Prețul lemnului de foc, dar, mai ales, a peleților s-a prăbușit, cu impact negativ pentru industria lemnului, în general, susține Comunitatea Forestierilor Fordaq. „Resposabilă” de această situație ar fi Romsilva, regia de stat care adminstrează pădurile proprietate publică, care a scăzut prețul pentru lemnul de foc și a crescut oferta pentru populație. Acum doi ani, prețul pe piața de profil a explodat până la situația în care încălzirea cu gaz era mai ieftină decât cu lemn. În aceste condiții, statul a plafonat prețul lemnului de foc și al peleților, într-o formă atât de prost explicată legal încât mai mult a încurcat lucrurile și a încurajat specula. Iar produsele au dispărut de pe piață. Situația prezentată de Fordaq relevă doar o revenire relativă la prețurile de dinainte de războiul din Ucraina.
„De la o criză a lemnului de foc în toamna 2022 și iarna 2022-2023, cu prețuri maximale la lemnul de foc și la peleți, s-a ajuns în doar 2 ani de zile la un exces de ofertă de lemn de foc în piață în 2024, cu prețuri care ating niveluri minime atât pe segmentul lemnului de foc, cât și pe segmentul peleților”, se arată în analiza Fordaq.
Forestierii amintesc faptul că, „în contextul exploziei prețurilor la energie și gaz în 2022, al presiunii pe toate resursele energetice și panicii induse de războiul din Ucraina, prețurile la lemn și peleți s-au dus către niveluri maximale, care au atins 700-900 de lei/mc lemnul de foc și 3.000 lei/tona de peleți”. De remarcat, rețelele de bricolaj vindeau aceste produse la prețuri mult mai mari, de 4.000 de lei/tona de peleți, de exemplu. La un mare lanț de magazine de bricolaj, prezent în Franța și în România, vindea lemn în România la prețuri mai mari cu peste 50% față de Franța.
Acum, prețul peleților a scăzut până la puțin peste 1.200 de lei/tonă.
Romsilva e de vină
Fordaq dă vina de escaladarea situației pe Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva, care administrează pădurile de stat, că nu a suplimentat volumul de lemn pe piață. În plus, Guvernul a plafonat la niveluri arbitrare prețurile lemnului de foc și a peleților, forestierii susținând că „s-a ajuns la o adevărată speculă pe aceste segmente de piață”. Pentru că actul normativ de plafonare avea prevederi extrem de ambigue, lemnul de foc și peleții efectiv au dispărut de pe piața legală.
Analiza Fordaq atrage atenția că și industria de profil a avut de suferit din cauza situației create: „prețurile speculative la lemnul de foc au setat niveluri minime de preț nesustenabile economic pentru lemnul industrial, cu prețuri mai ridicate cu 20-30 euro în România față de prețurile acelorași sortimente în țări europene”. În consecință, industia lemnului a înregistrat o cădere a producției, ceea ce a dus la rezultate economice dezastruoase în 2023.
Mai mult, iarna 2023-2024 a fost una blândă, care a dus la un consum de lemn de foc mai mic, ceea a mai scăzut din presiunea pe piața de profil. „Într-o iarnă blandă, consumul de lemn de foc scade cu 25-30% față de mediile multianuale”, susțin forestierii.
Pe piața lemnului de foc a mai intervenit un aspect care a contribuit la scăderea semnificativă a prețului. Este vorba de Romsilva, se arată în analiza Fordaq. Potrivit acesteia, „2023 și 2024 sunt anii în care Romsilva și-a asumat respectarea țintei de a pune pe piață 50 % din volum sub formă fasonată. Volumul de lemn de foc pus pe piață în formă fasonată a crescut brusc de la nivelul de 1 milion mc la peste 2 milioane mc, iar oferta Romsilva a început să conteze pe acest segment de piață”.
Astfel, în câteva luni, depozitele Romsilva au ajuns să fie pline, pe fondul cererii reduse din partea populației ca urmarea iernii blânde, dar și a industriei. În aceste condiții, Romsilva a avansat prețuri de 260-360 lei/mc, din depozite. „Prețuri atât de scăzute la lemnul de foc nu au mai existat în piață de10 ani!”, declară forestierii.
Excluderi de la licitații
„Pentru operatorii economici din sectorul de exploatare, care au achizițonat partizi la licitațiile de produse principale cu prețuri în jur de 300 lei/mc la foioase, este un coșmar. Disponibilitatea reală a lemnului de foc, în depozitele Romsilva, la prețuri de dumping, este o concurență neloială distrugătoare”, precizează analiza Fordaq.
„Conjunctura economică pune din nou în discuție justețea măsurii de excludere de la licitație pentru 6 luni pentru operatorii economici care reziliază contracte de vânzare a lemnului pe picior, sancțiune complementară pierderii garanției de participare la licitație. Rezilierea contractelor este singura opțiune pentru mulți operatori economici”, atage atenția Fordaq.
Se pare că marea problemă aici este – excluderea de la licitațiile Romsilva pentru 6 luni a celor care reziliază contractele încheiate. Prețul extrem de mare la lemnul de foc din 2022, mai mare chiar și decât cheresteaua, a făcut ca firmele de exploatare a lemnului pe picior să se înghesuie la licitațiile organizate de regie în toamna 2023. Romsilva anunța la acea vreme că prețul de adjudecare a masei lemnoase pe picior, la licitațiile de la sfârșitul anului trecut, au fost cu mai mult de 50% mai mari ca prețul mediu de pornire. Chiar dacă tot anul 2023, industria lemnului s-a plâns de prețul mare al lemnului de la Romsilva, prețul de adjudecare a fost mai mare cu 5% față de anul anterior.
Numai că evoluția în jos a prețului lemnului de foc a făcut să nu mai fie rentabile achizițiile de la Romsilva. În aceste condiții, firmele au cerut rezilierea contractelor, ceea ce punea în dificultate programul economic al regiei, conceput în baza rezultatelor înregistrate. În consecință, Romsilva a trecut la măsuri care să responsabilizeze mai mult firmele care participă la licitații.
„Paradoxal, prețurile foarte scăzute la lemn de foc și peleți nu avantajează industria de prelucrare primară a lemnului. Prețurile de vânzare a deșeurilor și tocăturii din lemn s-au aliniat prețurilor lemnului de foc, sunt prețuri foarte scăzute în piață, ceea ce diminuează veniturile totale din prelucrarea lemnului brut. De asemenea, prețurile scăzute la peleți sunt o realitate și pe piața internațională, datorită unui exces de ofertă. Este de așteptat ca piața lemnului pe picior să internalizeze realitatea prețurilor lemnului de foc din piață, cu scăderea prețurilor de contractare”, atrage atenția Fordaq.
Forestierii acuză regia de stat că practică politici care să-i asigure realizarea bugetului planificat, „nu pentru a asigura o aprovizionare fluentă și stabilă a pieței”. Mai exact, crește și scade oferta de lemn pe piață astfel încât să-și atingă obiectivele, cu consecințe asupra prețului.
Recomandări pentru Codul Silvic
„Între discuțiile pe Codul Silvic, asumarea unui rol de regulator al pieței lemnului de către Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, pentru o aprovizionare fluentă și la prețuri stabile a populației și industriei lemnului ca resursă de lemn, este între cele mai importante discuții. Rezerva de masă lemnoasă neexploatată în anii anteriori permite RNP- Romsilva să își asume acest rol”, consideră Fordaq. De remarcat, Romsilva administrează aproape jumătate din pădurile României, restul având proprietari privați.
În analiza Fordaq se pune problema „cu acuitate” a concurenței neloiale din partea Romsilva, dar și necesitatea modificării Regulamentului de valorificarea a masei lemnoase în ceea ce privește excluderea de la licitații pentru o perioadă de 6 luni a operatorilor economici care reziliază contractele pentru masa lemnoasă pe picior.
„Per total, volumul de masă lemnoasăexploatată a scăzut în 2023, iar scăderea va fi și mai mare în 2024. Volumul scăzut de lemn recoltat nu poate susține o revenire a activității în industria lemnului, mulți operatori economici semnalează o aprovizionare insuficientă, deși ar putea crește producția. Aceste fluctuații atât de mari de prețuri nu ajută producția, crează șocuri greu de absorbit. Iar conjunctura macroeconomică nu pare să se îmbunătățească. Este nevoie de echilibru și politici win-win”, concluzionează analiza Fordaq.