Acasă Stiri InterneGaze Final la FOREN 2018

Final la FOREN 2018

de M G

Consiliul Naţional Român al Comitetului Mondial al Energiei (CNR – CME) a organizat, la Costineşti, cea de-a XIV-a ediţie a formului regional FOREN 2018, cea mai importantă manifestare dedicată sectorului energie – resurse energetice – schimbări climatice din sud-estul Europei. La eveniment au participat reprezentanţi ai CME, ai Comisiei Europene, ai autorităţilor din 21 de ţări din regiune şi nu numai, precum şi majoritatea preşedinţilor şi directorilor generali ai celor mai importante companii din domeniu şi din cele adiacente, analişti, specialişti etc. Din păcate, autorităţile române au fost extrem de slab reprezentate! În afară de preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (dar care este şi preşedinte CNR – CME), au mai participat doar preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, şi secretarii de stat Doru Vişan (Ministerul Energiei) şi Paula Marinela Pîrvănescu (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat).

Această ediţie a FOREN s-a concentrat pe principalele provocări, evoluții și oportunități ale industriei energetice din Europa Centrală și de Est pentru o dezvoltare durabilă.

Încă nu s-a tranşat definitiv problema dintre „siguranţa în aprovizionare” şi „un mediu curat”, dar specialiştii din domeniu sunt de părere că, în următorii ani, România, alături de alte ţări europene (precum Polonia), nu au cum să renunţe la cărbune (cea mai poluantă resursă energetică), pentru că, în situaţiile extreme (ierni extrem de friguroase sau veri toride şi secetoase), doar cărbunele poate asigura continuitatea alimentării cu electricitate. În cadrul FOREN au fost prezentate şi soluţii pentru diminuarea poluării, de la captarea şi stocarea CO2, la gazeificarea cărbunelui.

În privinţa energiilor regenerabile, toată lumea a fost de acord că acestea vor reprezenta una dintre sursele importante de energie în viitor, dar centralele eoliene şi fotovoltaice (cele mai uzitate în prezent) au o producţie impredictibilă, volatilă, „după cum bate vântul” sau după cum străluceşte soarele. De aceea, concluzia generală este aceea că, pentru a fi utilizate optim, aceste sisteme de producţie trebuie să fie însoţite de echipamente de stocare a energiei.

În cadrul „Zilei regionale a Energiei”, organizată de CNR – CME şi Romelectro în timpul FOREN s-a discutat şi despre „trilema” energetică: securitatea energetică, impactul asupra mediului, suportabilitatea preţurilor (echitate socială).

Utilizarea gazelor naturale, dar şi provocările noilor descoperiri, în special cele din Marea Neagră, precum şi a petrolului au reprezentat alte subiecte de interes în cadrul ediţiei 2018 a FOREN.

Au fost, de asemenea, dezbătute şi subiecte „foarte moderne”, precum digitalizarea în domeniu, smart grid etc., dar şi unele care, acum, par aproape „science fiction” – de exemplu tehnologia blockchain, despre care s-a discutat în cadrul mesei rotunde organizate de către Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

din aceeasi categorie

1 comentariu

Noua eră a tranziției energetice, în dezbatere la FOREN 2018 • InvesTenergy iunie 18, 2018 - 5:56 am

[…] Citește mai mult pe Focus Energetic […]

Comments are closed.