Acasă Stiri ExterneEuropa #EnergieVerde de la CEZ pentru #GenerațiaViitorului

#EnergieVerde de la CEZ pentru #GenerațiaViitorului

de M G

Aproape 3.000 de elevi și profesori de astăzi, dar și generațiile viitoare din câte un liceu din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Teleorman, Caraș-Severin și Constanța vor beneficia, din luna martie, de energie verde, datorită inițiativei Grupului CEZ în România de a monta și dona câte o centrală de panouri fotovoltaice cu o putere de 15 kW fiecare, se arată într-un comunicat de presă.

„Una dintre direcțiile principale asupra căreia ne-am concentrat atenția în ultimii ani a fost educația. În aceste momente, în care incertitudinea predomină, noi rămânem vizionari și ne gândim să acționăm cu grijă pentru viitor, oriunde ne va găsi acest viitor. Astfel, ne-am dorit ca fiecare liceu partener în programul Ucenic Electrician, implementat în cele 7 județe în care operatorul Distribuție Oltenia pregătește #GenerațiaViitorului, dar și alte 2 licee din Constanța și Caraș-Severin, acolo unde Grupul CEZ în România produce energie verde, să beneficieze de o acțiune cu impact asupra generației verzi CEZ”, a declarat, în comunicat, Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Inițiativa este o investiție cu impact pe termen lung, în valoare de 15.000 de euro pentru fiecare liceu, fonduri asigurate de Grupul CEZ în România. În cadrul proiectului, Fundația Progress și un specialist CEZ au susținut cursuri interactive despre energia verde și eficiența energetică pentru 300 de elevi. Este important de menționat faptul că, după finalizarea lucrărilor, centralele fotovoltaice vor trece în administrarea directă și în patrimoniul primăriei/liceului beneficiar.

Unitățile de învățământ beneficiare ale acestui proiect sunt Liceul Astra Pitești, Liceul Tehnic Energetic Craiova, Liceul Energetic Târgu Jiu, un liceu din Alexandria, Liceul de Transporturi Auto Drobeta-Turnu Severin, Liceul Tehnologic „Ferdinand I” Râmnicu Valcea, Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina, Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița și un liceu din Constanța.

Puterea instalată a unui panou este de 285 W, numărul total de panouri ce formează kitul fotovoltaic de 15 kWp fiind de 54 bucăți. Greutatea panoului este de aproximativ 18 kg, greutate estimată a kitului fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 972 kg, iar suprafața estimată care va fi ocupată de kitul fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 100 mp, cu posibilități de montaj pe acoperișul clădirilor existente în incinta liceelor.

Potrivit comunicatului, se lansează și ”#Energia pe Tik Tok”: membrilor generației verzi, elevilor liceelor beneficiare, le-a fost lansată provocarea de a deveni creatori de conținut, prin concursul ”GrEEnfluencer”. Tot ce trebuie să facă este să promoveze o acțiune din viața lor, cu un twist eco-friendly. Cele mai bune idei vor fi premiate și publicate pe Tik Tok, pe pagina oficială CEZ România.

Cel mai bun mod de a învăța despre energia verde este acela de a interacționa cu tehnologia care produce energie verde

„Cel mai bun mod de a învăța despre energia verde este acela de a interacționa cu tehnologia care produce energie verde. Motivațiile copiilor de a urma o meserie de electrician pot fi diverse, însă dacă vezi cum pe școala ta au apărut panouri cu celule fotovoltaice, în mod clar îți vei pune o serie de întrebări. Are loc cunoașterea”, a spus Ovidiu Ana, Director Dezvoltare Fundația Progress.

„Ne bucurăm că Liceul Tehnologic Astra din Pitești a fost inclus și în proiectul #EnergieVerde pentru #GenerațiaViitorului! Deja pregătim profesional generația viitorului, adică viitorii specialiști ai companiei, în cadrul proiectului Ucenic Electrician – proiect dezvoltat pentru susținerea învățământului profesional de 3 ani în domeniul electric. Apreciem faptul că Grupul CEZ susține învățământul profesional și se adresează și generației verzi, prin promovarea soluțiilor eficiente energetic și încurajarea celor din jur să se implice în protejarea planetei. Suntem norocoși pentru un parteneriat fructuos și de viitor”, a declarat, la rândul său, Maria Ionică, Director Liceul Astra din Pitești.

„Mulțumim Grupului CEZ pentru alegerea Liceului de Transporturi Auto, ca partener în cadrul proiectului Ucenic Electrician, care se adresează învățământului profesional cu durată de 3 ani. Apreciem interesul pentru creșterea eficienței energetice și a protecției mediului înconjurător prin  promovarea proiectului care a constat în dotarea unității noastre școlare cu panouri cu celule fotovoltaice. Considerăm că acest proiect aduce plus-valoare atât în dezvoltarea profesională a elevilor, cât și în cea personală având în vedere că sursele neconvenționale de energie reprezintă ”Viitorul Verde” al actualei generații”, a spus Elixia Băicuși, Director Liceul de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin.

Grupul CEZ în România este reprezentat prin 9 companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power si CEZ ESCO România.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2017, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeste 1,3 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi contine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfărşitul anului 2012.

Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.

Începand cu 2018, CEZ ESCO România ofera soluţii de eficienţă energetică în sectorul privat. Compania oferă servicii complete, de la consultanţă la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (soluţii de încălzire, de răcire şi/ sau alimentare cu energie).

Anul trecut, Grupul CEZ și-a vândut majoritatea activităților din România către fondul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), tranzacţie estimată la peste 1 miliard de euro.

Fundația Progress este o organizație neguvernamentală care pilotează inițiative locale în domeniul educației/ formării, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale.

din aceeasi categorie