Acasă Stiri InterneGaze Furnizorii Nu sunt hoți!

Furnizorii Nu sunt hoți!

de M G

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) respinge cu fermitate alegațiile apărute în spațiul public, prin care furnizorii sunt acuzați de practici incorecte! ”Furnizorii NU sunt hoți!”, se arată într-un comunicat de presă al asociației. Aceștia arată că, deși au primit asigurări la momentul adoptării legislației privind plafonarea și compensarea facturilor la electricitate și gaze că sumele achitate le vor fi rambursați la timp, nu au primit niciun ban până acum, iar semnalele sunt că nici nu le vor primi în curând. Pe de altă parte, furnizorii cer măsuri pentru sprijinirea consumatorilor casnici și industriali nu numai pentru trecerea acestei ierni, ci și în continuare, până situația pe piața energetică se va stabiliza.

Potrivit AFEER, cauzele exploziei prețurilor la energie (electrică, termică, gaze naturale, carburanți) sunt multiple: creșterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a prețurilor certificatelor de carbon, diversele dispute geopolitice etc. Și în România, țară membră a Uniunii Europene și a Uniunii Energetice, prețurile în piață la energie au crescut extrem de mult. De altfel, trendul ascendent al prețurilor observat în piețele forward (piețe cu produse a căror livrare începe în viitor) a fost anunțat de AFEER încă din vara anului trecut. ”Din păcate, aceste majorări se suprapun peste puterea de cumpărare scăzută a românilor și peste veniturile mici ale acestora. De asemenea, această creștere impresionantă a prețurilor afectează enorm economia, în cadrul căreia încă există companii puternic energofage”, se mai arată în comunicat.

“Cu toate că motivele care au condus la creșterea prețurilor în piața energetică nu au nicio legătură cu activitatea furnizorilor, constatăm că furnizorii sunt catalogați ca fiind singurii vinovați pentru facturile mari ale românilor! Nu suntem de acord și contrazicem ferm afirmațiile vehiculate în spațiul public. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creșterile din piață ale prețurilor la energie! Furnizorii de energie sunt la fel de puternic afectați de aceste creșteri de prețuri precum consumatorii finali! Dovadă în acest sens îl reprezintă numărul mare de insolvențe și problemele de cash flow pe care le au aceștia”, a declarat, în comunicat, Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

În spațiul public s-a indus ideea că furnizorii nu au aplicat deloc sau au aplicat incorect legislația privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Reamintim, OUG 118/2021 privind plafonarea și compensarea a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 4 octombrie 2021, iar Legea 259/2021, care aproba, cu multe modificări, această Ordonanță de Urgență, a fost publicată pe 29 octombrie 2021, în condițiile în care legea începea să-și producă efectele în două zile (din 1 noiembrie 2021). Normele de aplicare ale Legii 259/2021, deși ar fi trebuit elaborate în 15 zile de la aparația legii, au fost publicate în MO pe 27 noiembrie. Iar ultima modificare a legislației, OUG 130/2021, care mai aduce unele clarificări, a apărut abia pe 18 decembrie 2021!

AFEER precizează că, în aceste condiții, a fost foarte dificil pentru furnizori să-și adapteze softurile și să pună în practică, începând cu luna noiembrie, o legislație ce a fost definitivată abia pe 18 decembrie. ”Cu toate acestea, mulți furnizori au depus eforturi uriașe pentru a implementa noile prevederi în programele informatice de emitere a facturilor. Unii furnizori au anticipat și au anunțat public că vor exista întârzieri în emiterea facturilor sau aplicarea schemei de plafonare/compensare, cauzate tocmai de întârzierile și neclaritățile din legislație”, mai arată reprezentanții furnizorilor.

”Blamarea tuturor furnizorilor reprezintă un lucru contraproductiv. Noi promovăm etica în afaceri; este una dintre valorile fundamentale promovate de către AFEER. Dar suntem conștienți că nu există pădure fără uscături și de aceea susținem că fiecare caz de încălcare voită sau involuntară a legislației trebuie tratat punctual, fără a acuza un întreg domeniu de activitate. De altfel, autoritățile statului au efectuat multe controale la furnizorii de gaze și electricitate, dar numai unii au fost sancționați; ceea ce înseamnă că toți ceilalți au fost corecți! Nu a existat niciun moment în intenția membrilor AFEER de a nu respectea legea! Doar că aceasta nu a fost una clară și nici emisă în timp util”, a mai spus Laurențiu Urluescu.

AFEER arată că asistăm la o situație fără precedent în România, pe care o prezintă și ANRE: în ultimele luni, peste 60.000 de clienți finali de gaze naurale au fost preluați de FUI, iar trei sferturi dintre furnizorii de gaze naturale au cerut retragerea/suspendarea licențelor. Considerăm aceasta un lucru foarte îngrijorator: dacă ne uităm pe comparatorul de ofere publicat de ANRE se observă o scădere semnificativă a numărului de oferte față de anii trecuți, ceea ce demonstrează scăderea competiției. Dacă acest fenomen se menține pe termen lung, poate duce la deteriorarea serviciilor.

AFEER cere măsuri de sprijin pentru consumatori și după trecerea iernii

În contextul creșterilor explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, AFEER consideră necesare (așa după cum a considerat de la început) măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât și non-casnici, nu numai pentru trecerea acestei ierni, ci și în continuare, până situația pe piața energetică se va stabiliza.

Pentru aceasta, însă, este nevoie de prevederi și proceduri clare, predictibile, astfel încât să existe un tratament unitar în aplicare și care să poată fi explicat în mod cât mai simplu clientului final ce beneficiază de măsurile stabilite prin lege. Totodată, considerăm că, prin prevederile procedurii prin care se impune acest serviciu public, furnizorii trebuie să-și recupereze de la instituțiile statului prevăzute în lege, integral și în timpul stabilit de legislație, sumele acordate clienților săi finali pentru compensații, plafonare și exceptare, precum și costurile operaționale și financiare pentru gestionarea schemei de sprijin.

”Atragem atenția că orice întârziere la plată vine cu riscuri majore nu numai pentru furnizori, ci pentru întregul sector energetic”, se mai arată în comunicat.

Conform Legii nr. 259/2021, furnizorii ar fi trebuit să primească la mijlocul lunii ianuarie primii bani de la bugetul statului, pentru consumurile aferente lunii noiembrie ale clienților casnici. ”Din păcate acest lucru nu s-a produs până la această oră, în ciuda asigurărilor transmise de autorități. Din contră, acum se afirmă că sunt necesare verificări în plus, ceea ce înseamnă că furnizorilor nu le vor fi rambursate în timp util cheltuielile făcute”, declară reprezentanții furnizorilor.

Aceștia reamintesc că, într-o factură, marea majoritate a banilor încasați de furnizori sunt pentru plata tarifelor de transport, de distribuție, de sistem, TVA, accize, bonus de cogenerare, certificate verzi și costul cu achiziția energiei. Astfel, dacă furnizorii nu vor putea susține facturile până la decontarea sumelor de către autoritățile statului, nu vor putea plăti mai departe producătorii, transportatorii, distribuitorii de energie electrică și gaze naturale și nu vor putea plăti nici TVA și accize la bugetul statului. În acest fel, întreaga piață de energie electrică și gaze naturale va avea de suferit!

”În ceea ce privește supraimpozitarea profiturilor furnizorilor, o propunere lansată acum în spațiul public, considerăm că o astfel de suprataxare nu va face decât să crească problemele de cash flow ale furnizorilor și să le grăbească prăbușirea, fără a aduce, practic, niciun beneficiu consumatorului final”, a mai spus Laurențiu Urluescu.

AFEER militează și solicită, o dată în plus, ca legislația să fie completă, simplă, clară și în folosul întregului sector energetic, de la producător la consumator, astfel încât populația și companiile din România să poată trece cât mai bine prin această perioadă de criză, se mai arată în comunicat.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică și/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate și 65% din consumul final de gaze naturale.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Vasile Ciochina ianuarie 22, 2022 - 8:20 am

Daca sustineti ca nu sunteti hoti faceti publica factura de achizitie a energie electrice si gazelor naturale de la roducatori.

Comments are closed.