Guvernul de la Praga împrumută grupul CEZ ca să construiască unități nucleare
mai 29, 2020
Executivul de la Praga poate împrumuta bani grupului ceh de utilităţi CEZ pentru planificata expansiune a centralei nucleare Dukovany, au anunţat oficiali guvernamentali şi cei ai companiei controlate de stat, transmite Reuters, preluat de Agerpres. În plus, statul va cumpăra electricitatea generată de noul grup energetic nuclear. În România, încă nu se știe cum se vor construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.
Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ le are la Dukovany şi Temelin asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Guvernul vrea ca CEZ să conducă proiectele nucleare, dar compania a cerut garanţii de stat că unităţile vor fi viabile şi profitabile pentru acţionari.
Oficiali guvernamentali şi cei ai CEZ au ajuns la un acord privind un împrumut de stat pentru construcţia unui nou reactor, la un cost estimat la 160 miliarde de coroane cehe (5,31 miliarde de lire sterline), dacă se obţine aprobarea Comisiei Europene.
Cele două părţi au fost de acord şi cu detaliile planului prin care statul va cumpăra electricitate de la CEZ şi astfel preia de la companie riscurile legate de preţ.
Premierul Andrej Babis a precizat că preţul este estimat la 50-60 euro/megavat oră (MWh) peste preţurile pieţei din acest moment.
„Am ajuns la un acord prin care statul va acorda CEZ un împrumut în condiţii foarte bune, iar preţul electricităţii se bazează pe costurile de finanţare”, a declarat Babis.
Directorul general al CEZ, Daniel Benes, a precizat că împrumutul ar putea acoperi 70% din costuri.
CEZ a anulat în 2014 licitaţia privind construirea unei noi unităţi la Temelin, după ce fostul Executiv a refuzat să acorde garanţii de stat. Conform calendarului stabilit de actualul Guvern, construcţia noului reactor ar trebui să înceapă în 2029 şi să fie finalizată până în 2036.
Comisia Europeană a aprobat două proiecte: la Hinkley Point în Marea Britanie şi la Paks, în Ungaria, în pofida protestelor.
Grupul CEZ are o prezenţă importantă pe piaţa românească (distribuție și furnizare de energie electrică, precum și producție în cel mai mare parc eolian onshore din Europa, la Fântânele – Cogealac). Majoritatea activelor din România sunt în plin proces de vânzare, tocmai pentru ca grupul CEZ să poată construi noile grupuri energetice nucleare din Cehia, ca parte a planului de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în producția de electricitate (n.r. – energia nucleară este neutră la CO2).
Reamintim, în România tot vrem să construim noi unități nucleare. Practic, din anul 2007, de când s-a dat în folosință Unitatea 2 de la Cernavodă, se tot vorbește despre construirea a încă două reactoare – 3 și 4. Până acum, în afară că s-a înființat Energonuclear, compania de proiect, care, de-a lungul timpului, a avut diverși acționari, nu s-a întâmplat nimic. În plus, chinezii cu care, în final, ar fi trebuit construite cele două noi grupuri atomice, mai mult au tras de timp decât să facă ceva!