Acasă MediuDezvoltare Durabila Grădiniţa „Zig-Zag” din Ovidiu se reabilitează prin programul România Eficientă

Grădiniţa „Zig-Zag” din Ovidiu se reabilitează prin programul România Eficientă

de M G

Grădiniţa „Zig-Zag” din localitatea Ovidiu, judeţul Constanţa, a intrat într-un amplu proces de modernizare prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) şi susţinut de OMV Petrom.

Conform unui comunicat de presă, grădiniţa, construită în anii ’50, va beneficia de lucrări pentru creşterea performanţei energetice, pentru a fi adusă la cerinţe nZEB (clădire cu un consum de energie aproape zero) şi de lucrări de consolidare şi de extindere a capacităţii. Investiţia totală se ridică la circa 1,5 milioane de euro.

În prezent, Grădiniţa „Zig-Zag” se află într-o stare avansată de uzură şi necesită lucrări de consolidare. După renovare, clădirea va trece din clasa de eficienţă energetică E (limita inferioară fiind clasa G) în cea mai înaltă clasă energetică (A). Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon, de circa şase ori. Unitatea şcolară va fi dotată cu sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv panouri fotovoltaice şi pompe de căldură. De asemenea, proiectul prevede extinderea clădirii grădiniţei.

„Mă bucură să văd că programul România Eficientă devine un model în domeniul eficienţei energetice. Demonstrăm astfel că putem reduce consumul de energie şi să ameliorăm în acelaşi timp confortul termic din clădirile pe care le modernizăm. Contribuim astfel şi la educaţia pentru un consum responsabil al resurselor naturale, pentru că elevii şi preşcolarii care învaţă în noile săli de clasă modernizate devin ambasadori ai schimbării”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Radu Dudău, preşedinte EPG şi coordonator al programului România Eficientă, a precizat că la grădiniţa din Ovidiu vor fi executate lucrări de consolidare a clădirii, care este veche de circa 70 de ani, precum şi de extindere a acesteia.

„După cele două proiecte ample şi inovatoare de renovare nZEB realizate până acum în judeţul Prahova, ne bucurăm că am deschis un nou şantier, de data aceasta în judeţul Constanţa. Spre deosebire de investiţiile anterioare, la grădiniţa din Ovidiu vom executa şi lucrări de consolidare a clădirii, care este veche de circa 70 de ani, precum şi de extindere a acesteia. Va fi din nou un proiect provocator, însă cu atât mai mult vrem să demonstrăm, prin tehnologiile actuale, clădirile vechi pot fi transformate în spaţii moderne şi foarte performante energetic. În plus, vom crea condiţii mult mai bune de joacă, studiu şi odihnă pentru aproximativ 100 de copii preşcolari, ceea ce ne oferă o satisfacţie aparte”, a spus Dudău.

Grădiniţa „Zig-Zag” are în prezent o serie de probleme, precum deficienţe structurale ale clădirii, lipsa termoizolaţiei, tâmplărie exterioară uzată, sistem de producere a căldurii vechi şi ineficient, instalaţii sanitare de apă şi canalizare depăşite fizic, lipsa sistemelor de ventilaţie sau de climatizare, instalaţie electrică neadaptată nevoilor actuale etc.

Principalele lucrări cuprinse în proiectul de creştere a performanţei energetice: termoizolarea pereţilor exteriori; înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic; termoizolarea pardoselii; înlocuirea instalaţiei de încălzire cu un sistem de tip hibrid (pompe de căldură, centrală pe gaz şi încălzire în pardoseală); înlocuirea instalaţiei de producere a apei calde menajere; montarea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură;montarea unui sistem de producere a energiei electrice din panouri fotovoltaice; înlocuirea sistemului de iluminat cu unul performant, bazat pe LED-uri; înlocuirea instalaţiei electrice; înlocuirea tâmplăriei interioare; finisaje.

Aceasta este cea de-a treia unitate de învăţământ la nivel naţional intrată în proces de eficientizare energetică la nivel nZEB prin programul România Eficientă. Prima unitate şcolară renovată nZEB a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploieşti, unde lucrările în valoare de un milion de euro s-au finalizat în aprilie 2022. Cea de-a doua unitate este Şcoala Gimnazială Lilieşti – Băicoi (jud. Prahova), reabilitată energetic şi modernizată printr-o investiţie de aproximativ 1,6 milioane de euro şi inaugurată în martie 2023.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură naţională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom.

Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional de promovare a eficienţei energetice. România Eficientă îşi propune să sprijine atingerea ţintelor României pentru 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice, atât prin campanii de informare şi educare, cât şi prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în şcoli publice din diferite regiuni ale ţării.

din aceeasi categorie