Acasă MediuDezvoltare Durabila Federația Silva are nevoie de echipament de protecție împotriva hoților de lemn

Federația Silva are nevoie de echipament de protecție împotriva hoților de lemn

de L M

Silvicultorii sindicaliști atrag atenția că numărul agresiunilor împotriva celor care au grijă de pădure s-a mărit, motiv pentru care cer măsuri care să le protejeze viața. De aceea, Federația Sindicatelor Silva solicită Ministerului Mediului și Romsilva să asigure logistica necesară silvicultorilor, de la arme și echipament, la mijloace de comunicații și transport.

În urmă cu doar o lună, Federația Sindicatelor Silva trăgea un semnal de alarmă, anunțând că, pe fondul creșterii presiunii asupra pădurii, trei silvicultori aflați în timpul serviciului de pază a fondului forestier național au fost agresați de hoții de lemn, iar de atunci, alți trei pădurari din județele Bacău, Hunedoara și Vâlcea, au devenit victime ale infractorilor surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, se arată într-un comunicat de presă al Silva. În ultimii ani au fost consemnate 6 cazuri de pădurari omorâți de hoții de lemn, pe lângă cei peste 700 de silvicultori atacați de infractori, la care se adaugă distrugerea unor bunuri, preecum autovehicule, case sau sedii administrative.

„Federația Sindicatelor Silva a atras atenția încă din anul 2019, în nenumărate rânduri, că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii și face față cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor absolut necesare în cadrul acțiunilor pentru asigurarea pazei și a integrității fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenție și de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecție precum și mijloace de transport adecvate)”, arată sindicaliștii.

Silva susține că jumătate din cei peste 7.000 de silvicultori care se ocupă direct de paza pădurilor nu sunt dotați cu armament de serviciu așa cum prevede legea (Codul silvic și Statutul personalului silvic). „Lipsirea de armament a personalului silvic a fost posibilă printr-o decizie absolut aberantă a Guvernului, care prin HG nr. 11/2018, a interzis utilizarea anumitor categorii de armament, între care și cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România”, precizează comunicatul.

„În afara lipsei de armament și de dotări, la această situație îngrijorătoare a agresiunilor asupra personalului silvic s-a ajuns și din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuții de pază, precum și din cauza dimensionării cantoanelor și districtelor silvice, fără a se ține seama de complexitatea și specificul activității de pază a pădurilor la nivel local și regional”, se arată în document.

În aceste condiții, pe 31.03.2021, Federația Sindicatelor Silva a solicitat oficial, din nou, sprijinul și intervenția conducerii Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor și a conducerii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic, ce are ca responsabilități paza pădurilor, cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloace de apărare și de intervenție, cu mijloace de comunicație și mijloace de deplasare, așa cum sunt prevăzute de lege, „astfel încât riscul de producere în viitor a unor astfel de evenimente nedorite, să se reducă cât mai mult posibil”.

Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenția d-lui Tánczos Barna, ministrul mediului, în vederea modificării și completării Codului penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257, alături de polițiști și jandarmi, în cazul cărora faptele de amenințare, lovire și vătămare corporală comise asupra acestora se sancționează cu pedepse mult mai aspre. Totodată, în data de 01.04.2021, Federația Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea și pedepsirea autorilor acestor agresiuni”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie