Acasă Mediu Franţa scumpeşte biletele de avion cu o ecotaxă

Franţa scumpeşte biletele de avion cu o ecotaxă

de M G

Guvernul de la Paris va introduce o ecotaxă, variind între 1,50 şi 18 euro, care, începând din 2020, se va aplica biletelor de avion pentru toate zborurile cu plecare de pe aeroporturile franceze, exceptând zborurile spre Insula Corsica şi teritoriile de peste mări, a anunţat ministrul francez al Transporturilor, Elisabeth Borne, informează AFP, preluată de Agerpres.

Această ecotaxă ar urma să genereze 182 milioane de euro începând din 2020, bani care vor fi destinaţi pentru investiţii în infrastructurile de transport mai ecologice, în special cele feroviare, a precizat Elisabeth Borne.

Pentru zborurile interne şi intra-europene ecotaxa va începe de la 1,50 de euro la clasa economic şi va ajunge la 9 euro pentru un zbor la clasa business, în timp ce pentru zborurile în afara Uniunii Europene ecotaxa va fi de trei euro la clasa economic şi va ajunge la 18 euro la clasa business.

„Am decis să introducem o ecotaxă pentru toate zborurile cu plecarea din Franţa”, a spus Borne. Ecotaxa se va aplica tuturor companiilor aeriene şi va viza doar zborurile cu plecare din Franţa şi nu cele cu sosirea în Franţa.

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron vrea să înăsprească reglementările în domeniul mediului înconjurător, dar anul trecut a fost nevoit să abandoneze o încercare de a majora acciza la motorină, după protestele „vestelor galbene”.

Autorităţile franceze vor ca noua Comisie Europeană să pună capăt excepţiilor de la plata taxei globale pentru combustibili de avion şi să reducă emisiile de CO2, iar, în acest sens, s-au aliat cu Olanda şi vor să convingă şi alte state europene să taxeze mai mult călătoriile cu avionul.

din aceeasi categorie