Acasă EconomieBanci & Asigurari Eximbank împrumută Romelectro

Eximbank împrumută Romelectro

de M G

EximBank a acordat companiei Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, o facilitate în valoare totală de 150 de milioane de lei, destinată finanţării proiectelor pe care societatea le are în derulare atât în tară, cât şi în străinătate.

Potrivit unui comunicat de presă, facilitatea include o componentă de finanţare ce acoperă nevoile temporare de cash şi una de garantare – scrisori de garanţie bancară – şi va asigura companiei finanţarea necesară pentru executarea contractelor pe care firma le-a câştigat în România şi pe pieţele internaţionale.

„Această colaborare începută în urmă cu patru ani este una importantă pentru noi, deoarece constituie un model al rolului definitoriu pe care EximBank îl poate juca în implementarea planurilor de dezvoltare ale unei companii. Având EximBank ca principal partener financiar, Romelectro a reuşit atât să-şi majoreze portofoliul de proiecte, administrând mai multe contracte de mare anvergură în ţară, cât şi să-şi extindă şi să-şi consolideze prezenta pe pieţe externe puternic concurenţiale. Este dovada faptului că, pentru orice companie care are alături o bancă ce îi înţelege cerinţele şi se adaptează nevoilor sale, aşa cum este EximBank, succesul nu va întârzia să apară”, a spus Traian Hălalai, preşedintele EximBank.

Potrivit comunicatului, numai pe parcursul ultimelor luni, Romelectro a câştigat licitaţiile organizate de CNTEE Transelectrica SA pentru modernizarea mai multor staţii electrice de transformare, Focşani Vest, Roman Nord, Bacău Sud, Smârdan, Craiova şi Medgidia, contracte în valoare totală de peste 50 de milioane de euro. De asemenea, se află în fază avansată de finalizare a proiectului de modernizare a staţiei Bradu de 400 / 220/ 110/ 20 kV, cât şi o investiţie în mai multe segmente de linie de 220 kV şi 110 kV în Kosovo.

În domeniul producţiei de energie, Romelectro conduce contractele de retehnologizare a centralelor hidroelectrice de la Stejaru pe Bistriţa şi Slatina pe Olt, contracte în valoare totală de circa 80 de milioane de euro, precum şi mai multe retehnologizări în termocentralele pe cărbune aparţinând CE Oltenia, iar, în 2016, a semnat, în parteneriat cu o firmă din Spania, contractul de realizare a unui grup pe gaze în ciclu combinat, de 430 MW, la Iernut, având ca investitor pe Romgaz, un contract în valoare totală de 250 de milioane de euro.

O altă realizare a Romelectro, în parteneriat cu SAEM Energomontaj, este execuţia şi punerea în funcţiune cu succes ale blocului 1, de 1200 MW, la termocentrala Burullus, din Egipt.

„Evoluţia pe care a avut-o în ultimii ani Romelectro ne consolidează poziţia de cel mai important contractor general de proiecte energetice din România. Compania parcurge un moment foarte favorabil, pe lângă proiectele din străinătate reuşind să câştige licitaţii organizate de companiile naţionale pentru proiecte energetice de mare complexitate. În toate aceste proiecte Romelectro antrenează multe firme româneşti de inginerie, fabricaţie, construcţii, montaj, într-o misiune asumată de hub de promovare a industriei româneşti în ţară şi pe pieţele internaţionale. Finanţarea unor astfel de proiecte are nevoie de parteneri financiari solizi, cu expertiză în finanţarea proiectelor industriale complexe şi care să cunoască specificul pieţei din România. EximBank este pentru noi un asemenea partener şi noi ne dorim să beneficiem şi în anii care urmează de această cooperare”, a afirmat Viorel Gafiţa, presedintele Romelectro.

Acesta a adăugat că, în perspectiva creşterii portofoliului de investiţii în energie în România şi cunoscând bine volumul şi tendinţa acestora în piaţa internaţională, Romelectro va continua politica de consolidare a poziţiei sale de antreprenor general de obiective complexe, inclusiv prin punerea în valoare a potenţialului specialiştilor şi companiilor din România.

EximBank este o instituţie specializată care se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate şi pot fi accesate în condiţii avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne. Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa românească de garanţii şi asigurări, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economia reală.

Romelectro SA este contractor general pentru proiecte complexe de energie: producere (termo, hidro, regenerabile), transport şi distribuţie ale energiei electrice, precum şi de proiecte de infrastructură şi din industriile neenergetice. Din Grupul Romelectro mai fac parte ISPE şi Electromontaj Sibiu. ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice) a fost înfiinţat în anul 1949 cu misiunea de a realiza ingineria pentru planul naţional de electrificare; ISPE a fost proiectantul general al Sistemului Energetic Naţional din România, de la concept, la ingineria de detaliu, pentru toate termocentralele, staţiile şi liniile electrice şi sistemul în ansamblu. Electromontaj Carpaţi Sibiu este contractor de lucrări de montaj instalaţii electrice şi de automatizare.

din aceeasi categorie