Emisiile mașinilor, motiv de dispută comunitară
octombrie 9, 2018
Miniştrii Mediului din statele UE, reuniţi marţi la Luxemburg, nu au reuşit deocamdată să cadă de acord asupra obiectivelor de reducere a emisiilor provenite de la autovehicule, în timp ce Germania, ţară cu o puternică industrie auto, a estimat că stabilirea unor ţinte prea ambiţioase riscă să dăuneze acestei industrii şi să provoace pierderi de locuri de muncă, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Pe de altă parte, România a venit cu ideea ca noile tipuri de mașini să fie vândute la prețuri accesibile în statele UE mai sărace, precum România.
Încercând să împace atât diminuarea poluării cât şi menţinerea competitivităţii industriei auto, reprezentanţii statelor membre au căutat un compromis cu privire la limitele privind emisiile de CO2 pe care vor trebui să le respecte producătorii de autovehicule la orizontul anului 2030, informează Agerpres.
Într-o declaraţie comună, miniştrii europeni ai mediului afirmă că sunt „profund preocupaţi” în urma unui raport al ONU care cere acţiuni rapide şi fără precedent împotriva încălzirii globale, dar au evitat să-şi sporească angajamentele privind reducerea emisiilor poluante înscrise în acordul privind schimbările climatice semnat la Paris în anul 2015.
În timp ce mai mulţi miniştri au cerut o diminuare sporită, de 40% a emisiilor poluante provenite de la autovehicule, conform ţintei aprobate de Parlamentul European săptămâna trecută, alţii au părut că susţin obiective mai puţin ambiţioase. Germania, ţara cu cea mai mare industrie auto din UE, susţine propunerea Comisiei Europene privind o diminuare a emisiilor cu 30% pentru vehiculele noi ce vor fi fabricate în anul 2030, faţă de nivelul din anul 2021.
Conform unor surse europene citate de Reuters, cu susţinerea statelor est-europene Germania ar putea obţine suficiente voturi pentru a-şi impune punctul de vedere la această reuniune. Austria, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a propus un compromis de 35%.
Propunerea României
România a înaintat statelor membre UE o propunere prin care producătorii şi importatorii de autovehicule vor fi stimulaţi să comercializeze acest tip de vehicule la preţuri accesibile pentru pieţele din state membre cu venituri medii reduse, respectiv cu o valoare a PIB pe cap de locuitor sub 60% din media UE, la nivelul anului 2013, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului. Propunerea a fost înaintată marţi la Consiliul miniştrilor Mediului din UE de la Luxembourg.
„În mod concret, potrivit propunerii României, orice vehicul cu emisii reduse comercializat într-un stat membru care se regăseşte în această situaţie va avea o valoare echivalentă cu două vehicule comercializate în statele cu venituri medii ridicate, raportat la îndeplinirea ţintelor impuse industriei. Producătorii vor fi astfel stimulaţi, pentru îndeplinirea ţintelor, să susţină comercializarea vehiculelor la preţuri adaptate la puterea de cumpărare a cetăţenilor din statele cu venituri medii mai mici”, precizează sursa citată.
În context, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, a afirmat că în România, precum şi în alte state membre cu venituri medii reduse, creşterea cotei de piaţă a vehiculelor curate nu se poate atinge decât prin asigurarea acestor vehicule la un preţ accesibil pentru consumatori.
„Accesul consumatorilor la vehiculele curate este un element cheie în atingerea obiectivelor de către producători. Comportamentul consumatorilor este dictat în principal de către cost. În România, precum şi în alte state membre cu venituri medii reduse, creşterea cotei de piaţă a vehiculelor curate nu se poate atinge decât prin asigurarea acestor vehicule la un preţ accesibil pentru consumatori. De aceea, credem că este imperativ ca prin acest regulament să găsim o cale prin care producătorii de autovehicule să fie stimulaţi să ofere şi soluţii de mobilitate cu emisii scăzute de carbon cu costuri mici”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
În cadrul lucrărilor Consiliului miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană, reprezentaţii statelor membre au dezbătut propunerile pentru perioada următoare. Propunerea iniţială a Comisiei Europene, din noiembrie 2017, prevede reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 pentru autoturismele şi autoutilitarele noi până în 2030, cu un obiectiv intermediar vizând reducerea cu 15% până în 2025. În cadrul dezbaterilor, România, reprezentată de Graţiela Gavrilescu, a susţinut adoptarea ţintelor ambiţioase de reducere a emisiilor.
Agenda reuniunii a inclus şi adoptarea poziţiei comune a UE pentru Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP24) de la Katowice şi, de asemenea, pentru Conferinţa ONU privind diversitatea biologică (COP14 CBD). Ministrul Graţiela Gavrilescu a susţinut necesitatea atingerii unui numitor comun între statele membre.