Acasă Economie Din 3 mai, Romgaz preia zăcământul de gaze Neptun Deep de la Exxon

Din 3 mai, Romgaz preia zăcământul de gaze Neptun Deep de la Exxon

de M G

Reprezentanții Romgaz și cei ai ExxonMobil semnează, pe 3 mai, contractul de vânzare – cumpărare a acțiunilor la zăcământul de gaze Neptun Deep, din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră. Pe 28 mai, Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz va aproba tranzacția. Se estimează că tranzacția (preluarea acțiunilor Exxon de către Romgaz) va fi finalizată până la sfârșitul lunii iunie a acestui an.

De fapt, Romgaz va cumpăra acțiunile Exxon la mai multe zăcăminte. Astfel, va achiziționa 100% din acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Califar) Limited și ExxonMobil Exploration and Production Romania (Nard) Limited.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

De menționat că Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România (ANRM), Societatea Națională a Petrolului Petrom și grupul francez Elf Aquitaine au semnat, pe 22 decembrie 1998, la București, un contract de concesionare pentru explorarea și producția hidrocarburilor din blocul offshore Neptun din Marea Neagră. Acordul semnat în 1998 prevedea că, în partea de vest a blocului, unde adâncimea apei este sub 100 m, Petrom să fie operator principal (70% participare pentru Petrom și 30% Elf), iar în partea de est, unde adâncimea apei este cuprinsă între 100 și 1.600 m, Elf să fie operator principal (70% Elf și 30% Petrom). Acordul a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern 1233/2000. În anul 2000, are loc fuziunea Elf Aquitaine și TotalFina, care, în anul 2003, adoptă numele Total. În anul 2008, Total și-a vândut participația în blocul Neptun către ExxonMobil.

Desfășurarea operațiunilor petroliere în cadrul perimetrului XIX Neptun este guvernată, în continuare, de Acordul de concesiune din anul 1998, aprobat prin HG 1233/2000.

În Referatul pe care reprezentanții Romgaz îl prezintă acționarilor, pe 28 aprilie, pentru aprobarea tranzacției, se precizează că, potrivit Acordului Petrolier, perimetrul este împărțit în doua zone: Zona A, zona vestică (zona de apă de mică adâncime, sub 100 m) și Zona B, zona estică (zona de apă adâncă, de peste 100 m, Neptun Deep).

”OMV Petrom S.A. și EMEPRL dețin, fiecare, 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică (Zona de Apă Adâncă) a perimetrului Neptun, în timp ce pentru zona vestică (Zona de Mică Adâncime) toate drepturile dobândite și obligațiile asumate sunt deținute de OMV Petrom”, se mai arată în Referat.

Prețul rămâne cel anunțat de ceva vreme: 1.060.000.000 dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10.000.000 dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată. La semnarea contractului, Romgaz are obligația de a achita Exxon 10% din prețul final, adică 106.000.000 dolari, reprezentând avans/depozit. La finalizarea tranzacției (achiziția de către Romgaz a acțiunilor EMEPRL) se plătește diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat.

Tranzacția trebuie aprobată de CSAT

Pentru finalizarea tranzacției trebuie îndeplinite câteva condiții, printre care aprobarea din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), autorizarea tranzacției de către Consiliul Concurenței, precum și o Hotărâre de Guvern care aprobă menținerea valabilității Acordului Petrolier semnat în anul 2000.

Conducerea Romgaz prezintă și câteva riscuri ce ar putea afecta tranzacția. Unul dintre riscuri se referă la politica de dividende. ”Fiind o companie deținută majoritar de statul român, ROMGAZ i-a fost impusă de acționarul majoritar o politică de distribuire a dividendelor de cel putin 90% din profitul net în ultimii ani. Ca urmare a obiectivelor de investiții urmărite, orice rată de distribuire a dividendelor superioară procentului de 50% va afecta în mod negativ fluxul de numerar disponibil și implicit capacitatea de investiții a ROMGAZ”, se arată în Referatul către acționari.

Alte riscuri identificate de către Romgaz se referă la adoptarea modificărilor la legea offshore (care ar putea amâna sau elimina decizia finală de investiție a OMV Petrom), riscul de finanțare, politica energetică a Uniunii Europene, prețurile la energie electrică și gaze naturale, regimul fiscal, evoluția cursului valutar, creșterea inflației (care ar putea conduce la creșterea ratelor dobânzilor și, în consecință, a costurilor de finanțare), legislația privind achizițiile publice etc.

din aceeasi categorie