Excepţie pentru South Stream
iunie 24, 2014
Proiectul de gazoduct South Stream ar putea constitui o excepţie de la cererile Uniunii Europene (UE) privind transportul de gaze, şi-a exprimat opinia, într-un interviu acordat publicaţiei economice WirtschaftsBlatt, preşedintele companiei austriece OMV, Gerhard Roiss, informează ITAR-TASS, preluată de Agerpres. Pe de altă parte, Roiss a afirmat că aprovizionarea UE cu energie, fără Rusia, este nerealistă.
„Este clar că totul trebuie realizat în conformitate cu legislaţia europeană, însă în anumite domenii ar putea fi făcute excepţii”, a spus Roiss.
Preşedintele OMV este de părere că UE ar trebui să discute cu Gazprom posibilitatea conferirii unui asemenea regim special.
De remarcat, Gazprom a încheiat un acord pentru exceptarea de la legislaţia europeană privind «Al treilea pachet energetic» pentru proiectul Nord Stream (gazoductul ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică) şi consideră că South Stream poate să beneficieze la rândul său de o astfel de excepţie. Acest pachet legislativ reglementează piaţa gazelor şi a electricităţii din UE. Legea prevede, în principal, separarea producţiei de energie de distribuţie, asigurarea accesului terţului la reţea şi înfiinţarea unei autorităţi naţionale de reglementare în fiecare stat membru, precum şi a unei agenţii pentru cooperarea autorităţilor de reglementare în energie. Cel mai probabil, şeful OMV se refera la astfel fel de excepţii şi pentru South Stream.
Totodată, Roiss a adăugat că negocierile pe marginea proiectului trebuie accelerate, nu ”îngheţate”. Subiectul construcţiei gazoductului South Stream va fi discutat în timpul vizitei preşedintelui Vladimir Putin în Austria, la 24 iunie. Este planificat ca, în Capitala austriacă, să fie semnat acordul între acţionarii companiei South Stream Austria.
Acţionari ai South Stream Austria sunt compania rusă Gazprom şi cea austriacă OMV, pe bază paritară.
Anul acesta, Austria a luat decizia de a reveni la proiectul South Stream. Iniţial, această ţară susţinea decizia de participare la proiect, iar în 2010 OMV a semnat cu acordul de bază privind cooperarea. Mai târziu a apărut informaţia că OMV desfăşoară negocieri cu Gazprom în vederea încheierii unui contract privind livrarea prin South Stream a 6 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Ulterior, însă, OMV a devenit participantă a proiectului alternativ Nabucco, ce presupune livrarea de gaz din ţări ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) în Austria şi Germania.
După îngheţarea acestui proiect, Gazprom a revenit, potrivit vicepreşedintelui companiei ruse Aleksandr Medvedev, la discutarea participării Austriei la proiectul South Stream, însă deocamdată punctul final al South Stream rămâne Italia.
Pe parcursul a peste 40 de ani, compania OMV este principalul partener al Gazprom în Austria, iar, în 2013, Gazprom a livrat OMV 5,23 miliarde de metri cubi de gaz.
South Stream trebuie accelerat
Uniunea Europeană are nevoie de cât mai multe conducte de gaze naturale pentru alimentarea cu energie şi în acest sens proiectul South Stream trebuie accelerat, pentru că fără Rusia nu se poate, a mai declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.
Reamintim, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, la începutul acestei luni, Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în aşteptarea unei decizii dacă acest proiect respectă legislaţia Uniunii Europene.
Potrivit lui Gerhard Roiss, este nevoie de o reţea pan-europeană de gazoducte, care să ofere un flux transfrontalier real, având în vedere că mozaicul actual de interconectori nu funcţionează. „Două magistrale de gaze sunt mai bune decât una singură, trei sunt mai bune decât două, iar patru mai bune decât trei”, a spus Roiss.
Şeful OMV a subliniat că aprovizionarea UE cu energie, fără Rusia, este un scenariu nerealist. Europa şi Rusia s-au dezvoltat în comun în ultimii 50 de ani. O treime din gazele europene vine din Rusia, iar în unele regiuni ponderea gazelor ruseşti este aproape de 100%, iar Europa furnizează Rusiei maşini şi utilaje. „Această integrare economică nu ar trebui să devină un pion în jocul politic. Trebuie să existe o separaţie între afaceri şi politică”, a apreciat Roiss. „Sarcina mea este să pun la punct o relaţie economică pozitivă pe termen lung cu Gazprom. Este vorba de un orizont de investiţii de zece ani şi chiar mai mult”, a adăugat Roiss.
Rugat să comenteze declaraţiile comisarului european pentru Energie Günther Oettinger referitoare la posibilitatea unui nou proiect Nabucco Vest de-a lungul Dunării, şeful OMV a apreciat că mai întâi trebuie găsit un investitor privat interesat de acest proiect.
În ceea ce priveşte fracturarea hidraulică, Gerhard Roiss a precizat că pentru OMV acesta nu este în prezent un subiect de interes. „Avem resurse suficiente de gaze naturale în regiunea Mării Negre, care trebuie să fie dezvoltate”, a adăugat şeful OMV.
Divizia din România a OMV – Petrom şi ExxonMobil explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde o primă sondă de explorare a relevat, în 2012, posibile zăcăminte între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. La consumul actual al ţării, acestea ar putea acoperi consumul integral de gaze al României timp de şase ani.
Conducta South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră, până în Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o parte îndreptându-se spre Serbia, Ungaria şi Austria (ajungând până în oraşul Baumgarten, unde există cel mai mare depozit de gaze european), cealaltă spre Grecia şi Italia. Gazoductul va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an şi ar urma să intre în exploatare în 2015. Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), Eni – Italia (20%), Wintershall – Germania şi EDF – Franţa (câte 15% fiecare).