Acasă Stiri ExterneAfrica Energia nucleară în lupta cu încălzirea globală

Energia nucleară în lupta cu încălzirea globală

de L M

Obiectivele de frânare a încălzirii globale nu vor putea fi atinse dacă se exclude utilizarea energiei nucleare, care în ultimii 50 de ani a împiedicat emiterea a 74 gigatone de dioxid de carbon în plus, conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, publicat miercuri, relatează agenţia EFE, preluat de Agerpres.

Documentul Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa (UNECE), publicat la două zile după concluziile alarmante lansate de Grupul Internaţional de Experţi pentru Schimbările Climatice (IPCC), semnalează că aceste 74 de gigatone sunt echivalentul a doi ani de emisii de CO2 la nivel global.

„Doar energia hidro a jucat un rol mai mare în momentul evitării emisiilor adiţionale în această perioadă”, susţine raportul, care menţionează că în regiunea analizată de UNECE (Europa, America de Nord şi Asia Centrală) centralele nucleare produc 10% din cantitatea totală de electricitate.

„Timpul se scurge pentru transformarea rapidă a sistemului energetic global, în care combustibilii fosili încă reprezintă jumătate din generarea de electricitate în regiune”, arată UNECE.

Agenţia subliniază că energia nucleară poate fi parte din grupul de surse energetice utile pentru decarbonizarea planetei şi atingerea obiectivelor stabilite prin Acordul de la Paris şi Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă.

În 11 ţări din regiunea UNECE, printre care Franţa, Eleveţia, Suedia şi Belgia, energia nucleară asigură 30% din electricitatea consumată la nivel naţional, dar în cazul Belgiei şi Elveţiei guvernele s-au angajat să renunţe la această sursă pe termen mediu.

Raportul publicat luni de IPCC indica faptul că, şi cu o puternică reducere a emisiilor, aşa cum au anunţat multe economii, spre mijlocul secolului se va ajunge la o creştere a temperaturii cu 1,5 grade, cifră care Acordul de la Paris recomandă să nu fie depăşită.

La finele secolului, doar emisii zero ar permite ca temperatura să scadă cu 1,4 grade, în timp ce, dacă se menţine situaţia actuală, se vor depăşi 2,7 grade, ceea ce, după cum avertizează experţii, ar putea duce la o creştere a fenomenelor meteorologice extreme şi la dezastre naturale.

din aceeasi categorie