Francezii de la Orano vor prelucra uraniu la uzina de la Feldioara
octombrie 27, 2020
În cadrul vizitei pe care premierul Ludovic Orban o efectuează la Paris, s-a semnat și un acord între companiile Nuclearelectrica și Orano, prin care francezii vor prelucra uraniu la uzina de la Feldioara.
Orano datează din anul 1976, când a fost creată Compagnie générale des matières nucléaires (COGEMA). În 2001, COGEMA a fuzionat cu Framatome și CEA Industrie pentru a forma Areva. În anul 2016, din cauza dificultăților financiare, Areva a inițiat un proces de restructurare. Ca parte a acestui proces, a creat o nouă companie pentru combustibilul nuclear, numită New Co sau New Areva. Noua companie, deținută integral de Areva, a reunit Areva Mines, Areva NC, Areva Projects și Areva Business Support Companies. Areva, care se confrunta cu probleme financiare, a pierdut controlul asupra noii companii în favoarea statului francez, pe măsură ce Guvernul francez a investit pentru recapitalizarea companiei. La 23 ianuarie 2018, New Areva și-a schimbat numele în Orano. Orano este, în prezent, unul dintre cei mai mari producători de combustibil nuclear din lume.
Platforma Feldioara (Uzinele ”R” și ”E”) a fost concepută şi construită ca urmare a necesității de a se prelucra minereul de uraniu din ţară, în conformitate cu programul nuclear național din perioada 1970-1980. Prin activitatea celor două uzine, România este singura ţară din Europa care produce în prezent combustibil nuclear pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU (tehnologie canadiană). Uzinele fac parte din Compania Națională a Uraniului (CNU) care, din cauza problemelor financiare, este acum în insolvență.
De câțiva ani, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei atomice de la Cernavodă, vrea să preia uzina de la Feldioara, pentru a-și asigura combustibilul nuclear. De altfel, în vara anului trecut a transmis o ofertă neangajantă în acest sens propriului acționar majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care este și unic acționar al CNU. Acum dorește o analiză due-dilligence din punct de vedere tehnic, juridic, financiar și de mediu în vederea unei eventuale preluări a liniei de procesare a concentratului de uraniu de la sucursala Feldioara.
Mai mult, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara, recent, că, în perioada imediat următoare, uzina de la Feldioara va fi achiziționată de Nuclearelectrica.
Singura problemă o reprezenta legea 173/2020 ”privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică” prin care ”se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”. Ceea ce însemna că Nuclearelectrica nu putea cumpăra uzina de la Feldioara. Cu numai două săptămâni în urmă Guvernul a îndreptat problema printr-o Ordonanță de Urgență: a înlocuit sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”. Astfel, pot fi vândute active ale unor companii la care statul este acționar, precum este cazul uzinei de la Feldioara, din cadrul CNU.
În prezent, Nuclearectrica își asigură combustibilul nuclear din stocurile de pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu de la CNU, dar și din import de la compania Cameco Canada.
România și Franța au semnat luni, la Paris, o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1, a anunțat premierul Ludovic Orban. De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare.
În urma acordului de la Paris, uzina de la Feldioara va prelucra uraniu pentru Orano, care îl va livra și altor producători energetici ce utilizează tehnologia CANDU.