Acasă Stiri InterneHidro Din ciclul “gura păcătosului“: Bădălău către liberali: “De ce vreţi să vindeţi Hidroelectrica? Căpuşaţi-o în continuare“

Din ciclul “gura păcătosului“: Bădălău către liberali: “De ce vreţi să vindeţi Hidroelectrica? Căpuşaţi-o în continuare“

de M G

În cadrul audierilor din Parlament, încă ministrul Economiei, Niculae Bădălău, pare că i-a propus ministrului desemnat de PNL pentru portofoliul Economiei şi al Energiei, Virgil Popescu, „o soluție PSD” pentru Hidroelectrica: să o căpuşeze, nu să o vândă!

„Au reuşit colegii mei să o scoată la lumină (n.r. – să scoată Hidroelectrica din insolvenţă). Vreau să vă spun că Hidroelectrica este perla… (n.r. – parlamentarii din sală au completat: „sectorului energetic românesc”). S-a scos din insolvenţă. În momentul ăsta produce o energie curată şi ieftină şi dumneavoastră nu mai vreţi s-o căpuşaţi, vreţi să o vindeţi cu totul, ceea ce mi se pare extrem de ciudat. De ce nu vreţi să vindeţi şi Oltenia (n.r. – Complexul Energetic Oltenia) sau Hunedoara (n.r. – Complexuul Energetic Hunedoara) sau altceva? Pentru ce?”, a întrebat Nicuulae Bădălău. El a amintit că Hidroelectrica aparţine 80% statului român, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

„Hidroelectrica trebuie să rămână a statului român, pentru a avea siguranţă în energie. De ce ţineţi să o listaţi, să o vindeţi? Căpuşaţi-o în continuare”, a mai spus Niculae Bădălău.

Acesta a mai pus o întrebare: „Cum veţi negocia o energie ieftină la gaz, ţinând cont că 20% din gazul consumat la nivelul ţării vine de la Gazprom? Cum veţi reuşi această negociere?”. El nici nu a aşteptat răspunsurile ministrului desemnat, ci a adăugat: „Am să dau un vot împotrivă pe superficialitatea cu care aţi scris acest program”.

La finalul audierilor, ministrul desemnat pentru acest portofoliu, Virgil Popescu, a declarat jurnaliştilor că Niculae Bădălău a confundat listarea la bursă a unui pachet minoritar de acţiuni, aşa cum se doreşte la Hidroelectrica, cu vânzarea companiei. „Hidroelectrica se va regăsi în portofoliul Ministerului Economiei. Nu vrea nimeni să o vândă. Din păcate, domnul ministru Bădălău confundă listarea la bursă cu vânzarea. Va fi listat un pachet de 5-10%, dar acest lucru nu înseamnă vânzarea companiei Hidroelectrica. Înseamnă că Hidroelectrica va avea capitalizare să facă achiziţii; vedeţi că sunt oportunităţi în piaţă, se vinde CEZ, se vinde Enel, de ce să nu facem acest lucru?”, a spus Popescu.

De altfel, Hidroelectrica are în plan încă din 2013 listarea la bursă a unui pachet minoritar de acţiuni, obiectiv aprobat prin Hotărâre de Guvern şi susţinut inclusiv în timpul guvernării PSD-ALDE.

din aceeasi categorie