Acasă Analize Fond de investiţii româno-kazah

Fond de investiţii româno-kazah

de GM

Grupul Rompetrol, deţinut de compania de stat kazahă KazMunaiGaz, şi statul român vor constitui un Fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari, cu scopul realizării de investiţii energetice în România, se arată în Memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi, aprobat în şedinţa de Guvern.

Potrivit documentului, The Rompetrol Group (care va deşine 80% din acţiuni) şi Statul Român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România, durata investiţională fiind de până la şapte ani.

The Rompetrol Group va asigura finanţarea în totalitate a fondului de investiţii (150 milioane de dolari), asigurând fondurile necesare şi pentru participaţia statului român (pentru cei 20% din capitalul social al fondului, ceea ce înseamnă 30 milioane de dolari).

Selecţia proiectelor se va realiza de Grupul Rompetrol în baza unor considerente economice solide în funcţie de politicile companiei privind investiţiile, se precizează în Memorandum.

Fondul de investiţii se va constitui ca o societate pe acţiuni supusă legislaţiei române şi celor mai bune principii de guvernanţă corporatistă. Procesul de luare a deciziilor se va derula prin intermediul Adunării Generale a Acţionarilor şi Consiliului de Administraţie, iar statul român va avea drept de veto, în conformitate cu deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) sau ale Guvernului României.

Orice distribuire de profit se va realiza numai în favoarea Rompetrol până la momentul în care compania recuperează 100% din investiţia sa de capital, respectiv 150 milioane de dolari. Ulterior, profitul va fi distribuit către statul român şi The Rompetrol Group, proporţional cu participaţia fiecăruia la capitalul social al Fondului.

Conform documentului, efectele directe ale acestei tranzacţii complexe se vor materializa în asigurarea unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energetic, asigurarea continuării investiţiilor în România, precum şi a unor noi investiţii, care vor menţine şi vor crea noi locuri de muncă, creşterea nivelului taxelor şi impozitelor încasate la bugetul de stat, obţinerea de către statul român a unor venituri viitoare în calitate de acţionar la Rompetrol şi la Fondul de investiţii, creşterea contribuţiei la PIB, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea valorii participaţiilor deţinute de Statul Român, atât în RRC, cât şi în Fondul de investiţii.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în 2012, Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti) a virat peste 4,6 miliarde de lei (peste 1,3 miliarde de dolari) către bugetul de stat, sumă care plasează compania între cei mai mari plătitori de taxe şi impozite din ţara noastră. Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Rompetrol a achitat, la bugetul general consolidat, obligaţii fiscale în valoare totală de 24.312.276.819 lei (circa 7 miliarde de dolari).

În momentul de faţă, în operaţiunile RRC din România sunt angajaţi în jur de 7.000 de salariaţi.

Pe lângă acest Fond, statul român va încasa şi 200 milioane de dolari, bani pe care Rompetrol îi va plăti pentru răscumpărarea a 26,6969% din acţiunile deţinute de stat la companie. Din această sumă, 175 milioane de dolari reprezintă preţul acţiunilor de vânzare, iar 25 de milioane de dolari prima convenită de părţi pentru dobândirea, de către Rompetrol Group, a majorităţii absolute de vot Rompetrol Rafinare. Statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de 3 ani, iar, după expirarea acestei perioade, Rompetrol va avea, în continuare, drept de preferinţă la cumpărarea acestora.

Reamintim, în anul 2003, statul, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a subscris obligaţiuni emise de S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Max mai 9, 2013 - 8:35 am

Ce n-au reusit toate guvernele uite ca reuseste guvernul ponta, ce surpriza. 200 de milioane + 320 de milioane din dobanzile platite pana acum de rompetrol + 1 miliard din taxe, daca tragem linie vedem ca statul roman iese in castig.

Comments are closed.