Acasă MediuDezvoltare Durabila Eficiență energetică mai mult pentru companii

Eficiență energetică mai mult pentru companii

de L M

Măsurile pentru creșterea eficienței energiei au fost luate în special de companii, măsuri promovate împreună cu retehnologizările operate. Autoritățile locale sunt cele care au cele mai mari întârzieri în aplicarea directivei din acest domeniu. Acestea sunt concluziile Forumului Român de Eficiență Energetică, organizat de Govnet.ro.

„Consumul de energie primar a scăzut accentuat în ultimii 30 de ani, inclusiv după anii 2000 când creşterea economică a fost reluată. Un pic acest lucru este valabil şi pentru consumul final de energie”, a declarat Răzvan Grecu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE), la cea de-a patra ediţie a Forumului Român de Eficienţă Energetică.

„În ceea ce priveşte sectoarele, industria a scăzut consumurile, transportul este pe o pantă de creştere importantă, în timp domeniul rezidenţial rămâne constant. Ştim că au fost de-a lungul anilor idei că acest consum redus şi acest trend este cauzat de dezindustrializarea economiei. Într-un fel, probabil că este adevărat într-o bună parte, dar nu cred că este poza completă şi nu cred că ar trebui să neglijăm eforturile companiilor în principal de a investi în eficienţă energetică. Uitându-ne pe nişte date am observat că raportările statistice duc la concluzia că între 2000 şi 2015 România ar fi avut eficienţă energetică de tip tehnic de aproximativ 15 milioane tone echivalent petrol”, a spus Răzvan Grecu.

În ceea ce priveşte aşteptările pentru următorii 10 ani, acesta a spus că din punctul de vedere al eficienţei energetice putem vorbi de o zonă de incertitudine, atât în ceea ce privește evoluția consumului, cât și în ceea ce privește politicile publice pe care România vrea să le promoveze pentru anii 2030. De asemenea, este o zonă de incertitudine în ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor şi nu mă refer doar la zona de eficienţa energetică, ci este o zonă mult mai largă în zona de energie, dar este cu atât mai acută în zona de eficienţă energetică pentru că observăm că sunt foarte multe obstacole de natură fiscală, de natură financiară în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectelor importante de eficienţă energetică, a afirmat Răzvan Grecu.

Atenție la autoritățile locale

„În spațiul public nu se prea vorbește de eficiență energetică și schimbări climatice. Două sintagme intrinsec legate. Noi ca persoane, economie, societate, folosim energie și, implicit, suntem responsabili, într-o măsură mai mare sau mai mică de emisiile de gaze cu efect de seră. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt un indicator al eficienței energetice”, a declarat Dumitra Mereuță, consilier al ministrului Mediului. Potrivit acesteia, România și-a îndeplinit țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) impuse prin Protocolului de la Kyoto, „dar, în mare parte, rezultatele au fost date de către restructurarea economică”. Mereuță este de părere că aceste constrângeri, la nivelul comapaniilor, au avut și o parte bună, pentru că au generat investiții în eficiență energetică, pentru a rămâne competitive pe piață.

Pe de altă parte, Dumitra Mereuță și-a arătat nemulțumirea cu privire la faptul că „mereu când de pune problema schimbărilor climatice se arată cu degetul către Ministerul Mediului. În acest domeniu, Ministerul Mediului are responsabilități de monitorizare, de monitorizare a politicilor și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a spus consilierul, care a precizat,în acest context, că domeniul transporturi și-a dublat emisiile în perioada 2000-2014.

„Ar trebui să ne aplecăm și asupra aceea ce înseamnă eficiență energetică la consumatorul final. Cele mai mari oportunități în ceea ce privește eficiența energetică sunt la nivelul comunităților locale, pentru că acestea utilizează 80% din consumul total de energie, în special în mediul urban, cu toate implicațiile în emisiile de gaze cu efect de seră. Iar sectorul clădiri este cel mai important”, a spus Mereuță.

Consiliul ministerial susține că există fonduri care să susțină măsurile de creștere a eficienței energetice, implicit de reducere a GES. „La nivelul UE, în exercițiul bugetar 2014-2020, peste 20% din fonduri sunt destinate proiectelor cu componentă de protecția mediului: fie în ceea ce privește limitările emisiilor GES, fie adaptarea la schimbările climatice. Noi ne amintim de schimbările climatice numai când suferim în urma fenmenelor hidro-meteorologice extreme”, a punctat Mereuță.

Probleme cu asigurarea energiei

Compania Alro Slatina este unul dintre cele mai bune exemple în ceea ce privește investițiile în creșterea eficienței energetice, în condițiile în care societatea este cel mai mare consumator de curent din România. Investițiile au vizat toate sectoarele companiei, de la prelucrarea primară a aluminiului, la instruirea personalului, după cum susține Gheorghe Dobra. președinte CA Vimetco. „În Europa, Alro și-a îmbunătățit poziția în ceea ce privește reducerea emisiile de CO2 în producția de aluminiu primar, de la locul 6 în perioada 2007-2008, la locul 3 în 2013-2014”, a spus Dobra.

„Performanțele înregistrate sunt rezultatul investițiilor realizate de companie în programele de eficiență energetică, reducerea consumurilor specifice și a altor materii prime, precum și cele de protecția mediului pentru reducerea masivă a emisiilor. Consomitent, au fost realizate investiții în retehnologizare, cu echipamente și tehnologii “state of art”, ultimele disponibile pe piață”, a spus Dobra, care a precizat că la rezultate a construit și instruirea managementului în însușirea și aplicarea de noi concepte în organizare.

Întrebat despre părerea sa cu privire la evoluția prețului energiei, care a crescut foarte mult în acest an, Gheorghe Dobra consideră că „ceva nu funcționează”. „Prețurile la enegie nu ne-au afectat, pentru că noi am făcut contracte de anul trecut. Ne va afecta la anul”, a spus Dobra. El nu a avut o poziție tranșantă în ceea ce privește contractele bilaterale pe termen lung, considerate, la acest moment, o necesitate pentru asigurarea investițiilor în domeniul energetic. „Eu am încercat să analizez situația și din alte țări. În UE, singura țară care are contracte 100% pe bursă este România. Altele au un grad mai mare sau mai mic de tranzacționare pe bursă. Probabil că asta este soluția. Probabil că nu suntem numai noi care nu ne vom asigura energia. Nu știu care este situația, dar atât timp cât nu poți să-ți asiguri energia, ceva nu funcționează. 40-50% din energie se tranzaționează pe Piața Zilei Următoare (PZU), care este o piață penalizatoare. Am fost informat mare cantitate de enegie se mută pe piața de echilibrare, care este și mai rău. Deci, ceva nu funcționează”, a tras concluzia Gheorghe Dobra.

Pachete de servicii

„Am auzit des expresia că avem foarte mare potențial în zona eficienței energetice. În limbaj corporatist, asta înseamnă că nu ai făcut mai nimic, dar încă mai ai ocazia să faci ceva”, a declarat Doina Vornicu, membru în conducerea CEZ România. „În România, instituțiile, autoritățile, consumatorii nu sunt convinși de utilitate. Avem și limitări legale; parteneriatul public privat nu funcționează și până nu va funcționa probabil că nu vom face pași însemnați în această direcție. Tot mai multă lume începe să se uite la economisire și eficiență energetică, din cauza variațiilor de costuri”, a spus Vornicu.

„Chiar dacă un alt distribuitor nu ar fi interesat în scăderea consumului, Grupul CEZ este interesat să investeasccă în eficiență energetică, să instruiască, să informeze consumatorii despre această posibilitate, să investească alături de consumatori în proiecte interesante pentru creșterea eficienței energetice. Este în interesul nostru să fim alături de consumatori, și acum și peste 10 ani”, a punctat oficialul CEZ.

„Noi credem într-un concept integrat. Experiența noastră ne poate ajuta să oferim în piață un pachet integrat care să îl elibereze pe clientul nostru de anumite dureri de cap și să-i oferim rezultatul final – factură redusă, niște procese optimizate și un cost de energie per produsul final redus. Cu aceasta încercăm să ne diferențiem de ceilalți participanți în piață”, a completat Doina Vornicu.

Cea de-a patra ediţie a Forumului Român de Eficienţă Energetică a adus în discuţie atât oportunităţile, cât şi provocările întâlnite pe parcursul implementării programelor dedicate eficientizării consumului de energie, reunind la Bucureşti persoane-cheie din rândul specialiştilor şi autorităţilor din acest sector – reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor de reglementare şi companiilor private.

din aceeasi categorie