Acasă MediuDezvoltare Durabila Evaluările de mediu ne-au lăsat fără lemn

Evaluările de mediu ne-au lăsat fără lemn

de L M

Piața lemnului este dominată de prețuri mari și ofertă mică, legislația proaspăt promovată „punând umărul” la această situație dură, reclamă cei din industria lemnului. Mai exact, s-a impus o nouă evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, documentele în baza cărora se poate tăia lemnul din pădure. Procedura este mare cheltuitoare de timp, astfel că exploatarea lemnului s-a cam blocat. Soluția promovată de industria lemnului în cadrul celei de-a V-a ediţii a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi este revocarea acestei legislații și adoptarea alteia mai flexibile.

Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva nu a putut scoate la licitație 2,5 milioane mc de lemn, aproximativ 20% din resursa anului 2022, ca urmare a lipsei evaluării de mediu a amenajamentelor silvice, a susținut Bogdan Boghian, reprezentant al regiei, marți, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, organizat de Asociaţia Industriei Lemnului (AIL) – Prolemn.

Ultimele date arată că Romsilva a scos la licitație 1,71 milioane mc de lemn la un preț mediu de pornire de 218,56 lei/mc. Au fost adjudecate 1,46 milioane mc la un preț mediu de 395,61 lei/mc. „Procentul de adjudecare este de 86%, iar prețul de adjudecare este cu 81% mai mare ca cel de pornire, dar dublu față de media multianuală, care înregistrează o creștere de 45% față de prețul de pornire”, a declarat Boghean.

În această perioadă se organizează marile licitații de toamnă, când este scoasă la vânzare masa lemnosă pentru anul viitor. Oficialul RNP a declarat că este de așteptat ca volumul de lemn scos la licitație în această perioadă să ajungă la 2,5 milioane mc. „Dacă se ajunge la concluzia că toate amenajamentele silvice trebuie reevaluate din punct de vedere al mediului, atunci va crește volumul de lemn oprit de la licitație”, a precizat Bogdan Boghean.

În noiembrie 2021, Ministerul Mediului a promovat un ordin prin care amenajamentele silvice trebuie să prevadă și evaluare de mediu, dar într-o formă mai complexă, cu consultare publică. Și până acum era nevoie de astfel de evaluări, dar în forme de adoptare simplificate.

„Din cele 306 amenajamente silvice ce trebuiau aprobate în acest an, doar 9 au reușit să parcurgă procedura de mediu”, a declarat Cătălin Tobescu, președintele Prolemn, vrând să arate care este amploarea fenomenului. Potrivit acestuia, la nivel național sunt aproximativ 4.000 de amenajamente silvice, din care 3.000 nu au deloc evaluări de mediu. Tobescu este de părere că legislația introduce „evaluare de mediu retroactivă”, chiar și pentru amenajamentele care au astfel de documente emise în baza vechii legislații.

Reprezentanții industriei lemnului au venit și cu soluția. „Ministerul să revoce ordinul (n.r. – cu evaluarea de mediu cu consultare publică)”, a declarat președintele Prolemn. Potrivit acestuia, legislația comunitară impune evaluarea de mediu pentru amenajamente silvice, dar ele se pot face în forme mai flexibile. „Statul are hărți cu ariile protejate. Proprietarii de pădure le pot prelua în amenajamentele silvice. Urmează ca statul să plătească proprietarii pentru lipsa exploatării resurselor”, a spus Cătălin Tobescu.

Președintele Prolemn nu a precizat dacă, în cazul în care această legislație complexă a evaluării de mediu ar fi suspendată sau anulată, s-ar pune pe piață mai mult lemn, iar prețul ar scădea, devenind mai accesibil industriei și populației, ca lemn de foc.

 

din aceeasi categorie