Acasă Analize Din ciclul ”de nepătruns sunt căile autorităților române”. Azi: cum până și președintele țării ar putea să ceară ajutor de consumator vulnerabil!

Din ciclul ”de nepătruns sunt căile autorităților române”. Azi: cum până și președintele țării ar putea să ceară ajutor de consumator vulnerabil!

de M G

Nu mai este nicio noutate că funcționarul public român, dar și șefii instituțiilor, de la șef de birou, la ministru și prim-ministru ajung, de fapt, să-și bată joc nu numai de munca lor, dar și de bieții cetățeni! Potrivit normelor de aplicare a noii legi privind consumatorul vulnerabil de energie, până și președintele, primul ministru sau directorii generali de companii naționale pot să fie beneficiari ai ajutoarelor de încălzire!

În Monitorul Oficial au fost publicate normele de aplicare a noii legi privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie (legea 226/2021). Pentru o primărie, indiferent dacă este vorba despre București, Cluj sau Cuca Măcăi, hârtiile pe care trebuie să le completeze sunt de-a dreptul împovărătoare. Și, ca și cum n-ar fi de ajuns, aproape toate documentele, potrivit acestor norme, trebuie trimise ”în scris și în format electronic”!!! Nu înțelegem de ce, în secolul XXI și cu internet de mare viteză dacă nu în fiecare casă, măcar la fiecare colț de stradă, autoritățile mai cer documente și în scris! Pe de altă parte, tot autoritățile se miră că, de exemplu la începutul fiecărui an, se fac cozi imense la ghișee, la plata impozitelor! Toată lumea se întreabă de ce nu plătesc românii prin bancă sau prin mijloace electronice. Acum ne-am lămurit! Uite d-aia! Pentru că și de partea cealaltă a ghișeului lucrurile se întâmplă la fel! Instituțiile statului, funcționarul român au nevoie de documente și în scris. Atunci să nu ne mai mirăm că și bietul cetățean vrea același lucru ca și autoritățile: ”dovada”! În scris!

Aceleași norme de aplicare a Legii 226/2021 prevăd că unele documente se întocmesc în 3 exemplare originale și se transmit la diverse entități! Fiind vorba de originale, este clar că acestea sunt numai în scris!

Totuși, cea mai ciudată anexă ce trebuie completată și transmisă este cea pe care trebuie să o completeze beneficiarul ajutorului de încălzire. Lăsând la o parte că sunt 14 pagini, unele dintre acestea au prevederi de-a dreptul aberante!

Sigur, cei care cer bani din bugetul statului, chiar și sub formă de ajutoare, trebuie să demonstreze că au dreptul să ceară aceste ajutoare! Ce nu înțelegem este de ce autoritățile au trebuit să reprducă întocmai documentele din Codul Fiscal! Pentru că, din cele 14 pagini, de fapt trebuie completat foarte puțin! Și asta pentru că autoritățile s-au hotărât să nu-și bată capul prea tare și au luat cu ”copy/paste” ce apare în declarația unică de venit!

Și-uite așa, la capitolul ”categoria de venituri”, apar tot soiul de absurdități! Potrivit normelor de aplicare a Legii 226/2021, pot cere ajutoare de încălzire medicii, avocații, consultanții de plasament în valori mobiliare, administratorii și directorii companiilor naționale cum sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz! Ca și cum n-ar fi de ajuns, în această anexă sunt prevăzute și veniturile realizate din ”indemnizațiile din activități desfășurate ca urmare a unei funcții de demnitate publică”! Funcții de demnitate publică, potrivit legislației în vigoare, sunt cea de președinte al țării, de prim ministru, de deputat, senator, ministru etc.! Ceea ce înseamnă că acelora care au întocmit, dar și celor ce au aprobat aceste norme de aprobare a Legii 226/2021 le-a trecut prin cap că președintele țării, Klaus Iohannis, sau Florin Cîțu, Raluca Turcan, Cseke Attila, Virgil Popescu și Dan Vâlceanu (miniștrii care au semnat hotărârea de Guvern cu normele de aplicare a legii) ar putea cere ajutoare de încălzire!

Dacă înțelegem că trebuie dat socoteală pentru cum se cheltuie banii țării și că autoritățile se gândesc să nu apară ajutoare necuvenite, nu înțelegem de ce nu au simplificat această anexă! Pentru că, dacă au grijă de banii țării, această anexă nu face decât să arate o totală desconsiderare față de banii țării!

Potrivit notei de fundamentare a Legii 226/2021, în România ar fi aproape 430.000 de consumatori vulnerabili de energie. Ceea ce înseamnă că, pentru 430.000 de cereri, se tipăresc aiurea minim 1,5 milioane de hârtii! Pentru că le-a fost mai comod funcționarilor, dar și miniștrilor, să lase documentele în această formă! Dacă tot făceau norme noi, special pentru aplicarea Legii 226/2021, de ce nu au modificat și anexa?! În loc de 4 pagini, câte sunt pentru ”categoria de venituri”, puteau să întocmească una singură! Dacă la această aberație adăugăm și toate celelalte documente, ce trebuie transmise și în scris, ba unele trebuie întocmite și în 3 exemplare originale, la nivelul întregii țări ajungem la cifre astronomice doar din hârtia și tiparul ce trebuie folosite! Și plătite, toate, din bugetul țării!!!

Cam așa au grijă autoritățile de banii țării: pe de-o parte sunt mai catolici decât papa, iar, pe de altă parte, dau dovadă de o lipsă de responsabilitate ieșită din comun!

din aceeasi categorie