Acasă Stiri InterneGaze Getica reia furnizarea energiei către Alro

Getica reia furnizarea energiei către Alro

de M G

Cel mai mare consumator de energie electrică din țară, Alro, cu un consum anual de circa 3 TWh (aproximativ 7% din consumul final în economie), ajunsese să-și completeze necesarul de energie din piața spot, în condițiile în care prețul pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) a explodat, practic, în ultima perioadă. Începând cu 16 iulie, Getica 95 reia furnizarea de electricitate către combinatul de aluminiu din Slatina.

Reamintim, Getica 95, cel mai mare furnizor de energie pe piața concurențială, a cerut protecție potrivit legii 85/2014, administrator judiciar fiind desemnat Prime Insolv Practice SPRL. Potrivit unui comunicat al companiei, printre cele mai importante cauze ce au determinat intrarea în insolvență se numără neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piata de energie, precum și retragerea unor finanțări bancar.

Potrivit Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), neîncasarea facturilor emise consumatorilor este cauzată și de OUG 70 din 14 mai 2020 care, la articolul 72, prevede că, „Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar, în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă. (2) Pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal și salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilități respective, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Din 15 mai 2020, România se află în stare de alertă (după două luni în care a fost instituită starea de urgență), prelungită, lunar, de către Guvern. Ultima prelungire a fost adoptată prin HG 730/2021, care prelungește până pe 12 august 2021 starea de alertă la nivelul întregii țări.

Aceste prevederi ale OUG 70/2020 au creat numeroase probleme furnizorilor, care, la rândul lor, deși nu au încasat contravaloarea facturilor emise consumatorilor, au trebuit să plătească energia achiziționată pentru clienți, precum și tarifele de transport și distribuție, alături de taxele către stat. La nivelul întregii țări, facturile neplătite de către consumatori sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. Un singur furnizor are de încasat peste 40 milioane de lei.

Pentru Alro, situațiile cu care se confruntă furnizorii, din cauza altor consumatori, îi creează probleme în plus. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care, în Strategia de Sustenabilitate 2021 – 2025, Grupul Alro își propune implementarea de proiecte pe termen lung pentru producția internă de energie din surse regenerabile (solar și eolian) în combinație cu construcția unei termocentrale pe gaze (CCGT – Combined Cycle Gas Turbine), precum și să pună în funcțiune o instalație de producere a energiei electrice și termice prin tehnologia CHP la ALUM. Autogenerarea va asigura o cantitate importantă din consumul de energie electrică al Grupului Alro, la care se va adăuga și achiziționarea de electricitate de la furnizori, dar și de la producători, un alt obiectiv prevăzut în Strategia de Sustenabilitate referindu-se la încheierea de contracte de achiziție de energie electrică din surse regenerabile cu o durata de până la 15 ani.

din aceeasi categorie