Acasă Stiri InterneRegenerabila Finala națională a competiției “PowerUp! Challenge”

Finala națională a competiției “PowerUp! Challenge”

de M G

Finala națională a competiției “PowerUp! Challenge”, pentru acceptarea startup – urilor din energie în programul european de accelerare și dezvoltare a afacerilor, are loc pe 22 mai, pentru prima dată online, se arată într-un comunicat de presă.

Competiția este organizată la nivel internațional de EIT InnoEnergy, motorul pentru transformarea în energie durabilă la nivelul Europei. În România, InnoEnergy este reprezentat de hub-ul național format din REPOM, în parteneriat cu Iceberg, Green Energy Cluster și PATRES, în calitate de organizatori ai competiției la nivel național.

Până acum, 425 de companii în faza “early stage”, din 24 de țări ale Europei Centrale de Est, s-au înscris la EIT InnoEnergy “PowerUp! Challenge”. Dintre acestea, 29 companii sunt din România. Pentru participarea la această competiție este necesară înregistrarea pe platforma InnoEnergy (https://www.eventbrite.com/e/virtual-powerup-country-final-romania-tickets-102977075204).

Juriul din România este format din Dan Drăgan (președinte), secretar de stat în Ministerul Economiei, Corneliu Bodea, președinte al Centrului Român al Energiei (CRE) și CEO Adrem, și Radu Crăciun, CEO Helioexpert.

Evenimentul online începe la ora 12.00, cu o alocuțiune a directorul hub-ului local InnoEnergy, Ionuț Țața, urmată de intervenții ale directorului general al Result Counts GmbH, Jürgen Ludwig, și șeful Innovation Funding Department UEFISCDI, Marius Mitroi.

”Competiția oferă oportunitatea de a accesa investiții de ordinul milioanelor de euro pentru companii inovatoare și posibilitatea acestora de a se alătura rețelei EIT InnoEnergy. Aceste companii vor beneficia de suport pentru îmbunătățirea și dezvoltarea produselor, proiecte pilot, strategii de comercializare, introducere pe piața internațională, extindere și oportunități suplimentare de finanțare. Vor fi finanțeze cele mai promițătoare startup-uri, companii aflate în faza scale-up și IMM-uri din domeniul energetic din Europa Centrală și de Est”, se arată într-un comunicat de presă.

Anul acesta se remarcă un număr record de înregistrări în competiție, respectiv 360 de startup-uri eligibile, care concurează în țările de proveniență pentru titlul național Startup of the Year. ”În România, au fost preselectate cinci startup-uri promițătoare, cu proiecte din domenii precum mobilitate electrică, noi concepte privind stațiile de încărcare electrică, contorizarea inteligentă, hub inteligent de încălzire. Acestea își vor prezenta proiectele în fața juriului, online, pe 22 mai, urmând să fie selectat un startup pentru faza internațională”, precizează comunicatul.

Câștigătorii competiției ”PowerUp! Challeng” vor primi premii financiare de până la 65.000 de euro și alte oferte valoroase de la parteneri-cheie, precum Amazon Web Services, Revolut sau SpeedUp Group.

„Am avut de luat o decizie pentru a continua evenimentul nostru, în ciuda blocajului la nivel european generat de pandemia COVID-19”, a declarat, în comunicat, CEO-ul InnoEnergy Central Europe, Jakub Miler. „Am decis să mergem înainte și am organizat totul online, într-o manieră sigură și responsabilă. Vrem să susținem în continuare proiectele inovatoare, ajutîndu-le să supraviețuiască, să se dezvolte și să prospere într-un moment în care perspectivele economice sunt destul de sumbre. În timp ce multe canale și surse de pe piață și-ar putea închide porțile pentru ele, noi, împreună cu sprijinul Institutului European de Inovație și Tehnologie, suntem aici pentru a-i ajuta, în continuare, pe antreprenorii inovatori, prin investiții financiare, know-how și parteneriate valoroase”, a mai spus Miler.

La rândul său, Ionuț Țața, directorul hub-ului local InnoEnergy, a adăugat: „În mod cert, toți avem nevoie de continuitate în această perioadă de incertitudine. Iar EIT InnoEnergy face exact acest lucru pentru startup-urile inovatoare și companiile din România. Suntem fericiți să găzduim online finala națională a programului PowerUp! Challenge.”.

Cele cinci companii din România care s-au înscris pentru finala națională “PowerUp! Challenge” își vor prezenta online proiectele pe data de 22 mai, începând cu ora 12:25. Cei cinci sunt: Daniel Pintilie (WATTO), Daniela Richea (Evinox), Roger Preston (Tresoil), Serghei Ignat (Paydemic) și Răzvan Sima (RF. Meters).

Decizia cu privire la data și locul desfășurării finalei internaționale va fi stabilită în perioada următoare, în funcție de restricțiile guvernamentale aplicate evenimentelor regionale.

EIT InnoEnergy este motorul de inovare pentru energie durabilă în Europa. InnoEnergy este reprezentată în România de consorțiul coordonat de Iceberg și completat de partenerii săi, Green Energy Innovative Biomass Cluster, Repom și PATRES, având rolul de hub al acestui organism european. Rolul InnoEnergy Hub România este de a sprijini inovatorii, cercetătorii, startup-urile și companiile active în domeniile legate de energie pentru a-și dezvolta, îmbunătăți, scala și internaționaliza produsele și serviciile. În paralel, hub-ul încearcă să contribuie la consolidarea ecosistemului național de inovare, prin servicii, programe de finanțare, facilități de investiții și know-how-ul rețelei. Toate acestea vor contribui la consolidarea sectorului energetic din România și Europa.

din aceeasi categorie