Acasă Stiri ExterneAfrica Enel se extinde în Africa

Enel se extinde în Africa

de M G

Un consorţiu condus de divizia de energie regenerabilă a Enel a fost ales ofertant privilegiat pentru a construi o centrală solară de 100 de megawaţi în Etiopia, a anunţat grupul italian de utilităţi, în prima sa afacere importantă din statul african, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Enel, cel mai mare jucător privat din domeniul energiei regenerabile în Africa, a informat că investiţia consorţiului în proiect se va ridica la aproximativ 120 de milioane de dolari. Din consorţiu face parte grupul etiopian de infrastructură Orchid Business.

„Etiopia are potenţial deplin pentru a deveni o piaţă cheie pentru strategia Enel în Africa”, a afirmat şeful Enel Green Power, Antonio Cammisecra.

Etiopia, cel mai populat stat din Africa după Nigeria, are o rată anuală de creştere a economiei de aproximativ 10%, dar încă este una dintre ţările cele mai slab electrificate de pe continent.

Compania Enel caută oportunităţi pentru a se extinde prin achiziţii în sectorul energiei din Brazilia, după ce a obţinut o licenţă pentru operarea barajului hidroelectric Volta Grande, a afirmat recent Carlo Zorzoli, şeful operaţiunilor locale.

Enel a cheltuit 1.490 miliarde de reali (473 milioane de dolari) pentru licenţa de operare a barajului hidroelectric Volta Grande, o uzină de 380 de megawaţi aflată în statul Minas Gerais. A fost a doua mare achiziţie în sectorul energetice brazilian realizată în ultimii doi ani de către Enel, care s-a concentrat pe investiţii în America Latină, unde piaţa creşte într-un ritm mai rapid decât în Europa.

De asemenea, Enel ia în considerare în acest an participarea la licitaţiile pentru licenţele noilor proiecte de energie eoliană şi solară în Brazilia, a adăugat Zorzoli, fără a da amănunte suplimentare.

Sectorul energiei din Brazilia trece printr-un proces de consolidare, mulţi jucători locali scoţându-şi activele la vânzare pentru a-şi reduce datoriile, într-o perioadă de înăsprire a creditării.

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 91.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii. De asemenea, Enel deține în România parcuri eoliene cu o capacitate de 498 MW și panouri fotovoltaice de 36 MW.

din aceeasi categorie