Acasă Economie Distribuitorii de bunuri vor includerea lor printre beneficiarii OUG 130/2020

Distribuitorii de bunuri vor includerea lor printre beneficiarii OUG 130/2020

de L M

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) atrage atenția asupra situației critice în care se află firmele din domeniu din cauza crizei sanitare. În plus, nici nu pot accesa fondurile de externe nerambursabile, pentru că, prin OUG nr. 130/2020, acestea au fost excluse de la finanțare, chiar dacă transportul și depozitarea mărfurilor, activități din amonte de distribuție, intră în categoria domeniilor eligibile. De aceea, ACDBR solicită decidenților, inclusiv premierului Ludovic Orban, să rectifice OUG nr. 130/2020, astfel încât și firmele de distribuție să poată accesa fonduri de redresare economică.

„ACDBR a semnalat de la începutul lunii aprilie dificultățile cu care se confruntă în piață distribuitorii de bunuri de larg consum, generate prioritar de închiderea sistemului HoReCa, acesta fiind unul dintre canalele noastre de comerț, alături de magazinele de proximitate independente. Când au fost închise restaurantele, cifrele de afaceri ale distribuitorilor au avut scăderi între 100% și 20% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Dacă HoReCa suferă economic și distribuția suferă proporțional similar”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Asociația a ținut să atragă atenția că, încă din 19 martie 2020, Comisia Europeană a adoptat „Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contexul actualei epidemii de COVID-19”. Prin aceasta, se instituie posibilitatea ca statele membre să asigure accesul la finanțare al întreprinderilor aflate în dificultate din cauza crizei sanitare.

„Nivelul scăzut de competență profesională în unele ministere (agricultură, economie, fonduri europene) și nesocotirea concluziilor dialogului cu asociațiile profesionale și patronale golesc de conținut prevederile OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile”, susține asociația. Potrivit comunicatului, ordonanța instituie granturi pentru capital de lucru și pentru investiții „pentru anumite sectoare economice fără fundamentare economică prealabilă, (…) iar criteriile de selecție sunt neabordabile de multe dintre IMM-uri”.

ACDBR arată că principalele coduri CAEN specifice activității de distribuție de bunuri de latg consum nu figurează în anexele OUG nr. 130/2020, deși acestea nu sunt interzise la eligibilitate pentru finanțări din fonduri europene.

„Această OUG, neavând o fundamentare economică, pe de-o parte, creează discriminare între sectoarele economice și, pe de altă parte, prioritizează anumite sectoare economice total irelevante în contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19”, spu distribuitorii. Ei arată că, respectând OUG nr. 130/2020, beneficiază de sprijin firmele care se ocupă cu vânzarea cu amănuntul a armelor și munițiilor. Pe de altă parte, distribuitorii nu au acces la acest program, dar transportatorii și depozitarii da, astfel că nu este tratat unitar întregul lanț.

„ACDBR contribuie în context macroeconomic la asigurarea securității alimentare și la diminuarea deficitului de balanță comercială ale României prin supraviețuirea comerțului tradițional (independent), în contextul în care peste 65% din comerțul cu bunuri de lar consum pe teritoriul național se realizează prin supermagazinele firmelor multinaționale”, se arată în comunicat.

Asociația reprezintă, prin membrii săi, 1,36 miliarde euro cifră de afaceri a unor companii 100% românești, acoperă 35% din distribuția comerțului tradițional și reunește circa 11.000 de angajați.

În aceste condiții, „milităm pentru nerestricționarea vreunui cod CAEN în OUG 130/2020, cu excepția domeniilor expre interzise prin reglementări europene”, asociația anunțând că va continua demersurile pentru îndeplinirea obiectivului, de modificare a ordonanței și de includere a distribuitorilor de bunuri între firmele ce pot primi ajutor de stat.

 

din aceeasi categorie