Acasă Stiri ExterneEuropa Disputele Duro Felguera – Romelectro și OUG 114/2018 duc Romgaz la Ambasada Spaniei

Disputele Duro Felguera – Romelectro și OUG 114/2018 duc Romgaz la Ambasada Spaniei

de M G

Acționarii Romgaz au aprobat achiziționarea de servicii juridice pentru reprezentarea companiei într-un posibil litigiu cu asocierea Duro Felguera (Spania) și Romelectro, constructorii termocentralei de la Iernut. Mai mult, situația a fost semnalată și Ambasadei Spaniei la București, după cum ne-au confirmat oficialii Romgaz. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri, atât ca urmare a unor neînțelegeri între partenerii Duro Felguera și Romelectro, cât, mai ales, a unei prevederi din OUG 114/2018 privind majorarea la 3.000 lei a salariului minim în construcţii, ceea ce conduce fie la creșterea sumelor pe care Romgaz ar trebui să le plătească, fie la pierderi substanțiale ale consorțiului.

Reamintim, la sfârșitul anului 2016, producătorul naţional de gaze, Romgaz, a semnat un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei centrale noi, în ciclu combinat, cu turbine cu gaze, pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Noua termocentrală va avea o capacitate instalată de 430 MW și un randament superior. Echipamentele principale (fabricate de către General Electric) sunt livrate de Duro Felguera, iar Romelectro se ocupă de lucrările de construcţii-montaj, de partea de inginerie de detaliu şi de livrarea echipamentelor auxiliare.

Aproximativ 75% din costurile centralei reprezintă finanțare proprie Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii (PNI).

La începutul lunii august, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, declara că majorarea salariului minim în construcții prevăzută de OUG 114/2018 a provocat unele întârzieri și blocaje proiectului de construcție a noii termocentrale de la Iernut, întrucât a crescut costurile cu forța de muncă ale firmelor care lucrează la proiect. „Facem ședințe săptămânale de comandament cu contractorii și mai facem și lunar. Eu i-am adunat pe toți contractorii – General Electric, Duro Felguera și Romelectro – ca să vedem cum reducem întârzierile. Ceea ce ne-a impactat a fost prevederea din OUG 114/2018 cu privire la majorarea salariului minim în construcții. A fost o instrucțiune de aplicare, trebuia să mai urmeze o instrucțiune, care n-a mai fost dată. Firmele s-au blocat puțin”, arăta Volintiru.

 

El a spus atunci că, pentru a accepta o mărire de tarif pentru lucrările de la Iernut, Romgaz a cerut, având în vedere și restricțiile legislative pe care le are compania la care statul este acționar majoritar, o situație detaliată pe fiecare contractor și subcontractor în parte, cu costurile suplimentare generate de OUG 114. „Ei n-au fost pregătiți să dea această situație. Pe de altă parte, și ei au dreptate, niciodată nu s-a pus problema devizului, atâta vreme cât proiectul este de tip „livrare la cheie”. Așa este definit și în contract, și peste tot. Și așa am ajuns într-un blocaj. Și i-am adunat pe toți contractorii să semnăm un act adițional, prin care să putem să deblocăm această situație. E foarte greu pentru firme să producă peste noapte situații pe fiecare om în parte, pentru evaluarea costurilor suplimentare generate de OUG 114. Eu, la rândul meu, nu pot să aștept ca firmele să facă aceste justificări din spate. Și atunci am apelat, în primul rând, la partea de juridic și la cea de management de proiect: Haideți să vedem cum o deblocăm. Ca să putem să grăbim lucrurile, pentru că ne doare pe toți. Chiar și cu întârzieri, proiectul trebuie finalizat”, a explicat CEO-ul Romgaz la acel moment.

Cum lucrurile se pare că nu s-au “desțelenit“, Romgaz a cerut acționarilor aprobarea pentru achiziționarea de servicii juridice pentru reprezentarea companiei într-un posibil litigiu cu asocierea Duro Felguera și Romelectro. Iar situația a fost semnalată și Ambasadei Spaniei la București.

 

 

 

din aceeasi categorie