Acasă Economie Fondul britanic Mid Europa Partners preia lanţul de magazine Profi

Fondul britanic Mid Europa Partners preia lanţul de magazine Profi

de M G

ProfiPolish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a anunţat semnarea unui acord de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, într-o tranzacţie ce se situează la peste jumătate de miliard de euro. Potrivit unui comunicat al Enterprise Investors, cumpărătorul acţiunilor vândute, în valoare de 533 milioane de euro, este fondul britanic Mid Europa Partners, una dintre cele mai importante firme de private equity axată pe achiziţii în Europa Centrală şi de Est.

„Tranzacţia este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare de la autorităţi. Aceasta este cea mai mare tranzacţie realizată vreodată de un fond de private equity în România şi cea mai mare tranzacţie în domeniul retailului din istoria ţării”, se menţionează în comunicat.

Profi este lanţul de retail cu cea mai mare mare acoperire geografică din România, cu o prezenţă importantă în aproape 250 de localităţi. În 2010, EI a achiziţionat de la fondator 100% din acţiunile Profi cu suma de 66 de milioane de euro şi a făcut o majorare de capital de 10 milioane euro un an mai târziu. În urma achiziţiei, cu susţinerea Enterprise Investors, compania a trecut printr-un proces de modernizare, restructurare şi extindere, Profi a devenit cea mai dinamică reţea de retail din România, cu un ritm de creştere de 100 de magazine pe an în ultimii doi ani, ajungând la aproape 500 de unităţi, faţă de 67 existente în momentul preluării.

Compania se aşteaptă la venituri de aproape 800 de milioane de euro în 2016, reprezentând o creştere medie anuală a veniturilor şi a EBITDA de peste 30% în perioada 2010 – 2016.

Profi administrează două formate de magazine în zonele urbane, Standard şi City, şi recent a dezvoltat Loco, un format de succes pentru zonele rurale ale ţării. Astfel, Profi este primul lanţ de magazine din Romania care a creat un brand destinat exclusiv clienţilor de la ţară şi care ţinteşte regiuni neacoperite încă de retailul modern. Astăzi, Profi este unul dintre cei mai mari angajatori ai României, cu aproape 11.000 angajaţi.

Mid Europa Partners este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activează pe pieţele în creştere din Europa Centrală şi de Est. Cu prezenţă în Londra, Budapesta, Varşovia şi Istanbul, Mid Europa Partners a strâns şi administrează fonduri de aproximativ 4,3 miliarde euro.

“Aceasta este cea mai de succes tranzacţie în retail din istoria Enterprise Investors şi suntem mândri că am făcut parte din povestea de succes a Profi. Este un exemplu de companie care a reuşit să se transforme dintr-o afacere privată într-o corporaţie cu sprijinul unui investitor financiar puternic, cu experienţă remarcabilă în retail, şi al unei echipe profesioniste de management având o excelentă înţelegere a pieţei locale”, a spus Sebastian Krol, partenerul Enterprise Investors responsabil cu această investiţie.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală şi de Est. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri cu un capital total care depăşeşte două miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde euro în 137 de companii într-o gamă largă de sectoare, inclusiv 320 milioane de euro investite în 15 companii active în retail în Europa Centrală şi de Est. Enterprise Investors a vândut 115 companii realizând încasări brute de 2,5 miliarde euro. Firma are o prezenţă continuă în România din 2000 şi a investit aproape 200 milioane euro în companii româneşti.

din aceeasi categorie