Acasă MediuDezvoltare Durabila Groapa de gunoi Vidra se pregătește de tribunal

Groapa de gunoi Vidra se pregătește de tribunal

de L M

Groapa de gunoi de la Vidra nu trebuie să funcționeze în condițiile actuale, motiv pentru care Asociaţia Grupul de Susţinere Locală (GSL) va solicita anularea autorizației integrate de mediu pentru acest depozit de deșeuri. Decizia asociației vine după mai multe proteste ale celor aproximativ 20.000 de locuitori din zona Berceni – Jilava – Vidra, ce acuză poluare provenită de la groapa de gunoi. Depozitul Vidra, alături de cele de la Chiajna și de la Glina, asigură preluarea gunoiului din București. Groapa de la Vidra a fost amendată de mai multe ori pentru nereguli în administrarea depozitului.

„Circa 20.00 de cetăţeni din zona Berceni – Jilava – Vidra suferă din cauza emisiilor de la groapa de gunoi de la Vidra. Punem umărul la susţinerea şi urgentarea demarării procesului de reciclare în zonă. Garda Naţională de Mediu este singurul răspunzător de situaţia existentă. Noi milităm pentru reformarea acestei gropi, nu pentru închiderea ei, a declarat Marian Joiman, preşedintele Asociaţiei GSL, într-o conferinţă de presă.

Mai exact, avocații asociației au demarat procedurile pentru o acțiune în instanță prin care autorizația integrată de mediu a depozitului de la Vidra să fie anulată. De remarcat, administratorul gropii, firma Eco Sud SA, deține această autorizație reemisă la sfârșitul anului trecut.

Reprezentanții asociației susțin că au identificat „sute de deciziile” ale autorităților locale care nu au respectat condițiile de transparență, decizii luate fără consultarea publicului. Pe de altă parte, aceștia și-au arătat îndoiala cu privire la rezultatele analizelor pe care autoritățile statului le fac la groapa de la Vidra, pentru că nu au acces la locurile de prelevare. Potrivit acestora, documentele deținute de administratorul depozitului sunt în regulă, dar mirosul este persistent, „în special în intervalul orar 1.00-6.00 noaptea”, și nu se știe dacă levigatul rezultat nu ajunge în pânza de apă freatică.

„Noi am identificat elemente de formă și fond care ar trebui să ducă la anularea autorizației integrate de mediu. Pentru că un astfel de proces ar dura 5-6 ani, preconizăm să cerem ordonanță președențială de suspendate a activității depozitului, până la soluționarea pe fond a dosarului”, a precizat Daniela Nae, șeful departamentului juridic al GSL. Avocatul a arătat că groapa funcționează și pe terenuri private, deși legea impune ca acestea să fie numai de domeniu public, iar contractul de concesiune expiră în iulie 2019. Inițial, în 1999, concesiunea a fost pentru 24 ha, iar acum groapa funcționează pe 42 ha.

„După evaluarea depozitului de la Vidra, care este considerat depozit ecologic, am descoperit că mai există o zonă de interfaţă cu alte zone, care însă nu se ştie dacă este etanşată. În ceea ce priveşte problema emisiilor în atmosferă, acestea le cunoaştem ca şi conţinut olfactiv. În zonă miroase a hidrogren sulfurat, pentru că biogazul din deşeuri are în compoziţie sulful, dar şi metan cu conţinut mare. Dacă avem emisii trebuie să tratăm acele emisii, dar mai întâi trebuie să existe o instalaţie de tratare şi filtrare.

Elemente similare s-au întâmplat şi la Iridex. Nici ei nu tratau acest biogaz din depozitul Chiajna – Rudeni. De când populaţia a făcut sesizări, instalaţia acum funcţionează. Din păcate, depozitul de la Vidra nu funcţionează în parametri. Propunem ca, împreună cu administraţiile locale, să scoatem din fluxul deşeurilor a materialelor reciclabile, cele care au în compoziţie metal şi materiale periculoase (medicamente, deşeuri, baterii, acumulatori, telefoane etc). De asemenea, dorim eliminarea de materie organică. O mână de oameni în care să facă propunerea separării acestor fluxuri de deşeuri este importantă, a explicat Ana Daraban, consultant şi inginer de mediu, colaborator în cadrul Asociaţiei GSL. Avocații GSL susțin că vor solicita, în cadrul procesului, și o expertiză tehnică, pentru a avea un raport independent, dar și pentru a se constata dacă a fost depășită capacitatea de depozitare din groapă, pentru că ei suspicionează și acest lucru.

Fondat în anul 2001, Depozitul Ecologic de deşeuri urbane şi industriale asimilabile Vidra este gestionat de societatea Eco Sud SA. Conform datelor postate pe site-ul societăţii deţinătoare, capacitatea estimată de depozitare este de 11,5 milioane metri cubi, depozitul având un flux mediu zilnic de deşeuri de aproximativ 2.400 tone şi, în consecinţă, o cantitate anuală medie de deşeuri de 360.000 de tone, susține Agerpres.

din aceeasi categorie