Acasă Stiri ExterneEuropa Europa “cutremurată” de explozia de la Baumgarten

Europa “cutremurată” de explozia de la Baumgarten

de M G

O explozie la cel mai mare hub de gaze naturale din centrul Europei, cel de la Baumgarten (lângă Viena), a pus Europa în faţa unei probleme nerezolvate: siguranţa în aprovizionarea cu gaze naturale, mai ales acum, când multe ţări se confruntă cu un val de frig. Ca urmare, Italia a anunţat că va institui starea de urgenţă, iar preţurile la gaze, energie şi cărbune “au luat-o razna”! De remarcat, având în vedere că, practic, îşi asigură necesarul de consum din producţia internă, România nu este afectată de această tragedie.

O explozie la un nod de distribuţie a gazelor naturale de la Baumgarten, de lângă Viena, s-a soldat, din păcate, cu decesul unei persoane şi rănirea altor 21 de persoane. Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (9:45 ora României) şi a fost urmată de un incendiu. În urma incidentului, instalația a fost oprită din motive de siguranță și autoritățile au început investigațiile. Incendiul a fost complet stins după-amiază în jurul orei locale 14:33, a anunţat compania Gas Connect Austria, care gestionează acest terminal de gaze.

„Cauza accidentului nu este clară, dar în prezent presupunem că s-a datorat unei probleme tehnice. Tranzitul gazelor prin Austria spre regiunile din sud şi sud-est este în prezent afectat în mod negativ. Operatorii de conducte din ţările vecine au fost informaţi imediat, astfel încât să poată lua la timp măsuri”, informează Gas Connect Austria, companie la care grupul energetic austriac OMV deţine 51% din acţiuni.

“În numele întregului Consiliu Executiv al OMV și al tuturor angajaților OMV, ne exprimăm cea mai profundă simpatie și tristețe pentru această pierdere. În aceste vremuri dificile, gândurile noastre sunt cu familia celor decedați și cu toți cei răniți”, a declarat directorul general al OMV, Rainer Seele, într-un comunicat de presă.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie în Austria pentru gazul natural venit din Rusia şi Norvegia. Instalaţia, inaugurată în 1959 şi având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi (echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei), reprezintă unul din principalele „hub”-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei şi sudul Germaniei. În 2014, OMV a semnat un acord cu Gazprom pentru a întări pe termen lung rolul hub-ului Baumgarten pe piaţa energiei din Europa.

Explozia a perturbat fluxurile de gaze spre est – Croaţia, Italia şi Slovenia – dar spre vest (Germania) totul decurge normal, a anunţat Armin Teichert, şeful Gas Connect Austria, firma care operează centrala Baumgarten.

Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale.

„Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al reţelei noastre pentru a asigura securitatea şi a suspenda tranzitul către Baumgarten. Nu există un impact imediat asupra livrărilor de gaze în Slovacia”, a precizat un purtător de cuvânt al Eustream.

Italia va declara starea de urgenţă, iar ruşii redirecţionează fluxul de gaze

Italia va declara starea de urgenţă cu privire la livrările de energie, după explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten, estul Austriei, a declarat marţi ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, transmite Reuters.

Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, a apreciat că incidentul din Austria a scos în evidenţă faptul că Italia „are o serioasă problemă de aprovizionare”, precum şi necesitatea de a dezvolta gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP). Acest proiect ar oferi Italiei o nouă sursă de aprovizionare cu gaze naturale, dar, până acum, a fost întârziat de protestele activităţilor de mediu.

„Dacă am fi avut TAP, nu am fi fost nevoiţi să declarăm stare de urgenţă”, a declarat Calenda.

Subsidiara de la Gazprom care se ocupă de exportul gazelor naturale a precizat că lucrează la redirecţionarea fluxului de gaze, afectat de explozia hub-ului de gaze deţinut de OMV la Baumgarten, transmit Bloomberg şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. În prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fără întreruperi a gazelor naturale livrate clienţilor”, se arată într-un comunicat al firmei ruse.

„Explodează” şi preţurile

Preţurile la gaze naturale şi electricitate au crescut în Europa după explozia de la Baumgarten, transmite Bloomberg. Cotaţiile futures la gaze naturale au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii opt ani în Marea Britanie, ţară care se confruntă deja cu impactul închiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului. După două zile de căderi de zăpadă la Londra, temperaturile mai scăzute decât cele normale s-au răspândit din Alpi şi până în ţările scandinave, crescând cerea pentru combustibil de încălzire.

„Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale să explodeze, având în vedere că este nevoie de capacitate în perioada de iarnă şi schimbă estimările referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibilă. Dacă vremea se răceşte, iar capacitatea nu este disponibilă, cu siguranţă preţurile vor creşte”, a declarat Arne Bergvik, analist şef la compania suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Explozia din Austria a afectat şi alte pieţe europene. Cotaţiile la energie electrică în Germania au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, avansând cu 3,8% la EEX (n.r. – bursa de energie din Leipzig). Preţurile la cărbune au crescut şi ele, cu 2%, până la 90,75 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013.

„Pentru moment, va face producţia de electricitate pe bază de cărbune puţin mai profitabilă”, a declarat Konstantin Lenz, director la firma germană Lenz Energy.

Marea Britanie a resimţit cel mai acut majorarea preţurilor, din cauză că nu are facilităţi de stocare şi interconexiuni cu pieţele din Europa continentală. Cotaţiile futures la gaze în Marea Britanie au crescut cu până la 23%, la 73,7 pence, pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013. Marea Britanie este mai vulnerabilă decât de obicei în iarna aceasta, pentru că Centrica Plc a decis să închidă cea mai mare facilitate de stocare din Marea Britanie, după 30 de ani de activitate. Agravând şi mai mult problemele de aprovizionare, compania care gestionează reţeaua de gazoducte din Norvegia a anunţat că livrările de la zăcământul Troll, cel mai mare câmp gazifer offshore din Europa, vor fi diminuate din cauza unor întreruperi neprogramate, care afectează şi alte locaţii din Norvegia, principalul furnizor extern de gaze al Marii Britanii.

În mod normal o navă care transportă LNG are nevoie de două săptămâni pentru a ajunge din Qatar în Marea Britanie, însă luna aceasta doar o singură navă de acest tip este programată să ajungă în Marea Britanie.

„Preţuri mai mari la gaze şi cărbune, precum şi incertitudinile cu privire la livrările de gaze în întreaga Europa împing în sus preţurile”, concluzionează Steffen Gursinsky, trader la Energieunion GmbH în Gemania.

din aceeasi categorie