Acasă Analize Din ciclul ”cap avem, minte ce ne mai trebuie!” Azi, despre cum autoritățile falimentează Complexul Energetic Oltenia, ne scumpesc curentul și ne și lasă în întuneric!

Din ciclul ”cap avem, minte ce ne mai trebuie!” Azi, despre cum autoritățile falimentează Complexul Energetic Oltenia, ne scumpesc curentul și ne și lasă în întuneric!

de M G

Este absolut lăudabilă intenția autorităților de a ajuta populația și firmele în această perioadă în care prețurile la curent electric și gaze naturale pur și simplu au luat-o razna! Din păcate, se dovedește, o dată în plus, că ”și iadul e pavat cu intenții bune”! Pentru că, intenția de a ajuta se transformă, de fapt, într-un mare eșec! Creeză probleme în plus, pe care nu știm cine ar mai putea să le rezolve! Printre altele, bagă în faliment Complexul Energetic Oltenia. Și, mai mult, în loc să scadă, ne scumpesc energia electrică! Ba ne poate lăsa și în întuneric! Așa se întâmplă când tot felul de nepricepuți își dau că părerea și, în plus, nici nu-i ascultă pe specialiști!

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, 118/2021, care, după cum îi spune și numele, stabilește o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Totul bun și frumos! La prima vedere! Pentru că, la o privire mai atentă, lucrurile nu mai sunt la fel de bune și frumoase! S-a spus că, în Parlament, pe unde trebuie să treacă orice ordonanță aprobată de Executiv, va fi modificat actul normativ, în așa fel încât să fie îndreptate toate neajunsurile.

N-a fost să fie așa! Prima Cameră sesizată, Senatul, a reușit ”performanța” de a face din Ordonanță o problemă și mai mare!

Un exemplu în acest sens îl reprezintă articolul privind suprataxarea producătorilor. ”În perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%”. Ar părea o măsură compensatorie, care, cumva, ar contrabalansa veniturile ”nemeritate” ale producătorilor. Pentru că aceștia se trezesc cu foarte mulți bani în plus în conturi, fără să depună niciun efort! Și asta doar pentru că s-a majorat până la cer prețul electricității!

Din păcate, nu este tocmai așa! Lăsând la o parte cifra ”450” (lei/MWh), pe care nu știm de unde au scos-o senatorii, un impozit de 80% peste acest prag va duce Complexul Energetic Oltenia direct în faliment!

Într-o declarație la un post de televiziune local, directorul general al companiei, Daniel Burlan, declara, luna trecută, că la CEO costul de producție este de aproximativ 520 lei/MWh (evident, în acest cost sunt incluse și certificatele CO2, care, în prezent, se tranzacționează la circa 60 euro/certificat, adică aproximativ 300 lei/certificat). Dacă nu ar include acest cost al certificatelor în prețul de vânzare, anul viitor CE Oltenia ar trebui să ceară ajutor de la stat, pentru achiziționarea acestora, așa cum a făcut și anul acesta. Numai că, anul viitor s-ar putea să nu-l mai primească! În 2020 a primit 251 milioane de euro, iar în 2021 – alte 241 milioane de euro tocmai pentru a achiziționa certificatele de carbon. Dar, anul acesta ajutorul de stat a fost condiționat de prezentarea unui plan de reorganizare. Încă se discută la Bruxelles asupra acestui plan, care n-a fost deocamdată aprobat! Ceea ce face greu de presupus că anul viitor Complexul Energetic Oltenia va mai primi vreun ajutor pentru plata certificatelor de poluare!

Astfel, CE Oltenia trebuie să vândă energia cu minim 520 lei/MWh. Dar, pentru diferența dintre 450 lei/MWh și 520 lei/MWh, va trebui să plătească un impozit suplimentar de 80%. Ceea ce înseamnă fie că producătorul de energie pe bază de lignit va intra pe pierderi masive și, în final, în faliment, fie, ca să-și acopere impozitul, va fi obligat să vândă la minim 800 lei/MWh! La 800 lei/MWh, aplicând un impozit de 80% pe diferența până la 450 lei/MWh, înseamnă că producătorului de energie îi rămân fix 520 lei/MWh (restul fiind reprezentat de impozitul ce merge la stat).

Uite-așa, din condei, senatorii reușesc trei performanțe deodată: să crească și prețul curentului electric pentru consumatori (pentru că toți ceilalți producători nici nu se vor gândi să vândă mai ieftin de 800 lei/MWh), să bage și CE Oltenia în faliment și pe noi toți într-un black out de toată frumusețea! Sau, măcar pe unii, în întuneric!

De altfel, suntem convinși că aceleași calcule le-au făcut și alții! De exemplu, după ce, pe 18 octombrie, senatorii au adoptat această modificare a OUG 118/2021, CE Oltenia n-a mai obținut vreun preț bun pentru energia produsă! Pe 20 octombrie a ieșit cu ofertă de vânzare, pentru 5 MW în bandă, în perioada 01.10 – 30.06. 2022 (care cuprinde și o mare parte a perioadei de aplicare a Ordonanței), prețul cerut de producător fiind de 900 lei/MWh. A fost o singură ofertă de cumpărare, la prețul de 800,57 lei/MWh! Un pic peste cei 800 lei/MWh, care asigură break even-ul pentru Oltenia!

Un lucru este cert: fiind în negocieri cu Bruxelles-ul, CE Oltenia nu-și permite să vândă sub costuri! Mai bine nu mai produce deloc, pentru că nu ar avea pierderi așa mari! Da, dar dacă nu produce, de unde luăm energia? Se poate spune că din import. Din păcate, capacitatea de import este limitată. Deja importăm aproape la capacitate maximă! Fără CE Oltenia, care asigură aproximativ 15% din necesarul intern (circa 1.200 – 1.300 MWh/h), unii consumatori vor trebui închiși!

Și, ca și când n-ar fi destul, o limitare a marjei furnizorilor îi poate determina pe aceștia să exporte energia achiziționată. Mai ales că exportul nu poate fi interzis! Până la urmă, vorbim de o Uniune Europeană și de o Uniune Energetică! Ceea ce ar determina o penurie și mai mare de energie electrică, o majorare și mai mare a prețurilor și, probabil, închiderea și mai multor consumatori!

Și-uite-așa, pentru că nu se consultă cu specialiștii din domeniu, oamenii politici reușesc să facă zob nu numai sectorul energetic, nu numai economia, ci și securitatea țării! Să sperăm că deputații vor fi mai cu băgare de seamă și vor rezolva problemele introduse de senatori!

din aceeasi categorie