”În ceea ce privește pregătirile de iarnă ale companiei Transgaz, din punct de vedere al mentenanței și al pregătirii lor efective pentru asigurarea capacităților de transport în această iarnă, cea mai mare parte a lucrărilor au fost finalizate”, a anunțat Florin Bunea, șeful Dispeceratului Național de gaze naturale, la cea de-a XXXVI-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, cu tema ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”.
Acesta a precizat că s-au asigurat și curățirile tehnologice a tuturor conductelor magistrale în vedere asigurării capacităților de transport și a calității gazelor transportate. ”Sunt asigurate și au fost verificate toate cele opt stații de comprimare din cadrul sistemului național de transport (SNT) și toate sunt în perfectă stare de funcționare. De asemenea, toate instalațiile tehnologice, precum stațiile de relare/măsurare (SRM-uri), stațiile de comprimare, nodurile tehnologice au fost verificate și au fost asigurate că vor asigura capacitatea de transport chiar și în condiții de temperaturi și fenomene meteorologice severe. Echipele noastre de intervenție au fost instruite să poată face intervenții în condiții de iarnă, ca parte a lucrărilor de pregătire a sistemului”, a completat Florin Bunea.
Pe de altă parte, pentru a echilibra SNT, Transgaz a înmagazinat gaze în depozitele de stocare. ”Cantitatea pe care am stocat-o este cu circa 40% mai mare decât obligația stabilită prin decizie ANRE. La nivel general de stocare în depozite, ambii operatori de înmagazinare (n.r. – Depogaz și Depomureș), la 1 noiembrie, practic, când a început ciclul de extracție, dețineau în depozitele de înmagazinare o cantitate de 2,3 miliarde de mc, care reprezintă aproximativ 75% din capacitățile totale de stocare ale depozitelor. În prezent, stocul în depozitele din România este de 2,227 miliarde mc”, a completat directorul Departament Operare din cadrul Transgaz.
În ceea ce privește capacitatea de interconectare transfrontalieră, Florin Bunea a anunțat că, în conformitate cu acordurile de interconectare semnate cu partenerii, capacitatea totală pusă la dispoziție pe direcția de intrare în România se situează la aproximativ 45 milioane metri cubi pe zi.
”În urma licitațiilor anuale, trimestriale și lunare care au avut loc până în acest moment, pe aceste puncte de interconectare de intrare în România s-au rezervat capacități de, de exemplu, pentru lunile noiembrie și decembrie, undeva între 15,1 milioane și 15,8 milioane metri cubi pe zi. Am constatat, în ultimii ani, că se preferă licitațiile lunare, de aceea, din păcate, nu avem o situație a rezervărilor de capacitate totale pentru primele trei luni ale anului viitor. Totuși, putem spune că, pentru perioada ianuarie – martie 2022, a fost rezervată întreaga capacitate de import pe granița de vest (n.r. – conducta Szeged – Arad). S-a rezervat la nivelul 7,1 milioane metri cubi pe zi, din cele 7,2 milioane puse la dispoziție. Comparând cu ceea ce s-a rezervat pentru lunile noiembrie și decembrie 2021 pe punctele de interconectare Negru Vodă și Ruse-Giurgiu (la nivelul de 10 milioane mc/zi) și extrapolând pentru lunile ianuarie – martie (unde sperăm ca rezervările să fie de cel puțin 10 milioane mc/zi), putem ajunge la concluzia că, pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2022 am avea o capacitate rezervată de intrări în România de aproximativ 17,5 – 18 milioane mc/zi în perioadele în care temperaturile sunt în jurul a -10 grade, iar consumurile sunt mari. Astfel, există premisa că se poate acoperi necesarul de consum în primele trei luni ale anului viitor, cu condiția ca aceste capacități să fie acoperite cu cantități de gaze, astfel încât să nu fie probleme în aprovizionarea și menținerea în siguranță a Sistemului Național de Transport”, a mai spus Florin Bunea.
Pe de altă parte, acesta a anunțat că Transgaz are în derulare o licitație pentru achiziționarea unor servicii de echilibrare pentru perioada decembrie 2021 – martie 2022, pentru situații în care SNT ar ajunge să iasă din zona normală de funcționare. ”Deocamdată nu avem răspunsul la această licitație. Așteptăm în continuare. Dacă este nevoie vom relua această licitație”, a precizat șeful Dispeceratului Național de Gaze.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, în cadrul dezbaterii Focus Energetic, că unul dintre cei doi mari producători interni de gaze naturale a avut o scădere importantă de producție. ”Scăderea producției nu a afectat echilibrul SNT. S-a observat că de aproape doi ani, indicatorul care arată starea sistemului este relativ constant. În majoritatea timpului se află în zona optimă de funcționare. Nu au fost probleme din acest punct de vedere, cu presiunile în sistem. Declinul producătorului a fost acoperit, atunci când a fost cazul, din alte surse: din import și din depozitele de înmagazinare. Dacă acest declin nu ar fi avut loc, categoric, în perioadele de criză, când consumurile sunt mari, necesarul de import ar fi fost mai mic”, a precizat Florin Bunea.