi a precizat că se va forma un grup de lucru comun Administraţie Prezidenţială – Guvern – SPP – Ministerul Apărării, care urmează să avanseze o propunere pe acest subiect atât lui, ca prim-ministru, cât şi preşedintelui.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi a crescut în acelaşi timp cu aviaţia românească. TAROM îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA) iar din 2000 este membră a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).

În prezent, TAROM operează zboruri peste 40 de rute din Europa şi Orientul Mijlociu.

Operatorul aerian de stat a în­cheiat anul trecut cu pierderi de 119 milioane de lei, în scădere cu 8% faţă de 2013, iar pentru 2015 estimează un rezultat negativ de 8 milioane de le.

din aceeasi categorie