Acasă MediuDezvoltare Durabila Eticheta energetică va fi actualizată

Eticheta energetică va fi actualizată

de L M
European Union energy label which must be applied from 2014. The energy efficiency of the appliance is rated in terms of a set of energy efficiency classes from A to G on the label, A being the most energy efficient, G the least efficient.

European Union energy label which must be applied from 2014. The energy efficiency of the appliance is rated in terms of a set of energy efficiency classes from A to G on the label, A being the most energy efficient, G the least efficient.

Parlamentarii europeni au votat pentru actualizarea etichetei privind eficiența energetică aplicată aparatelor electrocasnice, pentru a răspunde progresului tehnologic. Măsura ar urma să fie aplicată în decurs de cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Deputații au votat, miercuri, actualizarea legi prin care este introdusă o scală nouă A-G mai puternică, care să arate eficiența energetică a aparatelor electrocasnice, pentru a răspunde progresului tehnologic, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. Cele mai multe aparate de pe piață sunt acum <clasa A> conform standardelor din 2010, mai multe <+> fiind adăugate (A+, A++, A+++)”, precizează comunicatul. Deputații spun că cerințe mai dure vor stimula îmbunătățirea și mai accentuată a eficienței energetice.

”Votul de astăzi dă o nouă viață etichetelor privind eficiența energetică, sistemul devenind mai puternic, mai sigur, mai clar și mai orientat spre viitor. Inovațiile precum baza de date, codul QR și mai ales mențiunile privind aplicațiile inteligente creează cadrul pentru o nouă etichetă energetică 2.0”, a spus raportorul Dario Tamburrano (EFDD, IT) după vot.

Deputații au aprobat poziția Parlamentului privind propunerea de actualizare legislativă cu 580 voturi la 52 și 79 abțineri, în vederea începerii negocierilor cu Consiliul privind forma finală a legislației.

Implementare în 6 ani

„Etichete rescalate pentru grupele existente de produse trebuie introduse între 21 de luni și șase ani (în funcție de tipul de produs) de la intrarea în vigoare a legislației, pentru a asigura o scală A-G omogenă, se arată în textul amendat, precizează comunicatul. Orice altă rescalare în viitor va trebui să aibă în vedere o perioadă de validitate de cel puțin 10 ani, fiind implementată atunci când 25% dintre produsele vândute pe piața UE se vor afla în clasa energetică A sau când 50% dintre aceste produse se vor afla în clasele A și B.

Atunci când clasele energetice F și G nu sunt permise pentru anumite grupe de produse, acestea trebuie indicate pe etichetă în gri, iar gama standard de culori verde – roșu trebuie să acopere clasele A-G, mai spun ei.

Eticheta trebuie să conțină informații despre clasa de eficiență energetică a modelului de produs și despre consumul său absolut în kWh, pe an sau pe orice perioadă relevantă de timp”, se arată în text legii. Cât privește metodele și mediul de testare, atât pentru furnizori cât și pentru autoritățile de supraveghere a pieței, acestea trebuie să fie cât se poate de apropiate de utilizarea în viața reală a unui anume produs de către consumatorul mediu”, susțin deputații.

Legislația privind etichetele de eficiență energetică se aplică produselor care au un impact semnificativ direct sau indirect asupra consumului de energie.

Textul adoptat de parlamentarii europeni va fi trimis înapoi la Comisia de industrie, cercetare și energie, pentru a începe direct negocierile cu Consiliul de Miniștri.

din aceeasi categorie