Acasă Analize Discriminare la carburanţi  

Discriminare la carburanţi  

de GM

pompa carburantiUn număr de 20.114 firme din sectorul transporturilor vor beneficia de o reducere la plata accizei suplimentare de 7 eurocenţi aplicată de la 1 aprilie 2014, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG) iniţiat de Ministerul Finanţelor. Potrivit proiectului, acestor agenţi economici li se vor returna 4 din cei 7 eurocenţi. Ceea ce reprezintă o discriminare a populaţiei (care va plăti, în continuare, aceeaşi acciză) faţă de companii! De remarcat, conform unor date neoficiale, acciza în plus aplicată carburanţilor nu şi-a atins efectul, adică o majorare a veniturilor la buget. Ba, dimpotrivă, veniturile au scăzut. La o scădere a vânzărilor de carburant de 13%, veniturile din acciza suplimentară ar fi fost anulate. Se pare că transportatorii, cel puţin cei care fac livrări externe, au început să alimenteze în afara ţării, iar populaţia a început să meargă cu transportul în comun, astfel că vânzările de carburanţi au scăzut cu mult peste 13%, ajungând la 16%! În aceste condiţii, guvernanţii „şi-au aminit” că promiseseră o diminuare a taxării pentru transportatori. De remarcat, restituirea de accize nu se acordă transportatorilor care înregistrează datorii la bugetul general consolidat. În schimb, transportatorii europeni sunt exceptaţi de la această cerinţă, chiar dacă au datorii faţă de bugetele ţărilor unde companiile au reşedinţa. Adică o discriminare în plus!

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat în cadrul căreia se va face returnarea unei părţi din acciza suplimentară este 4 aprilie 2014 – 31 martie 2019, inclusiv, iar bugetul alocat este de 3,022 miliarde de lei. Pentru anul 2014, bugetul alocat acestei scheme de ajutor este de 282,5 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării.

„Numărul total estimat al operatorilor economici care urmează să beneficieze de ajutor de stat, prin intermediul acestei scheme, este de 20.114, respectiv operatorii economici stabiliţi în România, care nu au datorii la bugetul de stat, la care se adaugă operatorii economici nerezidenţi. Estimarea de 20.114 operatori economici beneficiari ai ajutorului de stat poate fluctua în funcţie de numărul operatorilor care nu deţin carduri de gestiune a alimentărilor sau rezervoare proprii dotate cu dispersoare electronice pentru distribuţie şi de numărul operatorilor care îşi plătesc obligaţiile restante la bugetul de stat consolidat”, se arată într-un comunicat al Finanţelor.

Ministerul Finanţelor Publice a avut consultări cu organizaţiile patronale ale transportatorilor de mărfuri şi de persoane, în vederea fundamentării schemei de ajutor de stat pentru restituire de accize.

„Proiectul de Hotărâre de Guvern stabileşte condiţiile şi documentele necesare pentru ca operatorii economici şi vehiculele să îndeplinească criteriile de eligibilitate pentru restituirea de accize. Aceste condiţii sunt stabilite în mod diferenţiat, în funcţie de locul în care sunt stabiliţi operatorii economici, respectiv în România sau în alte state membre, precum şi în funcţie de tipul vehiculelor”, mai spun cei de la Finanţe.

Prima etapă presupune înregistrarea operatorilor economici care doresc să solicite restituirea de acciză, în condiţiile acestui act normativ, în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize.

Înregistrarea presupune depunerea la Autoritatea Rutieră Română, o singură dată, cu ocazia înregistrării, a unei serii de documente prin care operatorii economici fac dovada eligibilităţii lor şi a vehiculelor pe care le deţin.

Autoritatea Rutieră Română (ARR) verifică atât eligibilitatea operatorului economic, cât şi pe cea a vehiculelor pe care le deţine (din punctul de vedere al licenţierii, tonajului, altor condiţii prevăzute de lege).

Nu se încadrează în categoria beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat operatorii economici care se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau dizolvare, declaraţi inactivi sau care au intrat în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerţului, cei care au avut decizii de recuperare a ajutorului de stat, precum şi cei care se află în dificultate, conform reglementărilor Comisiei Europene.

Autoritatea Rutieră Română a fost desemnată administrator al schemei de ajutor de stat, având în vedere faptul că deţine baza de date care include toate informaţiile necesare stabilirii eligibilităţii operatorilor economici şi a vehiculelor deţinute de aceştia.

În a doua etapă a procedurii, ARR verifică documentele, în sensul corelării informaţiilor dintre cantităţile de motorină menţionate în facturi şi cele pentru care se face solicitarea de restituire. Dacă aceste cantităţi corespund şi sunt îndeplinite toate condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, ARR emite decizia de restituire, pe care o comunică atât operatorului economic, cât şi Ministerului Finanţelor Publice. MFP are calitatea de ordonator principal de credite şi virează suma de bani de care operatorul economic beneficiază prin această schemă de ajutor de stat.

Cererea de restituire a accizei se depune pentru un trimestru calendaristic, începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se solicită restituirea, dar nu mai târziu de un an de la această dată.

La cererea de restituire, operatorii economici anexează o serie de documente: certificat de înregistrare fiscală, documente din care rezultă că deţin card de gestiune a alimentărilor cu motorina sau, în cazul în care au staţie de alimentare proprie, să dovedească faptul că aceasta este dotată cu dispersor electronic pentru distribuţie, facturile de achiziţie a motorinei, dovada plăţii facturilor prin instrumente de plată bancare.

Controalele ulterioare cu privire la realitatea informaţiilor prezentate în administrarea schemei de ajutor de stat se efectuează de către ANAF, potrivit Codului de Procedură Fiscală. Actul normativ nu precizează cum va controla Fiscul românesc datele furnizate de transportatorii turci sau olandezi care alimentează în România şi cer recuperarea accizei!

din aceeasi categorie