Acasă MediuDezvoltare Durabila Gabriel Resources face bani din manipularea informațiilor privind Roșia Montană

Gabriel Resources face bani din manipularea informațiilor privind Roșia Montană

de L M

Anunțul făcut de firma canadiană Gabriel Resources, precum că cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani de la statul român pentru că nu a putut pune în practică proiectul minier de la Roșia Montană, a produs deja efecte. Prețul acțiunilor companiei au crescut cu peste 7% în câteva zeci de minute la bursa din Toronto. Periodic, Gabriel Resources face astfel de anunțuri ce se lasă, invariabil, cu creșterea valorii acțiunilor companiei.

Gabriel Resources Ltd intenționează să depună mâine (n.r. – vineri) o declarație de revendicare („Memorial”) în cazul arbitrajului împotriva României, solicitând o sumă echivalentă cu 5,7 miliarde de dolari (n.r. – 4,4 miliarde de dolari americani) drept compensație pentru pierderile suferite ca urmare a încălcărilor tratatului de investiții din România, se arată într-un comunicat de presă al Gabriel Resources.

Firma canadiană acuză din nou România că a blocat proiectul aurifer de la Roșia Montană, bazat pe tehnologii ce folosesc cianuri, și a lipsit compania de „beneficiile și valoarea investițiilor sale” în țara noastră. „Pretenția lui Gabriel se bazează pe încălcarea de către România a mai multor prevederi ale tratatelor: exproprierea investițiilor sale în România fără compensare; eșecul de a acorda investițiilor sale un tratament corect și echitabil și o protecție și securitate deplină; deprecierea investițiilor sale prin măsuri discriminatorii și nerezonabile”, precizează comunicatul.

„Guvernul român a blocat în mod ilegal autorizarea Proiectului Roșia Montană și apoi a acționat în mod vădit în nerespectarea acordului dintre Gabriel Resources și statul român și a drepturilor de licență (n.r. – de explotare și exploatare) existente. Acțiunile guvernului român echivalează cu exproprierea investițiilor lui Gabriel în România. Întrucât cererile de conciliere și negociere ale lui Gabriel au fost complet ignorate de Guvernul României, singurul recurs lăsat Companiei este de a urmări cu maximă atenție acest arbitraj până la încheierea acestuia. Mâine intenționăm să depunem o declarație detaliată robustă și detaliată și să căutăm despăgubiri în valoare de 5,7 miliarde de dolari (n.r. – dolari canadieni”, susține Jonathan Henry, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources.

Istoric zbuciumat

Epopeea proiectului aurifer din Munții Apuseni a început cu 20 de ani în urmă, când a fost dată licența de exploatare a resurselor de la Roșia Montană. Compania care deține licența este Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), cu acționar majoritar, 80,69%, firma canadiană Gabriel Resources, restul de 19,31% din acțiuni fiind deținut de Minvest Roșia Montană SA.

Proiectul minier s-a împotmolit la Ministerul Mediului, care ar trebui să emită avizul de mediu; lipsa acestuia a stat în calea demarării proiectului. Luptele juridice dintre RMGC, pe de o parte, şi organizaţiile neguvernamentale şi chiar un fost ministru al Mediului, au dus la victorii de etapă pentru cele două părţi, dar preponderent pentru adversarii proiectului. În 2008, procedura de avizare a mai avut parte de o stopare, după ce compania a rămas fără certificatul de urbanism. Atunci, RMGC l-a dat în judecată pe fostul ministru al Mediului Attila Korodi pentru îngheţarea procedurilor; ministrul a câştigat procesul.

Ultima tentativă de activare a proiectului a fost extrem de zgomotoasă. Guvernul Ponta a iniţiat un proiect de lege, care ar fi dat liber exploatării de la Roşia Montană. Reacţia societăţii civile a fost atât de puternică încât Victor Ponta a ajuns să declare că nu va vota legea sa ca deputat, dar ca premier s-a văzut nevoit să o susţină. În cele din urmă, Comisia parlamentară special constituită pentru acest caz a dus la eliminarea proiectului de lege.

Pe de altă parte, Gabriel Resources a început să invoce respectarea tratatelor de protecţie a investiţiilor după ce fraţii Micula au câştigat un proces de arbitraj la Washington împotriva statului român, tocmai pentru nerespectarea acestor tratate. Numai că întreg procesul a fost determinat de o decizie a statului român ce viza respectarea legislaţiei comunitare.

Între timp, statul român a făcut demersuri pentru ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul universal UNESCO, fiind cea mai veche localitate atestată documentar din România, ce deține superbe galerii romane de exploatare a aurului.

Arbitraj la ICSID

În cele din urmă, Gabriel Resources a chemat România la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) pentru a primi despăgubiri pentru afacerea stricată, proces inițiat în iunie 2015. De atunci, s-au succedat mai multe etape ale procesului, ultima pe 16 iunie 2017.

Chiar Gabriel Resources, în comunicatul său, precizează că termenul până la care România va trebui să răspundă „Memorialului” său este 15 februarie 2018, iar audierea privind fondul cererii în fața tribunalului este programată pentru septembrie 2019.

Acțiuni profitabile

Acțiunile Gabriel Resources înregistrau pe 28 iunie 2017 minimul istoric de 0,28 dolari canadieni pe acțiune. După acest anunț, prețul acțiunilor a crescut în câteva zeci de minute cu peste 7%, pentru ca, la ora prânzului, ora Toronto, prețul acestora să înregistreze un avans de aproape 15% față de ziua precedentă.

din aceeasi categorie