Acasă Analize Din ciclul ”Să nu ne doară capul”! Astăzi: despre cum vor guvernanții să modifice Codul Fiscal ”fără dureri de cap”

Din ciclul ”Să nu ne doară capul”! Astăzi: despre cum vor guvernanții să modifice Codul Fiscal ”fără dureri de cap”

de M G

Toată comunitatea de afaceri se plânge – și nu de azi, de ieri! – că autoritățile române modifică legi după cum le taie capul, fără să se consulte cu nimeni! La prima vedere, pare în ordine: sunt autorități, știu ce e bine și ce nu pentru poporul ăsta! Din păcate, nu-i așa! Pentru că, indiferent cât de bine intenționați sunt reprezentanții autorităților, într-un fel se văd lucrurile dintr-un birou de minister și în alt fel din economia reală! Chiar și o virgulă pusă aiurea poate schimba radical o prevedere legală, cu repercusiuni enorme asupra companiilor și angajaților! De aceea cerem insistent ca, orice modificare, a oricărui act normativ, sau orice nouă legislație se adoptă să se facă doar cu consultarea specialiștilor din piață! Pentru că mâine s-ar putea ca autorităților să le ”trăznească prin cap” să taxeze toate pensiile și toate salariile,indiferent cât sunt de mari sau de mici, fără să întrebe pe nimeni!

Nici n-a apărut bine în spațiul public proiectul de lege ”al austerității”, că guvernanții mai vin cu ”o bombă”: modificarea Codului Fiscal, în așa fel încât să poate face ce vor, când vor, fără să le doară capul!

Potrivit actualului Cod Fiscal, ”prezentul cod se modifică și se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României”. Ceea ce înseamnă, chiar dacă într-o mică măsură, predictibilitate pentru companii și populație. Comisia Europeană, de exemplu, are termene mult mai largi, în așa fel încât țările, companiile, oamenii să se poată adapta la noile prevederi legale. De exemplu, anul acesta s-a adoptat o directivă prin care, începând cu anul 2035, nu se mai pot vinde în Uniunea Europeană mașini noi pe benzină și motorină. Adică s-a adoptat un act normativ ce va intra în vigoare peste 12 ani! Cele 6 luni cerute de Codul Fiscal actual par nimic pe lângă termenele europene!

Totuși, pentru guvernanții noștri, și 6 luni pare un timp mult prea îndelungat! Într-un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG), autoritățile vor să renunțe și la acest termen! ”Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile alin. (4) intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanțe de urgență”. Ce predictibilitate? Ce stabilitate? Ce planuri de afaceri? Dacă Guvernul are nevoie, se face pe loc!

Pe de altă parte, Codul Fiscal prevede că ”în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”. De asemenea, că ”fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României” (n.r. – practic, sunt referirile la termenul de 6 luni și de 1 ianuarie”).

Proiectul de OUG prevede că ”fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României, precum și modificările şi/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, în situații extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor Uniunii Europene și a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european”.

Noi înțelegem că statul are nevoie de bani! De altfel, în preambulul noii OUG de modificare a termenelor din Codul Fiscal, se arată că, în anul 2024, ”în lipsa unor măsuri fiscal bugetare (…) nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 mld lei”. De asemenea, se vorbește despre ”situația financiară dificilă a României reflectată în contul de execuție bugetară, în care la data de 30.06.2023 în ceea ce privește deficitul bugetar a fost înregistrat un procent de 2,32% din PIB, respectiv suma de aproximativ 37 mld lei la cheltuieli publice mai mare decât evoluția veniturilor publice încasate la bugetul general consolidat (…), precum și despre faptul că ”România se află în procedură de deficit excesiv, în condițiile în care a înregistrat un deficit bugetar de 4,4% din PIB în anul 2019, ceea ce a dus la inițierea propunerii Comisiei Europene (CE) din martie 2020, înainte de activarea clauzei generale derogatorii la nivelul UE (n.r. – România se află în procedură de deficit excesiv). Conform recomandării formulate de CE și adoptate de Consiliu în data de 18 iunie 2021, România trebuie să pună capăt situației de deficit excesiv până cel târziu în 2024, țintele de deficit ESA stabilite de Consiliu fiind de 4,4% din PIB pentru 2023 și 2,9% din PIB pentru 2024”.

De aceea înțelegem că statul are nevoie de bani! Din păcate, același stat nu face nimic să taie cheltuielile aiurea pe care le face! Singura soluție găsită de autorități este de a crește veniturile, prin majorarea taxelor sau aplicarea de noi impozite!

Până acum, s-a vorbit despre taxarea suplimentară a companiilor. Pare că autoritățile se gândesc că românii care, încă, mai locuiesc aici, ar lucra în altă parte, nu la companii din România, care, din cauza noilor taxe, ar putea intra în faliment, iar românii să rămână fără loc de muncă și, în consecință, fără salarii! Vor primi, în schimb, ajutor de șomaj. De la bugetul statului! Halal gândire!

Dar dacă autoritățile se gândesc să taxeze în plus pensiile și salariile tuturor românilor, nu doar pe cele speciale? O vor putea face ”fără dureri de cap”! De mâine, prin aplicarea prevederilor proiectului noii OUG, toate salariile și pensiile ar putea fi taxate – că așa vor guvernanții, să se modifice Codul Fiscal de azi, pe mâne – cu 90%! Și nimeni n-ar avea ce să le spună!

De aceea ne gândim că nu e rău ”să-i vină românului – autorităților – mintea cea de urmă” și să lase în pace Codul Fiscal în ceea ce privește termenele de la care pot fi aplicate modificări! Și să consulte specialiștii din piață în momentul în care vor să modifice legislația, indiferent de domeniu!

din aceeasi categorie